Comercial
Gaz

SkyTower în București

SkyTower, care, cu o înălțime de 137 de metri, este cea mai înaltă clădire din România, este o priveliște impresionantă pe timp de noapte, cu o coregrafie sofisticată de lumini. Pentru generarea de căldură, se folosește un sistem de încălzire în cascadă cu trei unități Vitomax 100-LW.

Vedere de la SkyTower din București. Foto: © Walter Luttenberger

Certificare LEED Gold pentru cea mai înaltă clădire și punct de reper din România

În 2005, Raiffeisen evolution project development GmbH (RE) a achiziționat un teren de 40.000 de metri pătrați la nord de centrul Bucureștiului, în cartierul Floreasca, pentru dezvoltarea a trei proiecte sub denumirea de lucru Floreasca City Center: zgârie-norii de birouri SkyTower, aripa de birouri FCC și centrul comercial Promenada au fost construite concomitent și finalizate până în 2013. În timp ce clădirile se aflau încă în construcție, RE a vândut SkyTower și FCC Office Wing actualului dezvoltator și proprietar, Raiffeisen Property International GmbH, cu sediul în Viena.

Cu o înălțime de 137 de metri, SkyTower, proiectat de firma de arhitectură vieneză Hoffmann-Janz Architekten ZT GmbH, este cea mai înaltă clădire din România. Arhitecții au optat pentru o formă eliptică de bază, considerând elipsa ca fiind combinația perfectă între dreptunghi și cerc. Clădirea înaltă de 42 de etaje este proiectată pentru birouri. Fiecare etaj are o suprafață de 1200 de metri pătrați.

Fiind noul punct de reper pe orizontul capitalei, designul fațadei a avut o mare importanță. De exemplu, au fost dezvoltate cinci modele diferite de module pentru structura fațadei din sticlă a peretelui cortină, care are o suprafață totală de 17 250 de metri pătrați. În cadrul fațadei, au fost instalate 150 de spoturi, denumite wall washers, pentru a ilumina SkyTower pe timp de noapte. Fiecare dintre aceste lămpi are mai multe culori de lumină și poate fi controlată individual, permițând utilizarea unei mari varietăți de coregrafii de iluminat pentru a ilumina zgârie-norii pe timp de noapte.

În zilele noastre, atunci când se proiectează o clădire modernă de mare înălțime, este vital să se țină cont de aspectele ecologice încă de la începutul procesului de planificare. Prin urmare, obiectivul tuturor celor implicați în construcție a fost acela de a dezvolta o clădire "verde", care să fie foarte economică în ceea ce privește costurile de întreținere. Planurile au fost revizuite în permanență și ajustate, dacă a fost necesar, în anticiparea, în cele din urmă, a obținerii certificării LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). După finalizare, SkyTower a primit certificatul LEED Gold.

Vitomax 100-LW. Foto: © Walter Luttenberger

Economisirea energiei și producerea de căldură cu emisii reduse cu Viessmann

Pentru a economisi energie și a genera căldură cu emisii reduse, operatorii SkyTower folosesc un sistem de încălzire în cascadă cu trei cazane de apă caldă de joasă presiune Vitomax 100-LW de la Viessmann. Integrate într-un sistem inteligent de gestionare a clădirii, cazanele industriale/comerciale foarte eficiente funcționează în funcție de cererea de căldură respectivă. Ca urmare, a fost posibilă optimizarea consumului de gaz.

Cazanele Vitomax 100-LW utilizate aici au o cameră de combustie inversă și o încărcare redusă a camerei de combustie pentru o ardere curată cu emisii reduse de oxizi de azot. Ca cazan de apă caldă pentru temperaturi de debit admise de până la 110 grade Celsius și pentru funcționarea la o temperatură constantă a apei din cazan, Vitomax 100-LW oferă o performanță impresionantă, cu un randament ridicat al cazanului de până la 91,5 %. Presiunea de funcționare admisă variază de la 6 la 10 bar; puterea de încălzire de la 0,65 la 6 MW. Capacul portante de pe partea superioară a cazanului simplifică instalarea și întreținerea, în timp ce o ușă de inspecție mare și ușoară, cu balamale în stânga sau în dreapta, ușurează operațiunile de curățare a cazanului.

Panoul de control Vitocontrol poate fi utilizat pentru a regla toate echipamentele de control și pentru a le adapta la cererea de căldură respectivă. Căldura este distribuită la etaje prin intermediul radiatoarelor cu temperatură scăzută, care asigură un climat constant în încăperi între 22 și maximum 25 de grade Celsius. Aerul rece de alimentare este alimentat în încăperi prin intermediul unor elemente de răcire integrate în grinzile frigorifice suspendate ale etajelor de birouri.

Ventilație inteligentă și siguranță împotriva incendiilor

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură asigură un mediu interior sănătos și confortabil. Pentru o funcționare eficientă, în sălile de conferințe și de ședințe au fost instalate detectoare de mișcare. Prin urmare, sistemul de ventilație funcționează numai atunci când camerele sunt utilizate efectiv. Fiind vorba de o clădire înaltă, se aplică reglementări speciale pentru a permite evacuarea în siguranță în caz de urgență. Una dintre cerințe stipulează că sistemul de ventilație din coridoarele de evacuare și din casa scărilor, precum și din puțul liftului pentru pompieri, trebuie să asigure o suprapresiune constantă pentru a menține aceste zone fără fum în caz de incendiu.

Referințe conexe

Comercial
Gaz
Solar

Bursa germană de valori Eschborn

Deutsche Börse Eschborn a primit certificarea LEED Platinum, datorită designului sustenabil al clădirii și a acreditărilor sale în materie de sustenabilitate. Căldura și electricitatea sunt furnizate de două cazane Viessmann Vitobloc 200, cu condensare pe gaz și Vitosol 200-F.

Citește mai mult
Comercial
Rezidențial
Aer
Electricitate

Lotte World Tower Seoul, Coreea de Sud

Lotte World Tower este situat în centrul orașului și găzduiește apartamente și birouri, precum și magazine și restaurante. Alimentarea cu energie ecologică provine de la 12 pompe de căldură Viessmann de mari dimensiuni.

Citește mai mult
Comercial
Industrie
Aer
Gaz

Leica Camera AG Wetzlar

Stilul de design al sediului central al companiei Leica din Wetzlar este captivant de unic. Acesta amintește de lentile, obiective și telemetre. Viessmann completează complexul cu un sistem energetic sofisticat și inovator.

Citește mai mult
Comercial
Rezidențial
Gaz
Solar

Insula Palm Island "The Palm Jumeirah" din Dubai

Pe Palm Jumeirah, colectoarele solare Vitosol 200-F alimentează cu apă caldă 14 clădiri de apartamente, în timp ce trei cazane Vitocrossal 300 încălzesc piscina și hammamul din hotelul de lux "Ottoman Palace".

Citește mai mult
Comercial

Sky Soho din Shanghai

Clădirea de birouri și comercială din Shanghai este un concept impresionant, bine gândit, care acordă o atenție egală anvelopei clădirii și ingineriei instalațiilor. Șase Vitomax 200-HW alimentează Sky Soho cu apă caldă.

Citește mai mult
Încălzire urbană
Aer
Electricitate
Gaz

Cartierul Rosenstein din Stuttgart

Cartierul Rosenstein din Stuttgart are un concept impresionant, orientat spre viitor, de încălzire, răcire și energie electrică, cu accent pe cuplarea sectoarelor. Tehnologia utilizată include o pompă de căldură de mari dimensiuni, o unitate de cogenerare și un sistem fotovoltaic.

Citește mai mult
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul