Care este diferența dintre centralele termice pe gaz și cele în condensație?

Când vine vorba de soluții de încălzire, centralele termice pe gaz și cele în condensație sunt două din cele mai căutate soluții. În Europa, centralele termice în condensație sunt folosite de aproximativ 70% din utilizatori, iar în Canada și SUA cei care le folosesc se bucură chiar și de o serie de beneficii financiare. Dar în țara noastră pe de altă parte, astfel de sisteme sunt încă în minoritate, cele pe gaz depășindu-le cu mult numărul. Însă chiar și așa, nu putem spune că nu au o serie de avantaje imbatabile, pe care orice utilizator trebuie să le cunoască foarte bine înainte de a face o investiție.

Prin ce diferă centralele termice pe gaz de cele în condensație?

Centralele convenționale evacuează produsele de combustie la temperaturi foarte mari, care depășesc pragul de 100 de grade Celsius, în vederea asigurării unui tiraj suficient. De aceea, în cazul lor, căldura latentă de vaporizare se irosește și astfel scade eficiența lor care din cauza acestui proces de evacuare nu poate depăși procentul de 90%.

În comparație cu ele, centralele cu condensație, ca de exemplu cele produse de compania noastră Viessmann, folosesc un schimbător special de căldură care ajută la recuperarea gazelor de ardere, sporindu-se astfel eficiența până la un procent de 108-111%.

Principiul lor de funcționare, dar și designul ușor diferit de cel al centralelor termice clasice, oferă centralelor în condensație o serie de avantaje importante. Unul din acestea este cel despre care am discutat și mai sus și anume eficiența ridicată, iar cel de-al doilea consumul redus de combustibil.

 

Ce reprezintă puterea calorică superioară și puterea calorică inferioară?

În manualul de instrucțiuni al majorității centralelor termice în condensație este specificată puterea calorică superioară și puterea calorică inferioară. Într-unele cazuri această putere calorică este numită și eficiență. Puterea calorică superioară este puterea care caracterizează centrala termică în momentul în care circuitul său permite condensare, iar puterea calorică inferioară este puterea care caracterizează centrala în momentul în care circuitul acesteia nu permite condensare.

 

Puterea calorică superioară se notează în general cu Hs, prescurtarea referindu-se la ideea de superioritate.

Când circuitul unei centrale termice în condensație nu permite condensarea, această centrală funcționează ca o centrală obișnuită pe gaz, având o putere mai mică decât atunci când condensarea are loc. Astfel de situații au loc în momentul în care o centrală în condensație se află în regim de temperatură superioară.

 

Când ar trebui să iei în calcul investiția într-o centrală termică în condensație?

Centralele termice în condensație sunt cele mai potrivite pentru foarte mulți utilizatori din zonele temperate. Mai ales în țările ca România, unde nevoia de căldură teste o nevoie reală și obligatoriu de satisfăcut aproape 6 luni pe an, centralele termice în condensație sunt cumpărate în special de persoanele care gândesc în perspectivă și doresc să reducă cheltuielile la căldură, chiar dacă sunt nevoite inițial să facă o investiție mai mare.

Pentru că dispun de o tehnologie superioară, centralele termice în condensație sunt mai scumpe în general decât centralele termice obișnuite, pe gaz. Dar pe termen lung, investiția în ele se amortizează mai repede.

Încă un motiv pentru care mulți consumatori aleg centralele termice în condensație în detrimentul centralelor termice pe gaz este considerația lor față de mediul înconjurător. În contextul societății actuale, când omenirea este la un pas de a-și distruge odată pentru totdeauna propria casă, este important să conștientizăm cât de periculoasă este poluarea și să investim în electrocasnice și aparate care poluează mai puțin.

De asemenea, persoanele care își doresc o locuință modernă, care să nu fie plină de fire și conducte, preferă centralele termice în condensație pentru că sunt ideale pentru încălzirea prin pardoseală. Centralele termice în condensație încălzesc mai puțin decât centralele termice tradiționale, dar acest lucru nu este o problemă când vine vorba de încălzire prin pardoseală pentru că apa din sistemul acesteia nu trebuie să ajungă la o temperatură la fel de ridicată ca apa din calorifere pentru a crea o atmosferă plăcută în locuință și un grad ridicat de confort.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul