Cât de eficiente sunt de fapt panourile solare?

Dacă te-ai gândit să-ți montezi o instalație formată din panouri solare cu ajutorul cărora să încălzești apa din locuința ta, pentru deveni astfel independent de furnizorii de energie electrică, atunci echipa Viessmann ți-a pregătit un articol informativ cu tot ce trebuie să știi despre astfel de instalații, începând cu cel mai bun tip de panouri solare în care ar trebui să investești și continuând cu detalii precum costurile unui astfel de sistem, metodele de mentenanță și temperatura până la care poate ajunge apa încălzită astfel.

© Shutterstock / anatoly gleb

Care sunt cele mai eficiente panouri solare pentru încălzirea apei menajere din locuință?

Apa caldă necesară într-o gospodărie se poate pregăti cu ajutorul unor panouri solare plane sau cu tuburi. Ambele tipuri de panouri pot fi folosit cu succes într-un astfel de scop, dar dacă este să ne gândim la eficiență, panourile solare cu tuburi putem spune că sunt superioare. Spre diferență de panourile solare plane, panouri cu tuburi pot fi folosite și pentru încălzirea locuinței, nu doar pentru apa caldă, deoarece funcționează la un randament mare, pe toată durata anului, nu doar în perioada caldă, când soarele strălucește puternic.

 

Ce buget trebuie să ai pentru a instala un sistem solar termic complet?

Dacă vrei să-ți încălzești locuința și să-i asiguri necesarul de apă caldă doar prin utilizarea panourilor solare, atunci trebuie să ai în vedere suprafața totală a acesteia și numărul de persoane care locuiesc în ea. De exemplu, pentru o locuință cu 4 sau 5 persoane, este necesar să iei în calcul montarea a minimum două panouri solare, costul accesoriilor de montaj al acestora, instalarea unui boiler bivalent de aproximativ 300 de litri, investiția în dispozitive de automatizare, achiziția unei stații de pompare și a unui vas de expansiune. Toate aceste lucruri se pot obține cu un buget minim de aproximativ 3000 de euro, dar pentru o cotație exactă de preț, cel mai bine ar fi să iei legătura cu un specialist căruia să-i prezinți pe larg nevoile tale.

 

Poți folosi sisteme termice solare în completarea sistemelor termice de încălzire deja existente?

Dacă ai investit deja în niște sisteme clasice de încălzire a locuinței și nu vrei să renunți la ele pentru a avea o plasă de siguranță în cazul unui an cu o iarnă întunecată de exemplu, atunci trebuie să știi că sistemele termice solare se pot monta și individual și în completarea sistemelor termice deja existente. Este chiar recomandat să ai în locuința ta un mix de sisteme termice deoarece România este o țară cu o climă destul de rece și este bine ca întotdeauna să fii pregătit pentru orice.

 

Cum se întrețin panourile solare folosite pentru încălzirea apei menajere și a locuinței?

Panourile solare moderne sunt în general protejate de sticle securizate, care le fac indestructibile în fața grindinei sau a furtunilor de zăpadă. De asemenea, în ceea ce privește întreținerea, ca utilizator, nu trebuie să faci mai nimic pentru a-ți menține panourile într-o condiție de maximă utilitate. Pentru orice eventualitate însă și pentru liniștea ta, din când în când, poți chema un specialist să le verifice și să se asigure că totul este în ordine.

 

Până la ce temperatură poate ajunge apa menajeră încălzită cu ajutorul panourilor solare?

Apa din boilerul sistemului termic alimentat prin energia produsă de panourile solare poate ajunge la o temperatură maximă de 90-95 de grade Celsius. Dar în ceea ce privește temperatura ei maximă de utilizare, limita superioară a acesteia este de 45 de grade Celsius.

 

Care este durata de viață a panourilor solare speciale pentru încălzirea apei menajere?

În general, durata medie de viață a majorității panourilor solare este de 20-25 de ani. Dar asta nu înseamnă neapărat că după două decenii de utilizare trebuie să le schimbi și să investești în altele, doar că eficiența panourilor tale va scădea. De aceea, chiar dacă nu le-ai verificat în tot acest timp, măcar după trecerea acestei perioade ar trebui să iei legătura cu un expert și să-i ceri să evalueze randamentul lor.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul