Ce coș de fum trebuie să montezi pentru centrala ta termică?

Vrei să instalezi o centrală termică în apartamentul sau casa ta pentru a avea parte de mai mult confort, dar nu știi pentru ce fel de coș de fum trebuie să optezi ca să ai parte de maximă eficiență? Atunci noi, echipa Viessmann, ți-am pregătit această sinteză a celor mai importante informații de care trebuie să ții cont pentru a face o alegere profitabilă, în cunoștință de cauză. Citește până la capăt, iar dacă mai ai și alte întrebări, nu ezita să ne soliciți suportul!

© Shutterstock / Polarpx

Ce opțiuni ai când vine vorba de coșuri de fum pentru centrala termică?

Care este cel mai bun coș de fum pentru o centrală termică este o întrebare pe care ne-o adresează clienții noștri în mod frecvent, indiferent dacă este vorba de persoane care doresc să-și instaleze o centrală termică, sau au deja instalată una și vor să se asigure că au ales cel mai bun coș de fum pentru ea.

În funcție de materialul din care sunt fabricate, cele mai multe coșuri de fum speciale pentru centralele termice sunt de inox, de tablă, din materiale ceramice prefabricate sau din cărămidă.

Bineînțeles, pentru că nu există niciun material cu adevărat perfect, fiecare din aceste coșuri de fum enumerate mai sus are punctele sale forte și punctele sale slabe. De aceea trebuie să fim foarte atenți la ce alegem, mai ales că în ceea ce privește calitatea, coșurile folosite în țara noastră se încadrează oriunde de la excelent la de evitat.

Până în urmă cu aproximativ 20 de ani, în România nu existau decât trei firme ca produceau și vindeau coșuri de fum din inox. Din acest motiv, prețurile acestora erau destul de piperate, dar și calitatea se ridica la cele mai înainte standarde.

Cu timpul. una din aceste firme a dat faliment deoarece, deși coșurile sale erau foarte bune, cererea la vremea respectivă era foarte mică, iar costul pe un metru de coș era de aproximativ 100 de euro. Coșurile fabricate de firma în cauză conțineau un inox atât de calitativ încât nu putea fi îndoit decât cu un ciocan de câteva kilograme și pentru susținere, erau prevăzute cu bride și ancore din metru în metru.

După falimentul acestei firme, pentru a putea supraviețui pe piață, celelalte două și-au scăzut prețul, dar odată cu el și calitatea. În prezent, coșurile de inox au ajuns la o calitate atât de inferioară, încât majoritatea instalatorilor de centrale termice nici nu le mai recomandă.

Există pe de altă parte coșuri de tablă sau din fier, dar nici acestea nu sunt foarte populare deoarece sunt greu de găsit la raft în magazinele de specialitate. Pe de altă parte, calitatea coșurilor de tablă depinde de grosimea materialului din care sunt fabricate și dacă sunt bine izolate, pot fi considerate niște coșuri foarte eficiente. Mai mult, sunt foarte rezistente la uzură, dar, în schimb, se montează destul de dificil.

În ceea ce privește coșurile de ceramică, prefabricate, se poate spune că performanțele și calitatea diferă de firma producătoare. Majoritatea lor se montează pe bucăți și există unele coșuri pentru care producătorii acordă o garanție de până la 50 de ani. Dar pentru a beneficia de o perioadă atât de exstinsă de garanție, trebuie să îți iei angajamentul că le cureți de depunerile de gudron rezultate în timpul arderii, cel puțin o dată la 30 de zile.

Pe de altă parte, acest tip de coșuri au un mare avantaj și anume faptul că nu necesită niciun fel de izolație.

Și în final, avem și coșurile de cărămidă, niște coșuri care se montează în mod asemănător cu cele din ceramică, doar că diferența dintre aceste și cele din ceramică este faptul că au un preț mai mic, dar trebuie dimensionate dublu pentru a avea o durată lungă de viață.

Astfel, dacă un coș de ceramică are un diametru interior de aproximativ 60 mm și o înălțime de 6 metri, cel de cărămidă se poate construi de doar 4 metri, dar trebuie să aibă un diametru interior de cel puțin 120 mm și un perete de cărămidă dublu.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul