Ce este cogenerarea și ce presupune ea?

Cogenerarea este o soluție de încălzire potrivită pentru epoca în care trăim. Indiferent dacă ne referim la reședințele private sau la hoteluri, spitale, cămine sau alte clădiri, există o nevoie uriașă de energie.

Producerea combinată de energie termică și electrică

Pe tot teritoriul Uniunii Europene se desfășoară programe care au ca scop promovarea unui consum responsabil de energie, însă nu doar economisirea, ci și eficiența trebuie luată în considerare atunci când se adoptă niște decizii investiționale.

Pe de altă parte, conservarea energiei este un proces care ar trebui să înceapă cât mai devreme, înainte să afecteze ecobalanța sau situația veniturilor posesorilor de sisteme de încălzire. În acest sens, specialiștii ne recomandă tuturor următoarele lucruri:

  • să utilizăm doar echipamente electrice încadrate în clase înalte din punct de vedere al eficienței energetice;
  • să instalăm panouri solare care să contribuie la producerea de energie termică pentru încălzirea apei din gospodărie;
  • să consolidăm izolația clădirii.

Într-unele cazuri, poate fi necesară înlocuirea sistemului de încălzire sau investiția într-un grup de cogenerare, care presupune combinarea producției de energie termică și electrică.

  

Ce trebuie să știi despre cogenerare?

La Viessmann punem la dispoziția clienților noștri soluții eficiente de cogenerare, dar înainte de a lua o decizie și a face o investiție, recomandăm tuturor să se informeze în legătură cu această opțiune. Iată care sunt cele mai importante lucruri de știut despre cogenerare:

1. Cogenerarea este cea mai bună soluție în cazul unei catastrofe naturale

Dacă nu erau sistemele de cogenerare, în timpul celebrului uragan Sandy școlile, spitatelele și chiar clădirile rezidențiale nu ar mai fi putut funcționa corect. Iar acesta este un singur exemplu dintr-o listă interminabilă. De aceea, experiența ne-a dovedit faptul că, în cazul unei catastrofe naturale, cogenerarea este cea mai bună soluție pentru producerea de energie.

2. Cogenerarea este cea mai bună soluție din punct de vedere economic

Știai că în America, energia termică reziduală - energia termică pierdută din cauza centralelor electrice, semnifică o pierdere mai mare de eneergie decât toată energia pe care o consumă Japonia? De aceea, pentru a rezolva această problemă, americanii au început să investească rând pe rând în sisteme de cogenerare.

3. Țara noastră deține cea mai productivă instalație de cogenerare din Europa

De ce este important să știi că cea mai productivă instalație de cogenerare se află în România? Pentru că, dacă ai ajuns pe blogul nostru, cel mai probabil ești din România și te interesează investiția într-un sistem de cogenerare aici. Viessmann este o companie germană, dar ca să nu te îndoiești de bunurile și serviciile de care poți beneficia în România, trebuie să vorbim puțin despre cogenerare și în contextul pieței locale. În acest sens, îți dăm ca exemplu Instalația Cogenerare II de la Râmnicu Vâlcea,care este considerată la nivel mondial un vârf al tehnologiei, produce mai multă energie electrică, dar și termică decât este necesar pentru întregul oraș.

Cum funcționează un sistem de cogenerare?

Pentru a putea explica modul de funcționare a unui sistem de cogenerare, trebuie să descriem mai întâi procesul de producere mixtă a energiei termice și a energiei electrice. Pentru a putea produce simultan energie electrică și energie termică, o centrală de cogenerare utilizează căldura reziduală eliminată în momentul producerii energiei electrice pentru încălzirea apei menajere.

Astfel, folosind energia primară într-un mod mai eficient, principiul cogenerări crește eficiența energetică, ajutând astfel la economisirea unui volum de până la 50% de energie primară.

În cazul sistemelor de cogenerare, este vorba despre o turbină cu gaz care pune în funcțiune un generator. La rândul lui, acesta produce energie electrică. Din acest proces rezultă căldură reziduală care este mai apoi transferată în lichidul de răcire și pe urmă către sistemul de încălzire.

Cu alte cuvinte, modul de funcționare al cogenerării presupune utilizarea energiei primare în două feluri: mai întâi se folosește energia primară pentru acționarea unui generator prin acțiunea unui motor și apoi căldura se folosește sub formă de energie termică.

Pentru a putea face toate aceste lucruri, un sistem de cogenerare este compus dintr-un motor pe gaz sau o turbină, un generator, un schimbător de căldură, echipamente de comutare și control și echipamente hidraulice.

În concluzie, este vorba de un sistem nu foarte complicat, dar cu un grad înalt de eficiență, un consum mic și un randament foarte bun.

  

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul