Încălzire cu energie electrică: Opțiuni și sfaturi

Solicitați o consultare de specialitate
Imaginea prezintă un radiator electric folosit pentru a încălzi o cameră de zi cu ajutorul energiei electrice.

Încălzirea cu energie electrică oferă soluții versatile și devine din ce în ce mai relevantă. Reprezintă o alternativă utilă și promițătoare la sistemele de încălzire obișnuite, mai ales dacă energia electrică provine din surse regenerabile. Dar, ca în cazul tuturor soluțiilor de încălzire, o bună planificare este cheia pentru a opera un sistem de încălzire electrică în mod economic. În cele ce urmează, vom prezenta diferitele variante și vă vom oferi câteva sfaturi despre cum să profitați la maximum de încălzirea cu energie electrică.

Încălzirea cu energie electrică - cum funcționează?

Spre deosebire de sistemul de încălzire convențional, în care apă caldă menajeră circulă pentru a transporta căldura dintr-o încăpere în alta, încălzirea cu energie electrică este mult mai simplă. Adesea, este nevoie doar de o conexiune electrică și, în funcție de tipul de încălzire, de o priză normală. Rezistența de încălzire joacă un rol cheie în modul în care funcționează încălzirea electrică. În fiecare tip de boiler electric există un conductor electric care este alimentat prin conectarea la sursa de energie. Se formează o rezistență și conductorul de încălzire se încălzește.

Important: pentru fiecare sistem de încălzire este nevoie de energie electrică. Acest lucru se datorează faptului că pompele și unitățile de control trebuie, de asemenea, să fie alimentate cu energie electrică pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze.


Două moduri de emitere a căldurii

Diferitele versiuni și modele de încălzitoare electrice diferă în ceea ce privește metoda de emitere a căldurii în încăpere. Căldura este emisă sub formă de radiație sau de convecție. Sistemele de încălzire de suprafață, cum ar fi sistemele de încălzire prin perete sau prin pardoseală Viessmann, funcționează de obicei după principiul radiației. Acestea emit căldură în același mod ca și soarele. Acest lucru înseamnă că energia termică se deplasează prin încăpere fără a utiliza un mediu de transfer și încălzește în mod predominant toate obiectele din acea încăpere. În acest fel se încălzește și pielea umană. Majoritatea oamenilor găsesc căldura radiantă deosebit de plăcută și agreabilă. În schimb, convecția, ca în cazul unui boiler rapid, necesită un mediu de transfer - aerul. Sunt necesare ventilatoare integrate pentru a distribui rapid aerul încălzit în întreaga încăpere.

Imaginea arată o casă bine izolată care are nevoie doar de o cantitate mică de căldură.

Care sunt diferitele tipuri de încălzitoare electrice și care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră?

Este posibil să se facă distincția între încălzirea directă și cea temporizată a încăperilor pentru încălzirea cu energie electrică. Exemple de încălzitoare electrice directe sunt încălzitoarele rapide Viessmann, încălzitoarele cu infraroșu, încălzitoarele radiante și convectoarele de perete. Aceste încălzitoare sunt pornite și generează căldură imediat. Încălzitoarele directe pot funcționa prin convecție sau radiație. Sistemele de încălzire pe suprafață Viessmann, cum ar fi sistemele electrice de încălzire prin pardoseală și sistemele de încălzire cu pat subțire, radiază căldura direct în încăpere.

Încălzitoarele electrice cu acumulare, pe de altă parte, încălzesc încăperea cu o întârziere, chiar și atunci când nu mai sunt conectate la sursa de energie. Acestea sunt echipate cu un mediu de stocare, cum ar fi piatra naturală. În general, acestea au și un ventilator pentru încălzirea prin convecție. Cea mai cunoscută versiune este probabil încălzirea cu acumulare de noapte.

Încălzirea cu energie electrică - modele speciale și opțiuni

Radiatoareleelectrice pentru baie aparțin, de asemenea, categoriei de încălzitoare electrice. Acestea sunt deosebit de utile în cazul în care încălzirea centrală este oprită vara, dar este nevoie de o creștere a temperaturii în baie. Acesta poate fi cazul în special dimineața sau în zilele mai răcoroase de vară. În plus, radiatoarele clasice de baie Viessmann pot fi echipate și cu un cartuș de încălzire suplimentar. Pentru sezonul de încălzire, acestea sunt conectate la sistemul de încălzire centrală. Cartușele de încălzire sau tijele de încălzire pot asigura, de asemenea, rezerva în depozitele termice, evitând astfel necesitatea de a reajusta întregul sistem. Acestea sunt utilizate, de exemplu, în boilerele tampon de apă caldă menajeră.

În plus față de încălzitoarele electrice enumerate, există o altă modalitate de a vă încălzi cu energie electrică - cu pompa de căldură. Deși cea mai mare parte a căldurii generate de această soluție de încălzire provine din mediul înconjurător, pentru a încălzi o casă la temperatura necesară trebuie să se utilizeze până la un sfert din energia electrică.

Pe lângă încălzirea spațiilor, electricitatea poate fi folosită și pentru a încălzi apa. Încălzitoarele electrice de apă sunt disponibile pentru o varietate de aplicații. Printre altele, acestea pot fi utilizate pentru furnizarea descentralizată de apă caldă menajeră, adică pentru puncte de prelevare individuale sau pentru încăperi individuale, cum ar fi baia sau bucătăria.

Alegerea sistemului de încălzire electrică potrivit pentru dumneavoastră

Găsirea sistemului de încălzire electrică care vi se potrivește cel mai bine nu este o sarcină ușoară. De exemplu, un încălzitor rapid poate să nu fie întotdeauna cel mai bun încălzitor electric dacă este folosit într-o cameră în care este nevoie de căldură pentru o perioadă mai lungă de timp. Un încălzitor cu infraroșu poate fi cea mai bună opțiune în acest caz. Acest lucru se datorează faptului că acesta încălzește în principal obiectele și pereții din jur, care apoi, la rândul lor, emit căldura pe o perioadă extinsă de timp. Cu toate acestea, cerințe diferite intră în joc atunci când vine vorba de găsirea unei soluții rapide și ieftine pentru toaleta oaspeților, folosită rar. Aici, încălzitorul rapid este în mod clar cea mai bună opțiune.

La fel ca în cazul unui sistem de încălzire convențional, este necesară o bună planificare înainte de a achiziționa un sistem de încălzire electrică. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să se țină cont de numeroși factori pentru a obține cele mai bune rezultate de la sistem, inclusiv:

  • Dimensiunea camerei
  • Modul în care este utilizat spațiul
  • Practicile de încălzire și percepția individului cu privire la căldură
  • Timpul de încălzire
  • Numărul de persoane din încăpere

Această listă nu este în niciun caz exhaustivă. Prin urmare, solicitați consultanță extinsă înainte de a achiziționa un sistem de încălzire electrică Viessmann. De asemenea, ar putea fi util să aveți o combinație de diferite sisteme de încălzire electrică sau să adăugați un sistem fotovoltaic Viessmann pentru a produce singur energia electrică de care aveți nevoie.

Încălzire economică cu energie electrică

Este posibil să vă încălziți casa în mod economic cu energie electrică? Nu există un răspuns general la această întrebare. Pentru că, în cele din urmă, depinde foarte mult de modul și locul în care este folosită încălzirea electrică. Dacă, de exemplu, este folosită ca încălzire intermediară într-o încăpere rar folosită, este cu siguranță mai ieftină decât utilizarea sistemului de încălzire existent pentru a încălzi aceeași încăpere. De asemenea, poate fi utilizată în mod economic într-o casă foarte bine izolată, cu o cerere scăzută de căldură. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă încălzirea cu energie electrică costă prea mult. Aici trebuie luate în considerare atât costurile de funcționare, cât și cele de achiziție. Acestea din urmă sunt de obicei scăzute. Pragul de investiție este scăzut, în special pentru încălzitoarele electrice mici. Un factor crucial în chestiunea costurilor este funcționarea și consumul de energie electrică asociat. Acest lucru se datorează faptului că costurile cu energia electrică sunt mult mai mari decât costurile suportate cu o sursă de energie mai tradițională. Important: dacă generați singur energia electrică prin intermediul unui sistem fotovoltaic sau al unui sistem de încălzire care generează energie electrică, costurile sunt reduse semnificativ.

Cum se calculează consumul de energie?

Consumul de energie al unui boiler electric poate fi determinat rapid pornind de la puterea nominală a acestuia. De exemplu, un aparat cu o putere nominală de 1000 de wați consumă 1 kilowatt pe oră. Dacă puterea este de 2000 de wați, consumul este în mod corespunzător de 2 kilowați pe oră. Pentru a calcula costurile de energie electrică în euro, trebuie să cunoaștem costurile pe kilowatt-oră (kWh), precum și puterea nominală și durata de funcționare. Dacă toți cei trei factori sunt cunoscuți, costurile pot fi calculate după cum urmează:

Costurile de energie electrică = puterea nominală (wați) x durata (ore) x costurile de energie electrică (kWh)

Exemplu de calcul: un boiler cu infraroșu cu o putere nominală de 2 000 de wați, care corespunde la 2 kWh, este utilizat timp de 3 ore pe zi. Energia electrică achiziționată costă 25 de cenți pe kilowatt/oră. Pentru a calcula costul pe zi, este suficient să înmulțiți cele trei elemente menționate mai sus.

2 kWh x 3 ore x 25 de cenți = 150 de cenți = 1,5 euro pe zi

Încălzire economică cu energie electrică. Este acest lucru posibil?

Toate încălzitoarele electrice Viessmann convertesc aproape 100% din energia electrică în energie termică. Deși eficiența ridicată asigură costuri de încălzire reduse, modul în care sunt utilizate aparatele individuale este cel care determină dacă se realizează economii reale. Este posibil să vă încălziți în mod economic cu încălzirea electrică, în special dacă:

  • Folosiți aparatul potrivit pentru fiecare aplicație individuală
  • Folosiți o tehnologie de control inteligent pentru încălzirea electrică
  • Vă adaptați propriile practici de încălzire și încălziți doar atunci când este necesar
  • Produceți singur energia electrică, de exemplu cu un sistem fotovoltaic.
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul