Cum să întreții o centrală termică de apartament?

Mulți proprietari de apartamente conectate la sistemul național de termoficare, cu toate că nu sunt complet mulțumiți de serviciile furnizorilor de apă caldă și căldură, nici nu se grăbesc să investească într-o centrală de apartament de teamă procesului complex de mentenanță a unui astfel de sistem. În realitate însă, centralele termice, mai ales cele de top precum cazanele termice Viessmann, nu necesită cheltuieli exorbitante de mentenanță și nici truse speciale pentru efectuarea mentenanței.

© Shutterstock / A. and I. Kruk

Care sunt cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul utilizării unei centrale termice?

Chiar și cele mai performante modele de centrale termice se pot defecta uneori, în cea mai mare parte din cauza calității apei care pătrunde în sistemul lor. Iar cele mai frecvente probleme care pot apărea sunt următoarele:

  • presiunea apei calde este insuficientă;
  • pe display-ul centralei apar mesaje cu diferite erori;
  • apa care trece prin centrală nu se încălzește până la o temperatură suficientă;
  • apar depuneri de calcar sau de mal microbiologic;
  • se erodează diferite componente din cauza temperaturii mari a apei din interiorul sistemului sau din cauza compoziției chimice a acesteia.

  

Ce trebuie să faci ca să-ți întreții centrala de apartament într-un mod corespunzător?

Pentru prelungirea duratei de viață a unei centrale de apartament, specialiștii recomandă o serie largă de acțiuni, ușor de implementat și foarte eficiente.

În primul rând, pentru a beneficia de investiția într-o centrală cât mai mult timp, este bine ca din start să-ți alegi aparatul nu în funcție de temperatura pe care vrei să o atingă apa de baie, ci în funcție de necesarul de încălzire al spațiului în care vrei să o montezi.

Apoi, chiar dacă centrala termică ți-a fost instalată de o echipă competentă de profesioniști, este bine ca și tu, în calitate de utilizator, să-i consulți cartea tehnică și să te familiarizezi cu nevoile ei pentru a învăța cum să procedezi în caz de avarie.

De asemenea, poate părea un lucru de la sine înțeles, dar cu toate acestea, pentru că majoritatea utilizatorilor nu-l respectă și se transformă astfel într-una din principalele cauze de avarie, îți atragem atenția că nu trebuie niciodată să suprasoliciți o centrală termică, indiferent de cât ar fi ea de scumpă sau de performantă. Ca oricare alt aparat, nici centralele termice nu pot funcționa la nesfârșit la capacitate maximă și de aceea este bine să nu încălzești niciodată apa la cea mai înaltă temperatură de care este capabilă centrala ta.

În ceea ce privește presiunea optimă, păstrează presiunea centralei setată mereu la valori cuprinse între 1 bar și 2.5 bari pentru a preveni defecțiunile.

Mai mult, ar trebui să respecți și perioadele de revizie, exact așa cum sunt ele înscrise în cartea tehnică și cum sunt impuse și prin lege în cazul centralelor care funcționează pe gaz. Caută un instalator autorizat sau colaborează direct cu experții Viessmann și verifică-ți centrala termică periodică pentru a preîntâmpina orice fel de probleme și a reduce costurile de reparații în cazul depistării unei avarii.

Nu pentru toate centralele se aplică următorul sfat, dar dacă locuiești într-o zonă cu apă foarte calcaroasă, deoarece mineralele din apă sunt un dușman aprig al centralelor termice, ar trebui să investești într-un dedurizator sau un filtru decantor eficient. Poate că o astfel de investiție ți se pare destul de costisitoare inițial, mai ales că și centrala propriu-zisă pirecum și instalarea ei cu siguranță au fost destul de costisitoare, dar decât o centrală nouă după doar câțiva ani de utilizare, este infinit mai convenabil să îmbunătățești calitatea apei menajer prin dedurizare.

Încă un sfat pe care multe persoane îl neglijează, dar pe care ar fi bine să-l pui în practică și să te ghidezi după principiul: paza bună trece primejdia rea, este instalarea unui stabilizator de tensiune pe priza centralei tale termice. Un astfel de aparat este ieftin și îți protejează eficient sistemul de încălzire de oscilațiile de tensiune care l-ar putea avaria în mod iremediabil.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul