Cum funcționează o centrală termică în condensație?
Centralele termice în condensație sunt niște sisteme de încălzire foarte avansate, care în ultimii ani au câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Acestea funcționează prin condensarea vaporilor de apă care apar ca rezultat al arderii hidrocarburilor. În Europa, astfel de centrale sunt foarte populare și se folosesc pretutindeni în țările dezvoltate, iar pentru versatilitatea lor au început să fie foarte apreciate și în România.
Care este principiul de funcționare al unui cazan în condensație?
Cazanele în condensație folosesc pe post de combustibil gaz lichefiat sau gaz natural. Gazul natural este preferat în general de utilizatorii casnici, în timp ce gazul lichefiat este folosit în general în industrie.
Cazanele în condensație se numesc așa datorită capacității lor de a prelua căldura produsă prin arderea combustibilului din interior. Atunci când combustibilul este ars, se eliberează în interiorul mecanismului dioxid de carbon și apă. Apoi, lichidul se evaporă și prin acest proces se formează energie termică.
Spre deosebire de cazanele obișnuite în care condensul este privit ca un factor depreciator al întregului sistem, în cazul cazanelor în condensație, condensul stă la baza mecanismului de funcționare și permite returnarea energiei pierdute în timpul utilizării.
Cazanele în condensație au în interior și schimbătoare de căldură care permit formarea condensului. Unul din aceste schimbătoare contribuie la încălzirea apei, iar celălalt preia căldura degajată în timpul condensației și o transmite apoi unui lichid de răcire, în general apă.
Din punct de vedere al design-ului, cazanele în condensație se aseamănă foarte mult cu cazanele tradiționale cu gaz.
Din ce elemente este format un cazan în condensație?
Principalele elemente ale unui cazan în condensație sunt următoarele:
- tevi de intrare și ieșire a apei
- un arzător
- două schimbătoare de căldură
- o pompă
Prima etapă a procesului de funcționare a unui cazan în condensație este pătrunderea apei în camera de ardere. În cadrul acestei etape se furnizează gaz care activează funcția arzătorului. După pătrunderea apei în camera de ardere, produsele de ardere trec prin primul schimbător de căldură și încălzesc pereții sistemului.
Căldura este transferată apoi apei, iar gazele care au ajuns la o temperatură de peste 55 de grade Celsius - punctul de condensare, trec la cel de-al doilea schimbător de căldură. Odată ajunse acolo, aburul rezultat în urma încălzirii lor se răcește și formează condens, iar energia este eliberată și apare căldura.
În mare, procesul prin care funcționează cazanele în condensație se aseamănă foarte mult cu cel pe care se bazează cazanele tradiționale și anume: arderea unui combustibil care încălzește apa din mecanism și apoi colectarea energiei din vaporii de aer condensat.
Dar pentru maximizarea eficienței, aceste cazane dispun și de o serie de soluții tehnologice care fructifică rezultatele procesului de condensare. Dintre acestea putem enumera:
- sudarea tuburilor schimbătoare de căldură în formă de spirală pentru obținerea unei zone de contact cât mai mare cu lichidul circulant;
- trimiterea răcitorului mai întâi în partea pe unde pătrund în sistem gazele de ardere răcite;
- utilizarea unor instalații arzătoare, foarte performante din punct de vedere tehnologic, care permit amestecarea aerului cu gazul principal astfel încât întregul dispozitiv să fie cât mai eficient.
Pentru ce fel de clădiri pot fi utilizate centralele în condensație?
Cazanele în condensație au o gamă foarte largă de aplicații. Ele se pot utiliza atât în industrie, cât și pentru încălzirea locuințelor. Sunt ideale în apartamente, case, vile, cabane și orice alt tip de construcții și la fel ca centralele tradiționale pot fi folosite atât pentru încălzirea spațiului, cât și pentru încălzirea apei de uz casnic.
De unde pot fi achiziționate centralele în condensație în România?
Compania noastră Viessmann produce și cazane în condensație de înaltă calitate. Acestea se vând pretutindeni în Europa, inclusiv în România, unde se bucură de multă apreciere din partea utilizatorilor lor.
Așa cum am spus și în introducerea acestui articol, cazanele în condensație nu sunt încă foarte populare în țara noastră, din dorința de a reduce gradul de poluare și bineînțeles, pentru a se bucura de toate celelalte avantaje pe care le oferă acest tip de instalații, tot mai mulți români care se mută în casă nouă sau își renovează locuințele le aleg în calitate de sisteme termice.