Argumente pro și contra utilizării panourilor solare

Panourile solare, atât panourile termice cât și panourile fotovoltaice, sunt un subiect fierbinte în ceea ce privește încălzirea locuinței sau alimentarea ei cu curent electric. Panourile solare sunt promovate ca o soluție eficientă pentru înlocuirea surselor tradiționale de energie, surse poluante, de care nu dispune toată lumea și pentru care ai nevoie de bani pentru a le putea folosi. Cu alte cuvinte, la prima vedere, panourile solare par a fi un fel de invenție care are capacitatea de a salva lumea de la un eventual dezastru, fără a ne obliga să renunțăm la confortul cu care ne-am obișnuit până acum.

Dar dacă le analizăm mai bine, putem descoperi la panourile solare și unele dezavantaje pe care trebuie să le analizăm cu atenție pentru a decide dacă ele ni se potrivesc într-adevăr sau nu în funcție de nevoile noastre. De aceea, dacă vrei să investești în panouri solare, pentru a putea face o alegere în cunoștință de cauză, echipa Viessmann ți-a pregătit în continuare o listă cu toate argumentele pro și contra utilizării unor astfel de sisteme.

  

De ce să folosești panouri solare?

În ceea ce privește utilizarea panourilor solare, principalul argument în favoarea lor este faptul că ele, așa cum le spune și numele, utilizează energia solară pentru a produce energie termică sau electrică. Spre deosebire de combustibilii tradiționali ca de exemplu: cărbunii, gazele și alte resurse care pot fi utilizate în acest scop, soarele nu este o sursă finită de energie și de darurile sale poate profita oricare dintre noi, în mod gratuit și în egală măsură.

Apoi, tot în favoarea utilizării panourilor solare, mai putem vorbi despre costurile scăzute necesare pentru exploatarea acestora. Odată instalate, panourile solare nu mai necesită alte cheltuieli pentru a transforma energia soarelui în energie utilă într-o gospodărie. În schimb, dacă alegi să depinzi de furnizorii de energie, costurile nu se încheie niciodată.

Și în ceea ce privește instalarea, panourile solare sunt o alegere foarte bună pentru că se pot instala simplu și rapid. Ele pot fi montate pe acoperișul casei, sau direct pe teren, dacă gospodăria dispune de suficient spațiu pentru instalarea acestora. Pe de altă parte, dacă nu ești un expert în domeniu, pentru instalare, cel mai bine ar fi să apelezi la un profesionist care să le monteze în mod corespunzător pentru ca ele să dea un randament maxim.

Și în final, un alt argument foarte puternic pentru folosirea panourilor solare îl reprezintă necesarul de  mentenanță al acestora. Panourile solare au o durată de viață foarte lungă, de cel puțin 20 de ani în cele mai multe cazuri, și nu au nevoie de o  mentenanță specială pentru a funcționa la maxima lor capacitate. De asemenea, dacă se întâmplă ca o componentă din sistemul lor să se deterioreze, de obicei este vorba de un tub sau o celulă, elemente care pot fi înlocuite cu ușurință.

De ce să nu folosești panouri solare?

Chiar dacă se recuperează relativ repede, panourile solare presupun o investiție inițială destul de mare, din cauza costurilor lor  avansate de achiziție, motiv pentru care, dacă nu ai un buget suficient pentru a le cumpăra fără a face compromisuri, mai bine economisești pentru a avea suficient încât să alegi produse de cea mai înaltă calitate.

De asemenea, dacă locuiești la bloc, panourile solare nu pot fi o alternativă viabilă pentru tine deoarece nu dispui de suficient spațiu de instalare. Pentru a capta cât mai multă energie solară, astfel de dispozitive sunt destul de voluminoase și mai mult, trebuie montate într-un loc neumbrit de copaci sau clădiri.

Și nu în ultimul rând, dacă aveai de gând să instalezi panouri solare pentru locuința ta și doar să aștepți ca ele să producă energie și tu să te bucuri fără să mai faci nimic în schimb, să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Panourile solare nu necesită multă mentenanță, dar cel puțin trebuie șterse de praf din când în când, de preferat dimineața, când soarele nu bate foarte puternic. Dar dacă ești dispus să faci acest minim de efort, să știi că panourile solare merită din plin.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul