Ce trebuie să știi despre încălzirea prin pardoseală înainte de a opta pentru un astfel de sistem?

Cauți un sistem modern și eficient cu ajutorul căruia să-ți încălzești locuința? În acest articol îți vom prezenta pe larg cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre încălzirea prin pardoseală. Există o serie de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a opta pentru un astfel de sistem termic, începând cu materialele de care ai nevoie pentru construcția unui astfel de sistem, ce fel de podele îți oferă cea mai mare eficiență și în ce camere se pretează cel mai bine. Dar din acest ghid Viessmann poți afla toate aceste lucruri precum și multe alte informații prețioase de care să ții cont.

Beneficiile sistemelor de încălzire prin pardoseală

În primul rând, cu un astfel de sistem nu vei mai avea nevoie de calorifere în camera în care îl instalezi, așa că poți economisi spațiu prin eliberarea unui perete care altfel ar trebui dedicat unui calorifer.

Încălzirea prin pardoseală este și o modalitate foarte eficientă pentru a încălzi o încăpere deoarece căldura emisă de un astfel de sistem se răspândește uniform în toată camera. În plus, căldura este emisă într-un mod foarte blând. Nu există puncte reci și, deoarece cea mai mare parte a căldurii se concentrează în partea inferioară a încăperii, se irosește foarte puțină căldură.

  

Sisteme de încălzire prin pardoseală umede sau cu apă caldă

Sistemele umede folosesc apă caldă din sistemul de încălzire centrală. Apa este pompată prin țevi de plastic care sunt așezate pe ciment, înainte de instalarea suprafeței finale a podelei.

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt superioare sistemelor clasice, cu calorifere, și pentru că încălzesc apa la o temperatură mai mică, consumând astfel mai puțină energie.

  

Sisteme electrice de încălzire prin pardoseală

Sistemele electrice sunt prevăzute cu cabluri care se atașează la un covor de plasă. Covorul trebuie întins pe pardoseală și conectat la un termostat și la o sursa de alimentare.

Dacă te tentează un astfel de sistem, trebuie să fii conștient de faptul că el este mai ieftin de instalat și provoacă mai puține perturbări structurii pardoselii deja existente, dar ca mod de funcționare este mult mai costisitor decât sistemele cu apă.

  

Unde să utilizezi încălzirea prin pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală este folosită mai ales în încăperile de la parter, dar există și sisteme care se potrivesc cu încăperile situate la alte etaje ale casei.

Sistemele de încălzire prin pardoseală cu apă se instalează cu ușurință în locuri unde este posibil să se ridice podele sau unde se construiesc podele noi. De aceea, ele se potrivesc cel mai bine extensiilor de la locuințe sau în camerele care urmează a fi reamenajate.

Încălzirea prin pardoseală cu curent electric este mai potrivită pentru încăperile deja construite și gata amenajate, deoarece sistemul ei este mai plat și nu necesită modificarea podelei pentru o instalare optimă.

Există chiar și sisteme de covorașe electrice care pot fi folosite direct sub covoarele întinse deasupra podelelor dure, deja existente. În general, este mai ușor să adaugi sisteme electrice în camerele de la etaj.

  

Cum se instalează încălzirea prin pardoseală?

Pentru ca încălzirea prin pardoseală să fie eficientă din punct de vedere al costurilor și din punct de vedere energetic, locuința unde ea se instalează trebuie să fie izolata corespunzător. Pentru a preveni pierderile de căldură și pentru a te asigura că căldura urcă, trebuie să pregătești bine spațiul unde vrei să instalezi sistemul tău de încălzire prin pardoseală.

Ca la caloriferele cu repartitoare, fiecare cameră dotată cu sisteme de încălzire prin pardoseală poate fi controlată separat, astfel încât fiecare membru al familiei să beneficiezi exact de cantitatea de căldură pe care o consideră necesară pentru el.

Astfel, putem spune că și în cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală posibilitatea de control a sistemului este aceeași ca și în cazul sistemelor de încălzire dotate cu calorifere.

În ceea ce privește sistemele de încălzire prin pardoseală, mai putem adăuga faptul că, pentru eficiență maximă, trebuie optat pentru un cazan termic potrivit. Dar și în acest sens, poți apela tot la echipa Viessmann care te va îndruma către cel mai bun echipament.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul