De ce ar trebui să utilizăm energia solară în locul combustibililor clasici?
De secole omenirea folosește diferite tipuri de combustibil pentru a produce energia necesară unei vieți confortabile. Gazul, cărbunele și petrolul au fost mereu aliații noștri de nădejde când a venit vorba de iluminare, încălzire, mobilitate și multe alte aspecte fără de care nu ne-am putea imagina cum ar arăta existența noastră. Dar tot acest confort vine și cu un preț pe care nu trebuie să-l plătim doar noi, ci și natura înconjurătoare.
Clima se schimbă continuu și din cauza alegerilor greșite pe care le-am făcut de-a lungul anilor cu privire la combustibilii folosiți, am ajuns să ne confruntăm cu fenomene meteorologice extreme, a căror intensitate doar va continua să crească dacă nu luăm imediat atitudine.
În plus, combustibilii tradiționali, pe lângă faptul că poluează extrem de mult, sunt resurse limitate, care se refac foarte greu și care devin din ce în ce mai scumpe de la an la an. De aceea, poate chiar înainte de a transforma Pământul într-un loc incompatibil cu viața, sunt mari șanse să ne confruntăm cu o criză mondială de combustibil dacă nu începem chiar acum să folosim ca surse de energie pentru proiectele noastre elemente naturale nelimitate precum vântul și bineînțeles, energia soarelui.
Energia solară are o serie de caracteristici unice, care o fac să iasă în evidență în comparație cu alte surse de energie. În primul rând, energia solară este nelimitată atât timp cât marele astru există și foarte important, ea nu costă nimic.
Energia solară este una din puținele lucruri de care fiecare dintre noi poate beneficia în mod egal deoarece soarele strălucește la fel pentru toți. Dar pentru a o transforma în energie termică sau electrică, avem însă nevoie de un sistem de panouri solare sau fotovoltaice ca cele produse de compania Viessmann, cu ajutorul cărora să o captăm și să o procesăm. Însă vestea bună este faptul că investiția într-un astfel de sistem nu costă o avere și se amortizează foarte repede, putând chiar să-i ajute pe beneficiarii săi să devină independenți de furnizorii de energie. Însă, așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, în ceea ce privește utilizarea energiei solare în locul combustibililor clasici, există și alte beneficii, mai presus de cele financiare.
De ce ar trebui să ne folosim mai mult de energia solară?
- Pentru a pune stop încălzirii globale
Dioxidul de carbon din atmosferă a ajuns deja la o concentrație record în istoria omenirii. Acest gaz împreună cu alte substanțe nocive eliberate în aer în momentul arderii combustibililor tradiționali se transformă într-o pătură care împiedică aerul cald să se ridice în atmosferă și astfel apar fenomenele meteorologice extreme.
Din fericire însă, captarea, prelucrarea și stocarea energiei solare nu produce niciun fel de gaz de seră și astfel, folosită intens, poate reduce procesul de încălzire globală, sau chiar îl poate stopa.
- Pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate
Majoritatea afecțiunilor de la nivelul inimii și plămânilor se datorează poluării din atmosferă. Substanțele nocive care ajung în aer prin consumul combustibililor crește riscul de infarct miocardic, apariția unor afecțiuni neurologice, instalarea cancerului, apariția unor malformații congenitale și chiar pericolul de moarte prematură.
Nu există om care să nu fie afectat de poluare. Conform studiilor, omenirea cheltuiește aproximativ 75 de miliarde de dolari în fiecare an doar ca să trateze bolile cauzate de poluare.
De aceea, putem afirma cu încredere că minimizarea poluării prin reducerea consumului de combustibili tradiționali ne poate îmbunătăți radical starea de sănătate.
- Pentru a crea locuri de muncă stabile în întreaga lume
Știai că pentru prelucrarea combustibililor tradiționali sunt folosite în general mașinării, în timp ce pentru crearea panourilor solare este nevoie de priceperea și îndemânarea unui om?
Din acest motiv, cu cât crește mai mult producția de panouri solare din întreaga lume, cu atât crește și mai mult nevoia de mână de lucru și implicit numărul de locuri de muncă.
Doar compania Viessmann are peste 12.000 de angajați răspândiți în întreaga lume. Iar Viessmann nu este nici pe departe singurul producător de panouri solare sau fotovoltaice de pe glob. În Statele Unite ale Americii de exemplu, numai în anul 2016, pentru fabricarea și instalarea sistemelor fotovoltaice s-au făcut peste 260.000 de angajări, ceea ce înseamnă mai mult de un sfert de milion de oameni care au primit de lucru, bucurându-se astfel de o sursă de venit pentru ei și familiile lor.