De ce există mai multe tipuri de sisteme solare?

Resursele planetei se reduc semnificativ de la o zi la alta, motiv pentru care noi, oamenii, fiecare după puterea și capacitățile sale, trebuie să începem cât de curând să folosim surse alternative de energie, mai verzi și mai economice. Panourile solare sunt una din cele mai bune soluții pentru renunțarea definitivă la sursele clasice de energie. Panouri solare de înaltă calitate există și în oferta Viessmann, dar înainte de a te invita în magazinul nostru, ne-am gândit să-ți prezentăm pe larg care sunt cele mai populare tipuri de panouri solare și ce trebuie să știi despre fiecare în parte pentru a putea face cea mai bună alegere.

© Shutterstock / artjazz

Ce sunt de fapt panourile solare?

Panourile solare sunt niște dispozitive care transformă radiația solară în energie care poate fi utilizată pentru alimentarea aparatelor electrice dintr-o gospodărie sau pentru încălzire. Panourile solare sunt realizate din materiale speciale, cu proprietăți de absorbție a luminii și căldurii soarelui, prin intermediul unor celule. Aceste celule transformă energia solară captată în energie electrică sau termică.

În comparație cu alte tipuri de combustibili, energia solară nu poluează în niciun fel planeta și, la fel de important, este o resursă inepuizabilă, care nu costă nimic și este disponibilă oriunde pe glob. Cu alte cuvinte, energia solară este o energie verde din toate punctele de vedere.

 

De câte tipuri sunt panourile solare?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, există mai multe tipuri de panouri solare, iar datorită tehnologiei care evoluează cu pași rapizi, cu siguranță în viitorul apropiat vor apărea și mai multe.

În primul rând, după scopul lor, panourile solare pot fi împărțite în două categorii distincte:

  • Panouri solare termice - aceste panouri solare convertesc energia solară în energie termică folosită pentru încălzirea apei menajere sau pentru încălzirea locuinței;
  • Panouri solare fotovoltaice - aceste panouri solare convertesc energia solară în energie electrică cu ajutorul căreia se pot alimenta aparatele electronice și electrocasnice dintr-o gospodărie.

Este important să se țină cont de scopul în care un utilizator investește în panouri solare deoarece principiul de funcționare al fiecărui tip de panouri în parte este diferit și de aceea nu poți utiliza panouri fotovoltaice pentru a produce energie termică și nici panouri termice pentru a produce energie electrică.

Apoi, în ceea ce privește panourile termice, putem spune că aceste dispozitive pot fi din nou împărțite în alte două categorii distincte și anume:

  • Panouri solare termice plane - care absorb energia solară prin intermediul unor plăci de cupru;
  • Panouri solare termice cu tuburi vidate - acestea au la bază o tehnologie foarte avansată, numită heat-pipe, și au în componența lor și un sistem de tuburi din sticlă borosilicată care absoarbe energia soarelui.

Dintre aceste două tipuri de panouri solare, cele mai avantajoase sunt cele cu tuburi vidate deoarece absorb mai multă energie solară și nu trebuie montate la un anume unghi pentru a funcționa la capacitatea lor maximă. Astfel, ele produc suficient de multă energie termică chiar și pe timpul iernii, fără să mai necesite și sisteme alternative de producere a căldurii.

Tot în funcție de modul lor de funcționare, panourile solare mai pot fi împărțite în astfel de categorii:

  • Panouri presurizate - al căror rezervor de acumulare se află sub presiune;
  • Panouri nepresurizate - care necesită instalarea unei pompe automate care să asigure o presiune optimă pentru apa de la robinet.

Indiferent dacă vorbim despre panouri solare presurizate sau panouri solare nepresurizate, pe timpul iernii, ambele tipuri de sisteme ar trebui golite de apă în vederea prevenirii apariției unor eventuale defecțiuni.

Și în final panourile fotovoltaice, mult mai populare în România și mai puțin complexe când vine vorba de tipurile lor, sunt niște panouri care au în componența lor celule fotovoltaice capabile să transforme energia soarelui în energie electrică. De multe ori, panourile fotovoltaice sunt confundate cu panourile termice, dar în realitate pentru că ele generează de fapt tensiune, nu pot fi folosite pentru încălzire, ci doar pentru producerea curentului electric.

În concluzie, ca să răspundem la întrebarea din titlu, panourile fotovoltaice sunt atât de diverse deoarece fiecare din tipurile prezentate mai sus este construit cu un scop aparte.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul