Tehnologie de condensare: Unde și cum este cel mai bine utilizată?

Solicitați o consultanță gratuită

Atunci când vine vorba de a valorifica la maximum un combustibil și de a-l transforma în căldură, tehnologia de condensare este o necesitate. Termenul se referă la utilizarea optimă a puterii calorifice brute. Acesta este în contrast cu termenul de putere calorifică netă, care descrie doar căldura care poate fi măsurată atunci când un combustibil este ars.

Termenul de tehnologie de condensare explicat

Până în anii 1970, cazanele cu temperatură constantă erau încă considerate ca fiind de ultimă generație. Ulterior, acestea au fost înlocuite de cazanele cu temperatură scăzută, acestea din urmă fiind folosite și astăzi în multe gospodării. Ambele tipuri de cazane au un lucru în comun: folosesc doar căldura produsă sub formă de temperatură măsurabilă (putere calorifică netă) în timpul arderii unui combustibil (gaz natural sau păcură). În schimb, gazele de ardere, care pot atinge temperaturi de până la 200 de grade Celsius, sunt evacuate din coșul de fum într-un mod direcționat, astfel încât să nu se formeze condens în sistemul de încălzire și în țevile de evacuare. Gazele de ardere conțin căldură valoroasă care se pierde apoi.

Particularitatea tehnologiei de condensare constă în faptul că aceasta utilizează suplimentar această căldură de condensare (puterea calorifică brută) conținută în gazele de ardere, crescând astfel semnificativ randamentul sezonier standard [la DIN] al cazanului. Secțiunea privind modul de funcționare a tehnologiei de condensare a gazului explică în detaliu modul în care se obține puterea calorifică brută, folosind gazul natural ca și combustibil.

Tehnologie de condensare pentru modernizare

Oricine își modernizează astăzi casa sau sistemul de încălzire și continuă să folosească combustibili fosili, se bazează de obicei pe tehnologia de condensare. Acesta este un pas logic, deoarece există multe cazane în clădirile existente care folosesc o tehnologie învechită și funcționează ineficient.

Prin înlocuirea unui cazan învechit cu unul nou, veți menține costurile de încălzire la un nivel scăzut încă din prima zi. De asemenea, acestea reduc povara asupra mediului înconjurător, deoarece trebuie ars doar atât de mult combustibil cât este necesar. Nu în ultimul rând, un cazan nou cu condensare contribuie semnificativ la creșterea valorii proprietății.

Economii prin modernizarea cu un cazan cu condensare pe gaz Vitodens 300-W*

Sistem de încălzire Sistem vechi Sistem nou Economii
Consum/an 3400 m³ 2500 m³ 900 m³ / 1,8 t CO₂
Costuri/an €2510 €1850 €660 / 26 %

Economii prin modernizarea cu un cazan cu condensare Vitoladens 300-C cu ulei*

Sistem de încălzire Sistem vechi Sistem nou Economii
Consum/an 3400 l 2590 l 810 l / 2,1 t CO₂
Costuri/an €2380 €1760 €620 / 26 %

* Baza de comparație: Casă (an de construcție 1985), 140 m² de spațiu de locuit cu un cazan vechi de 27 kW pe gaz sau pe combustibil lichid sau gazos. Costuri de consum rotunjite prin aplicarea valorilor standard (EID) pentru 3400 l de păcură sau 3400 m³ de gaz natural. Prețul mediu al energiei în 2017

Foto: © Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Tehnologia de condensare în clădirile noi

Pe lângă proiectele de modernizare, tehnologia în condensare este utilizată și în clădirile noi. Cu toate acestea, din cauza cerințelor legale mai stricte, tehnologia este adesea combinată aici cu energiile regenerabile. Majoritatea cazanelor în condensare Viessmann sunt proiectate pentru a fi utilizate cu un sistem solar pentru încălzirea centrală de rezervă sau pentru încălzirea apei calde menajere. Această combinație nu numai că oferă proprietarilor de sisteme o încălzire extrem de economică, ci și conservă resursele. Și, în cele din urmă, statul sprijină adăugarea de energie termică solară prin subvenții atractive. Totuși, acestea sunt disponibile doar pentru generatorul de căldură regenerativă.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul