Încălzirea eficientă cu un aparat de aer condiționat - cum funcționează

Solicitați o consultație

Sistemele avansate de climatizare creează un confort termic general pentru persoanele dintr-o încăpere sau clădire. Pe lângă răcire, acestea pot fi utilizate și pentru încălzire. Cu condiția să existe condițiile potrivite, acest lucru poate fi chiar foarte eficient. Mai jos veți afla mai multe despre situațiile în care are sens să vă încălziți cu aparatul de aer condiționat, ce trebuie să aveți în vedere și cum puteți estima corect costurile.

Cum funcționează aparatul de aer condiționat ca boiler

Dacă aparatul de aer condiționat este destinat să încălzească și să răcească într-unul singur, acesta trebuie să fie prevăzut cu un circuit reversibil al agentului frigorific. În cadrul funcției tradiționale de răcire a unui aparat de aer condiționat, circuitul asigură transportul energiei termice din încăpere către exterior. În cazul invers, căldura este extrasă din aerul exterior și eliberată în încăperi. Simplificat, acest proces funcționează după cum urmează:

  1. Un ventilator aspiră aerul exterior și îl direcționează către evaporator.
  2. Agentul frigorific care circulă în evaporator se evaporă și ajunge la compresor.
  3. Vaporii de agent frigorific sunt apoi comprimați, ceea ce determină încălzirea lor.
  4. La condensator, vaporii de agent frigorific eliberează căldură în aerul interior.
  5. Apoi, refrigerantul se lichefiază din nou și ciclul se reia.

Dacă doriți să folosiți aparatul de aer condiționat și pentru încălzire, puteți alege dintr-o gamă de aparate Viessmann. Pe lângă aparatele de aer condiționat split Vitoclima 200-S și 300-S, aparatul de aer condiționat multi-split 200-S oferă, de asemenea, această funcție.

Comparație între pompa de căldură și aparatul de aer condiționat

O privire asupra funcției pompei de căldură și a aparatului de aer condiționat arată că ambele încălzesc într-un mod similar. Cu toate acestea, nu numai că pompele de căldură pot tempera aerul din încăpere, dar pot furniza și apă caldă menajeră. La rândul său, un aparat de aer condiționat poate, de asemenea, să optimizeze umiditatea și calitatea aerului. Unitățile de aer condiționat Viessmann Vitoclima, de exemplu, sunt echipate cu un filtru IFD pentru a reduce praful fin, bacteriile și virușii din aer.

Factori de funcționare economică

Nu există un răspuns unic pentru a stabili dacă încălzirea cu un aparat de aer condiționat este potrivită în circumstanțele dumneavoastră. Eficiența sa depinde de o serie de factori. Pe lângă starea energetică a clădirii, sunt importante și temperatura exterioară și tipul de alimentare cu energie electrică. Caracteristicile aparatului joacă, de asemenea, un rol important.

În cazul în care clădirea pierde multă energie prin învelișul exterior din cauza unei izolații termice insuficiente, aparatul de aer condiționat trebuie să încălzească mai mult pentru a atinge o temperatură confortabilă. Acest lucru crește consumul de energie. Pe de altă parte, clădirile noi bine izolate oferă condiții optime. Cu toate acestea, unitățile de aer condiționat pot fi, de asemenea, montate ulterior în clădirile modernizate.

Dacă încălzirea cu un aparat de aer condiționat este economică depinde în mare măsură de perioada anului. Dacă temperaturile primăvara și toamna sunt relativ blânde, aparatele de aer condiționat vor ajunge foarte repede la temperatura necesară și vor funcționa cu o eficiență ridicată. Aceasta scade pe măsură ce aerul exterior devine mai rece. Aparatele de aer condiționat nu sunt recomandate pentru încălzire la temperaturi sub zero grade. Cu toate acestea, pentru a încălzi eficient indiferent de temperatură, utilizarea ca boiler de rapel este ideală. Dacă aparatul de aer condiționat preia încălzirea primăvara și toamna, sezonul de încălzire pentru generatorul principal de căldură poate fi scurtat. În cazul în care acest generator de căldură este alimentat cu combustibili fosili, consumul de resurse și emisiile deCO2 vor fi mult reduse.

Aparatele de aer condiționat funcționează cu energie electrică. Tipurile de combustibili fosili nu sunt utilizate direct pentru producerea de căldură. Din punct de vedere ecologic, este logic să folosiți electricitate verde atunci când vă încălziți cu un aparat de aer condiționat. În mod ideal, energia electrică pentru funcționare va proveni de la propriul sistem fotovoltaic (PV). Energia electrică autogenerată crește independența față de furnizorii de energie și față de prețurile fluctuante ale energiei electrice. Aparatele de aer condiționat Viessmann sunt deja echipate din fabrică pentru funcționarea cu energie fotovoltaică.

În cazul în care aparatul de aer condiționat urmează să fie utilizat ca boiler, caracteristicile aparatului sunt, de asemenea, importante. Aparatele de aer condiționat de tip split sunt potrivite în special pentru încălzire. Aceste aparate au o unitate exterioară și una sau mai multe unități interioare - câte una pentru fiecare încăpere care urmează să fie încălzită. Ajustarea producției în funcție de cerere prin tehnologia invertorului asigură o funcționare eficientă, cu economie de energie. În plus, puterea de încălzire a aparatului de aer condiționat este, de asemenea, relevantă. Aceasta determină câtă energie poate absorbi și disipa un aparat de aer condiționat pentru încălzire într-o anumită unitate de timp. Un instalator cu experiență vă poate ajuta cu proiectarea corectă. Acest lucru este, desigur, esențial pentru instalare.

Interpretarea corectă a valorii SCOP

Coeficientul sezonier de performanță (SCOP) reflectă eficiența energetică în timpul funcționării pe tot parcursul anului. De asemenea, acesta ia în considerare factori precum consumul în cazul funcționării cu sarcină parțială. Acest lucru este relevant, de exemplu, pentru aparatele de aer condiționat cu tehnologie invertoare care își ajustează puterea în funcție de cererea reală. O valoare SCOP de 6,2 kilowați (kW) înseamnă că la 1 kW de energie electrică se generează 6,2 kW de căldură. 5,2 kW din energia termică provine din aerul înconjurător.

Costuri în cazul încălzirii cu un aparat de aer condiționat

Costurile energiei electrice pot varia foarte mult atunci când se încălzește cu un aparat de aer condiționat. Totuși, acestea pot fi estimate pe baza puterii, a duratei de viață și a prețului energiei electrice: la o putere de doi kilowați (kW) și un preț al energiei electrice de 0,40 EUR pe kilowatt-oră (kWh), încălzirea cu aer condiționat costă 0,80 EUR pe oră. În cazul în care sistemul funcționează timp de 12 ore pe zi, acest lucru înseamnă un cost de 9,60 EUR. Calculat pe parcursul unei luni, acest cost ar fi de 288 EUR. În cazul în care două încăperi trebuie să fie încălzite cu câte un aparat fiecare, acest lucru ar însemna 576 de euro.

Răspunsuri la întrebări frecvente

Nu orice aparat de aer condiționat poate funcționa ca un boiler. Un circuit reversibil al agentului frigorific este o condiție prealabilă pentru funcționarea cu încălzire. Informații corespunzătoare pot fi găsite în documentația produsului. De asemenea, puteți încălzi cu aparatele de aer condiționat split Viessmann Vitoclima.

Zgomotul de funcționare este generat la încălzirea cu un aparat de aer condiționat. Cu toate acestea, aparatele avansate au ventilatoare cu viteză variabilă și concepte sofisticate de izolare fonică. Ca urmare, unitatea interioară este cel mult la fel de zgomotoasă ca un frigider în funcțiune, cu până la 45 de decibeli (dB).

Un control cu microprocesor asigură menținerea temperaturii necesare și, de asemenea, menține umiditatea la nivelul necesar. De regulă, controlul se realizează prin telecomandă. Modelele cu o interfață WiFi pot fi controlate și prin intermediul unui smartphone.

Pentru instalarea unui aparat de aer condiționat divizat este necesară o deschidere în perete. Cu toate acestea, într-o clădire nouă, acest lucru poate fi luat în considerare în timpul etapei de planificare. În cazul în care aparatul de aer condiționat trebuie să funcționeze și ca boiler, este recomandabil să informați în prealabil instalatorul. În acest fel, acesta poate adapta situația de instalare în mod corespunzător. Instalarea unității interioare aproape de podea, de exemplu, reduce fluxul de aer.

Avantajele și dezavantajele încălzirii cu un aparat de aer condiționat

BeneficiiDezavantaje
Reglarea calității aerului și a umiditățiiEste necesară deschiderea peretelui
Încălzirea rapidă a încăperilorO unitate interioară pentru fiecare cameră
Sprijin pentru încălzirea centralăCosturi ridicate de energie electrică cu funcționare neeconomică
Nu este nevoie de radiatoare
Mai ieftin decât generatoarele de căldură clasice
Autoconsum mai mare de energie electrică fotovoltaică
Mai puțină dependență de combustibilii fosili
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul