Ventilația locuințelor - centralizată sau descentralizată?

Fotografie de fan: © nikkytok / Shutterstock.com

Atât sistemele centralizate, cât și cele descentralizate asigură un mediu interior bun și constant. În plus, acestea previn formarea mucegaiului și deteriorarea prin eliminarea umidității. Sistemele cu recuperare a căldurii permit, de asemenea, utilizarea eficientă a căldurii. Acest lucru economisește proprietarilor de locuințe costurile de încălzire, pe de o parte, și reduce povara asupra mediului înconjurător, pe de altă parte. Cu toate acestea, există unele diferențe între sistemele de ventilație centralizată și descentralizată.

Designul și funcția ca elemente distinctive importante

Atunci când se compară sistemele de ventilație centralizate cu cele descentralizate, trebuie să se facă mai întâi o distincție între design și funcție. Acest lucru se datorează faptului că ambele caracteristici influențează domeniul de aplicare și, prin urmare, sunt, de asemenea, criterii importante pentru proprietarii de locuințe.

Ventilarea clădirii prin intermediul unui sistem de distribuție a aerului

Un sistem de ventilație centralizată este format dintr-o unitate de ventilație cu ventilatoare și schimbător de căldură și sistemul de distribuție a aerului aferent. Acesta ventilează întreaga clădire. Unitatea de ventilație aspiră aerul proaspăt din exterior și îl transmite către zonele de furnizare a aerului (camera de zi, dormitoarele sau camerele copiilor) prin intermediul schimbătorului de căldură încorporat și al conductelor de furnizare a aerului. În același timp, aerul cald extras din zonele de aer extras (baie, bucătărie sau WC) este aspirat în unitatea de ventilație prin intermediul conductelor de aer extras și trecut, de asemenea, prin schimbătorul de căldură. Căldura din aerul extras este transferată în aerul de alimentare și astfel recuperată. Aerul extras rece este apoi transmis în exterior prin conductele de evacuare a aerului.

Sistem de ventilație mecanică descentralizată Vitovent 100-D

Ventilarea camerelor individuale

O diferență majoră între sistemele de ventilație centralizată și descentralizată este că acestea din urmă nu au, de obicei, un sistem de conducte de aer. Unitățile sunt instalate direct în peretele exterior al încăperilor individuale. La fel ca și sistemele centrale, sistemele de ventilație descentralizate de la Viessmann sunt, de asemenea, echipate cu un schimbător de căldură și sunt capabile să extragă căldură din aerul extras. Există două tipuri de unități.

Ventilator permanent: unități cu schimbător de căldură cu contracurent încrucișat încorporat. Două ventilatoare funcționează continuu. Un ventilator furnizează întotdeauna aer proaspăt din exterior în încăpere, iar celălalt evacuează aerul extras.

Ventilator pendular: sistemele utilizează un singur ventilator și un singur acumulator termic. Două unități comunică între ele pentru rata de schimbare a aerului. O unitate aspiră aerul cald din interior prin miezul de stocare și îl suflă în exterior. A doua unitate aspiră aerul exterior proaspăt și îl transmite în încăpere prin intermediul miezului de stocare încălzit anterior. După aproximativ 70 de secunde, procesul se inversează.

Secțiunea privind ventilația mecanică descentralizată explică ce este important atunci când se utilizează un astfel de sistem.

Opțiunea de încălzire temperată ca element distinctiv

Spre deosebire de ventilația mecanică descentralizată, versiunea centralizată oferă și opțiunea de încălzire temperată a încăperii. Toate unitățile de ventilație centralizată Viessmann au un bypass automat de vară. Acesta este utilizat pentru a ocoli schimbătorul de căldură în timpul nopților calde de vară. Acest lucru permite aerului proaspăt de noapte să intre în încăperi și să le tempereze într-o anumită măsură.

Caracteristicile clădirilor necesită diferite domenii de aplicare

Instalarea centralizată sau descentralizată a unui sistem de ventilație depinde în mare măsură de caracteristicile clădirii. Datorită instalării aproape invizibile și a efortului ridicat de planificare asociat, varianta centrală este folosită mai ales în clădirile noi eficiente din punct de vedere energetic. O cameră de serviciu, o cameră la subsol sau mansardele bine izolate sunt încăperi de instalare adecvate.

Deoarece nu este necesar un sistem de distribuție a aerului, sistemele descentralizate, pe de altă parte, pot fi, de asemenea, modernizate destul de ușor. În funcție de tipul de sistem, este necesară doar o gaură forată prin peretele exterior. Această caracteristică face ca sistemul de ventilație descentralizat să fie foarte atractiv pentru modernizările clădirilor mai vechi și existente. În plus, unitățile pot fi instalate în mod specific în încăperi individuale în care, de exemplu, a apărut o problemă de umiditate. Cu toate acestea, unități rezidențiale întregi pot fi, de asemenea, ventilate cu unități descentralizate. Gama largă de aplicații posibile și instalarea relativ simplă sunt, așadar, două avantaje decisive ale ventilației mecanice descentralizate.

Sistemele centralizate pot fi, de asemenea, montate ulterior

În funcție de caracteristicile clădirii, un sistem central de ventilație mecanică poate fi, de asemenea, modernizat. Acest lucru necesită, de obicei, coborârea tavanului. Unitățile de ventilație plată montate pe tavan sau pe perete, cum ar fi Vitovent 200-C sau Vitovent 300-C, sunt, prin urmare, proiectate pentru a avea o înălțime totală redusă.

Compararea performanțelor: sistem de ventilație central vs. descentralizat

Comparația dintre sistemele de ventilație centralizată și descentralizată arată clar că primele vehiculează un flux de aer mai mare. Acest lucru se datorează faptului că întregul flux de aer al sistemului este asigurat de un singur aparat. Sistemele centrale sunt concepute pentru a ventila o întreagă casă. Volumele de aer necesare pentru fiecare încăpere în parte sunt calculate în prealabil și reglate la vane. Volumul total de aer este setat pe unitatea de ventilație însăși. Cu o unitate de control, utilizatorul are, de asemenea, opțiunea de a regla nivelurile individuale de ventilație, după cum este necesar. Sunt necesare doar două difuzoare de perete externe pentru aerul proaspăt și aerul evacuat. După cum s-a menționat deja, unitățile de ventilație descentralizate ventilează doar camere individuale. Prin urmare, debitul de aer este mai mic. În sistem trebuie incluse mai multe unități descentralizate. Fiecare unitate descentralizată necesită un difuzor de perete exterior.

Ventilatoare cu debit constant ca avantaj al sistemelor centralizate

Toate unitățile de ventilație centralizată Viessmann au ventilatoare cu debit constant. Acest lucru face foarte ușoară reglarea unităților de ventilație. În timpul punerii în funcțiune, debitul necesar este setat direct pe unitatea de ventilație. Prin menținerea debitului constant, unitatea de ventilație poate compensa orice contaminare a filtrelor și poate furniza întotdeauna debitul necesar pentru camerele individuale. Secțiunea privind sistemele de ventilație arată la ce trebuie să fiți atenți atunci când căutați un sistem adecvat.

Sistemele de ventilație centrală și descentralizată au niveluri de zgomot diferite

În funcție de proiectare, există o altă diferență destul de semnificativă între sistemele de ventilație centralizată și descentralizată: nivelul de zgomot. Prin plasarea componentelor sistemului în afara zonelor de locuit și prin instalarea de amortizoare de zgomot, nivelul de zgomot al unui sistem de ventilație centralizat este, de obicei, mai mic decât cel al unui sistem descentralizat. Cu toate acestea, nivelul acestuia depinde, de asemenea, de proiectarea, reglarea și poziționarea difuzoarelor. În cazul în care componentele individuale sunt bine adaptate unele la altele, nu există zgomot în aer.

Toate unitățile de ventilație Viessmann funcționează foarte silențios din fabrică. Dacă este necesar, pot fi implementate măsuri suplimentare de izolare fonică.

Costurile depind de diverși factori

Instalarea unui sistem de ventilație central sau descentralizat influențează, de asemenea, costurile. Cu toate acestea, nu este posibil să se facă o declarație generală. În acest caz, este necesară o analiză atentă a tuturor factorilor. Sistemele de ventilație descentralizate sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru modernizare, deoarece nu este necesar un sistem de distribuție. În cazul construcțiilor noi, un sistem centralizat este adesea alegerea mai rentabilă, deoarece sistemul de distribuție a aerului este instalat direct în timpul construcției.

Întreținerea corespunzătoare asigură o funcționare igienică

Funcționarea centralizată sau descentralizată a unui sistem de ventilație influențează, de asemenea, întreținerea acestuia. Întreținerea este absolut esențială pentru o funcționare igienică. Toate sistemele de ventilație au filtre care rețin murdăria. Acestea trebuie curățate sau schimbate în mod regulat. În cazul unui sistem centralizat, acest lucru se referă la filtrele din unitatea de ventilație și din supapele de aer extras. Filtrul de aer exterior împiedică pătrunderea murdăriei din aerul exterior. Pentru persoanele care suferă de alergii, aici pot fi folosite și filtre de polen. Filtrul pentru aerul extras protejează unitatea de ventilație împotriva contaminării din interior și asigură, de asemenea, un nivel permanent ridicat de recuperare a căldurii. În schimb, filtrele din sistemele descentralizate sunt amplasate în fiecare unitate de ventilație individuală.

Toate unitățile de ventilație Viessmann sunt proiectate astfel încât întreținerea filtrelor să poată fi efectuată fără unelte și chiar de către utilizatorul sistemului.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul