Comercial
Industrie
Aer
Gaz

Leica Camera AG Wetzlar

Stilul de design al sediului central al companiei Leica din Wetzlar este captivant de unic. Acesta amintește de lentile, obiective și telemetre. Viessmann completează complexul cu un sistem energetic sofisticat și inovator.

Clădirea sediului central al Leica Camera Wetzlar. Foto: © Holger Thurm, Sandra Looke

Brief de proiectare

Marca Leica se bucură de o reputație excelentă în rândul pasionaților de fotografie. Produsele acestei companii bine stabilite se remarcă prin calitate, precizie și perfecțiune până la cel mai mic detaliu. Înființată în urmă cu peste 100 de ani în Wetzlar, compania de lungă durată și-a mutat producția în orașul vecin Solms la mijlocul anilor 1980. După o perioadă de criză economică la începutul noului mileniu, compania și-a schimbat norocul și s-a întors la rădăcinile sale din Wetzlar, "Orașul opticii", cu un nou sediu central și facilități de producție. În 2007, firme de arhitectură de renume internațional au fost invitate să participe la un concurs de idei. Proiectul firmei de arhitectură Gruber + Kleine-Kraneburg Architekten din Frankfurt a fost desemnat câștigător. Proiectul a constat în proiectarea unui campus format din mai multe clădiri ale companiei. În centrul ansamblului urma să se afle noul sediu corporativ al Leica Camera AG, cu facilități adiacente de producție, dezvoltare, asamblare și laboratoare. Complexul inovator trebuia să reflecte noua încredere în sine a brandului Leica, precum și valorile tradiționale ale companiei, și să ofere vizitatorilor și clienților din întreaga lume o perspectivă asupra companiei.

La prima vedere, idiomul de design al noii clădiri amintește de lentile, obiective și telemetre. Aceasta nu este o coincidență: arhitecții au adoptat în mod deliberat forme care amintesc de lentilele legendare ale mărcii. De la proiectare până la implementare, a fost, de asemenea, important pentru client ca arhitectura noului sediu central să reflecte valorile companiei tradiționale, și anume calitatea, perfecțiunea și precizia. În toate aspectele, structura curbată convex-concavă a clădirii este la fel de precis concepută, planificată și, în cele din urmă, executată până la ultimul detaliu ca una dintre capodoperele artizanale ale companiei.

Sistem energetic inovator de la Viessmann pentru furnizarea eficientă de căldură, electricitate și răcire

În timp ce producția de componente mecanice și optice de precizie pune accentul pe cea mai mare precizie, clădirea modernă de producție și administrație este optimizată în profunzime pentru eficiență: întregul complex este alimentat cu căldură, electricitate și răcire de un sistem energetic Viessmann de ultimă generație.

Vitobloc 200 unități de cogenerare a energiei termice și electrice © Foto: Holger Thurm, Sandra Looke

Au fost instalate două unități de cogenerare Vitobloc 200, cu o putere de 238 kWel/363 kWth și 140 kWel/207 kWth, pentru a genera energie electrică pentru a fi utilizată în departamentele de producție și administrație. Energia termică generată de proces acoperă cererea de căldură din clădiri, precum și funcționarea unei unități de refrigerare prin absorbție. Prin utilizarea acesteia din urmă, căldura poate fi utilizată și pentru a genera energie de răcire. Prioritățile în acest proces sunt furnizarea apei reci necesare pentru producție și utilizarea căldurii reziduale generate de unitățile de cogenerare. Căldura reziduală care nu poate fi utilizată în prezent este stocată într-un cilindru tampon de  apă caldă menajeră și este utilizată ulterior, în funcție de necesități.

În cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică, unitățile de cogenerare vor prelua temporar întreaga sursă de energie, asigurând astfel continuarea producției. În cazul în care un cazan în condensare pe gaz Vitocrossal 200, cu o putere de 503 kW, intră în funcțiune dacă unitățile de cogenerare nu reușesc să genereze suficientă căldură.

Toate componentele sistemului sunt perfect adaptate, asigurând o funcționare deosebit de eficientă și economică. În acest sens, unitățile de cogenerare sunt proiectate să funcționeze cât mai mult timp posibil. Căldura generată în cadrul procesului este utilizată în mod continuu pentru a încălzi clădirea. Tehnologia de condensare integrată asigură o eficiență globală ridicată de până la 95 % și, în comparație cu generarea separată de energie electrică și termică, unitățile de cogenerare realizează economii de energie primară de până la 30 %.

Pentru răcirea instalațiilor de producție a fost instalată o pompă de căldură mare Viessmann cu sol/apă cu o capacitate de răcire de 348 kW. Aceasta își extrage energia de care are nevoie de la o rețea de 80 de sonde geotermale înfipte la 120 de metri în pământ, sub parcarea de mașini. Două unități de refrigerare cu răcire cu aer acoperă vârfurile de sarcină în perioadele de cerere mare de răcire. Atunci când cererea este mare, pompa de căldură este disponibilă și ca un răcitor pentru a suplimenta unitatea de refrigerare cu absorbție. Apa rece generată în acest mod este apoi stocată suplimentar într-un rezervor de aspersoare deschis pentru răcirea instalațiilor de producție.

Energia de încălzire și răcire este distribuită pe o suprafață mare prin intermediul tavanelor, pereților și podelelor. Masa inertă de stocare a betonului armat este utilizată pentru activarea componentelor din beton. Viessmann produce pompe de căldură de mari dimensiuni, cu puteri totale de până la 2000 kW, care sunt special adaptate la cerințele operațiunilor comerciale și industriale.

Control inteligent al sistemului pentru o funcționare deosebit de eficientă

Unitatea inteligentă de control al sistemului Viessmann MMM 300 asigură utilizarea în orice moment a celei mai eficiente combinații de generatoare de căldură și unități de refrigerare. Combinația perfectă a tuturor componentelor face ca sistemul să fie deosebit de eficient și, astfel, economic în exploatare. Consumul de energie depășește cu peste 54% cerințele EnEV 2009. Pentru aceasta, sediul central al companiei Leica a primit certificatul de clădire ecologică al Uniunii Europene.

Referințe conexe

Industrie
Biomasă
Solar
Ulei

Centrul logistic Marc Cain GmbH din Bodelshausen

La centrul său logistic din Bodelshausen, brandul de modă Marc Cain a optat pentru propria rețea locală de încălzire cu Viessmann Vitoflex 300-UF și un Vitobloc 200 EM-20/39 pentru producerea de energie electrică.

Citește mai mult
Comercial
Gaz
Solar

Bursa germană de valori Eschborn

Deutsche Börse Eschborn a primit certificarea LEED Platinum, datorită designului sustenabil al clădirii și a acreditărilor sale în materie de sustenabilitate. Căldura și electricitatea sunt furnizate de două cazane Viessmann Vitobloc 200, cu condensare pe gaz și Vitosol 200-F.

Citește mai mult
Comercial
Rezidențial
Aer
Electricitate

Lotte World Tower Seoul, Coreea de Sud

Lotte World Tower este situat în centrul orașului și găzduiește apartamente și birouri, precum și magazine și restaurante. Alimentarea cu energie ecologică provine de la 12 pompe de căldură Viessmann de mari dimensiuni.

Citește mai mult
Comercial
Rezidențial
Gaz
Solar

Insula Palm Island "The Palm Jumeirah" din Dubai

Pe Palm Jumeirah, colectoarele solare Vitosol 200-F alimentează cu apă caldă 14 clădiri de apartamente, în timp ce trei cazane Vitocrossal 300 încălzesc piscina și hammamul din hotelul de lux "Ottoman Palace".

Citește mai mult
Comercial

Sky Soho din Shanghai

Clădirea de birouri și comercială din Shanghai este un concept impresionant, bine gândit, care acordă o atenție egală anvelopei clădirii și ingineriei instalațiilor. Șase Vitomax 200-HW alimentează Sky Soho cu apă caldă.

Citește mai mult
Încălzire urbană
Aer
Electricitate
Gaz

Cartierul Rosenstein din Stuttgart

Cartierul Rosenstein din Stuttgart are un concept impresionant, orientat spre viitor, de încălzire, răcire și energie electrică, cu accent pe cuplarea sectoarelor. Tehnologia utilizată include o pompă de căldură de mari dimensiuni, o unitate de cogenerare și un sistem fotovoltaic.

Citește mai mult
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul