Sfaturi pentru cei interesați de instalarea panourilor solare în vederea obținerii independenței față de furnizorii de energie

Dacă vrei să investești în panouri solare pentru a deveni independent în ceea ce privește energia termică și electrică, ei bine, sfatul nostru este să te informezi cât mai mult în legătură cu acest subiect pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză. De aceea, noi, echipa Viessmann, ți-am pregătit în rândurile ce urmează o serie de sfaturi care pot reprezenta un punct de pornire în documentarea ta. Iată deci ce trebuie să știi în mod special despre panourile solare ca o astfel de investiție să-ți îndeplinească toate așteptările.

© Shutterstock / Roman Zaiets

Există panouri solare care produc energie termică și panouri solare care produc energie electrică

Panourile solare sunt de două tipuri: panouri solare termice și panouri solare fotovoltaice. Panourile solare termice transformă energia solară în energie termică și pot fi folosite pentru a încălzi apa menajeră sau pentru încălzirea locuinței. Pe de altă parte, panourile solare fotovoltaice transformă energia soarelui în energie electrică care se poate folosi pentru alimentarea aparatelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie.

 

Panourile solare termice trebuie golite de apă pe timpul iernii pentru a evita deteriorarea

Panourile solare termice sunt de două tipuri: panouri solare presurizate și panouri solare nepresurizate. Panourile solare presurizate dispun de un rezervor aflat sub presiune, dar cele nepresurizate necesită instalarea unei pompe automate, care să asigure o presiune optimă a apei calde de la robinet. Ambele tipuri de panouri solare trebuie golite de apa din interior în timpul anotimpului rece pentru a nu le expune riscului de deteriorare.

 

Unele panouri solare trebuie montate la un anumit unghi de înclinație

Este vorba despre panourile termice plane, care au în componența lor un fel de plăci de cupru care contribuie la absorbția energiei solare. În cazul acestora, pentru a obține un randament maxim, trebuie să se țină cont de unghiul de înclinație astfel încât ele să poată absorbi cât mai multă lumină solară. Dar dacă nu vrei să-ți bați capul cu astfel de probleme, trebuie să investești în panouri termice cu tuburi vidate, care funcționează pe baza tehnologiei heat-pipe și care pot absorbi căldura soarelui din mai multe unghiuri, asigurând o distribuție uniformă a acesteia.

 

Panoruile solare necesită mult spațiu de instalare

Instalarea panourilor solare este relativ ușoară, dar asta nu înseamnă că ele pot fi instalate chiar pe orice suprafață liberă. Pentru a da un randament maxim, panourile solare trebuie să fie expuse la o cantitate mare de lumină și astfel, este bine ca locul lor să nu fie umbrit de copaci sau alte clădiri. În general, panourile solare se instalează pe acoperișul casei sau pe terenul din vecinătatea acesteia, motiv pentru care ele nu sunt o opțiune viabilă pentru locatarii de la bloc.

 

Panourile solare nu sunt greu de întreținut, dar necesită un minim de efort

Nu trebuie să te dai peste cap ca să întreții un sistem de panouri solare, dar nici nu le poți lăsa la voia întâmplării pentru 20 de ani, sau cât durează până se defectează. Ca să atingă un randament maxim, panourile solare trebuie șterse din când în când cu o cârpă înmuiată în apă călduță, pentru a elimina praful de pe ele. Această acțiune este cel mai bine să o faci în prima parte a dimineții, când soarele nu strălucește foarte puternic. De asemenea, din când în când, este bine să chemi un specialist în panouri solare căruia să-o soliciți să facă o revizie pentru a evita eventualele neplăceri în cazul agravării unei defecțiuni.

 

Chiar dacă se defectează, panourile solare sunt relativ simplu de reparat

Panourile solare moderne sunt prevăzute cu sisteme de protecție din sticlă, care le fac practic indestructibile față de acțiunea grindinei sau a furtunilor de zăpadă. Dar chiar și în cazul în care se defectează un tub termic sau o celulă fotovoltaică din componența lor, nu trebuie să-ți faci prea multe griji deoarece astfel de elemente pot fi înlocuite ușor, iar tu îți poți folosi în continuare panoul exact ca atunci când era nou.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul