Cele mai eficiente tipuri de centrale termice disponibile pe piață în ziua de azi

Pentru români alegerea unei centrale termice reprezintă o decizie foarte importantă. România este o țară cu ierni reci, unde nevoia unei surse de căldură este prezentă aproximativ jumătate din an. De aceea, o centrală termică de calitate este necesară nu doar prin prisma eficienței sale, cât și în ceea ce privește cheltuiala pentru încălzire.

O familie se așează pe covorul din sufragerie și se uită împreună la o tabletă
© Shutterstock / MNStudio

De asemenea, o mare provocare atunci când vine vorba de centrale termice este faptul că nu toate dispozitivele pot fi montate în orice fel de locuință. Pentru ca fiecare din sistemele disponibile pe piață să funcționeze în parametri optimi, trebuie îndeplinite o serie de condiții care complică alegerea unei centrale termice.

Pe de altă parte, o centrală termică înseamnă să ai căldură exact atunci când îți dorești, fără să depinzi de autorități, andministrator, vecini sau disponibilitatea furnizorului de căldură. Iar acest lucru face sî merite din plin analizarea fiecărui tip de aparat și alegerea unuia potrivit.

 

Cât de important este combustibilul ca factor de selecție a unei centrale termice?

Noi, cei de la Viessmann, ne sfătuim clienții să se gândească mai întâi la tipul de combustibil pe care doresc să-l folosească înainte de a porni în căutarea unei centrale termice. În funcție de combusitibilul de care dispun variantele pe care le au la îndemână se pot reduce drastic și atunci nu are rost să ia în calcul investiția într-o centrală pe care nu o pot folosi.

Când vorbim de combustibil pentru centralele termice ne gândim în general la electricitate, lemn, peleți, brichete de rumeguș, cărbune, motorină, păcură, GPL sau gaz.

Unele tipuri de combustibil costă mai puțin decât altele și produc mai multă căldură, iar altele nu depind de bugetul consumatorului ci de racordarea locuinței sale la rețelele de energie.

 

Cele mai eficiente tipuri de centrale termice

Centrale pe gaz natural

Centralele care funcționează cu gaz natural sunt preferatele românilor. Motivul pentru care majoritatea consumatorilor de energie din România preferă centralele termice pe gaz natural este faptul că acest combustibil s-a menținut la un preț foarte redus în comparație cu alte alternative. De asemenea, centralele pe gaz natural sunt niște dispozitive ușor de folosit datorită automatizării lor și mai mult, au dimensiuni relativ compacte, ceea ce le face să fie ușor de instalat chiar și în apartamentele cu o suprafață modestă. Pe de altă parte, și în ziua de azi, încă există foarte multe localități în România unde locuitorii nu se pot racorda la conductele de gaz și din acest motiv astfel de centrale termice nu reprezintă pentru ei o soluție.

 

Centrale electrice

Dintre toate tipurile de centrale termice, cele electrice sunt printre cele mai mici și mai silențioase. De asmenea, ele au un randament ridicat, nu poluează și sunt prevăzute cu o instalație de încălzire foarte simplă, ceea ce le face ușor de reparat în caz de avarie. Pe de altă parte, consumă mult și nu pot fi folosite pentru încălzirea locuințelor cu o suprafață mare, dacă utilizatorii lor nu dispun și de un buget considerabil pentru încălzire.

 

Centrale pe GPL

Aceste centrale sunt centralele termice clasice, fabricate pentru utilizarea gazului metan, dar adaptate pentru gazul petrolier lichefiat. Ele au un randament foarte mare, dar necesită racordarea la o rețea specială de alimentare cu gaz care implică costuri foarte mari. Din acest motiv, centralele pe GPL nu sunt foarte comune în locuinețele românilor, ci pot fi întâlnite mai degrabă în spațiile industriale.

 

Centrale pe combustibil lichid

Centralele pe combustibil lichid, așa cum le spune și numele, funcționează cu motorină, cu combustibil de tip M sau cu păcură și au marele avantaj că nu consumă mult pentru încălzire, iar combustibilul necesar pentru alimentarea lor este în general ieftin. Dar pe de altă parte, ele au nevoie de mult spațiu pentru instalare și nu pot fi acordate decât la un sistem special de alimentare.

 

Centrale pe combustibil solid

Aceste centrale folosesc lemn, peleți sau brichete de rumeguș care pot fi găsite ușor oriunde pe teritoriul țării noastre și nu costă mult. Pe de altă parte, dacă investești într-o astfel de centrală trebuie să ai și suficient spațiu pentru depozitarea combustibilului necesar ei și în plus, mai trebuie să-i construiești și o instalație specială care necesită intervenția unui specialist și ocupă mult.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul