Turnul Marco Polo din HafenCity din Hamburg
În Marco Polo Tower, clădirea înaltă de 55 de metri este alimentată cu apă caldă prin intermediul unui sistem solar termic Viessmann cu colectoare Vitosol 200-T, care acoperă o suprafață totală de 180 de metri pătrați.
Reper arhitectural cu sistem solar termic Viessmann
Turnul Marco Polo din HafenCity din Hamburg este un punct de reper arhitectural. Clădirea înaltă de 55 de metri oferă 15 etaje de condominii cu dimensiuni cuprinse între 60 și 340 de metri pătrați. În timp ce o rețea de termoficare urbană furnizează energie termică, colectoarele cu tuburi sub vid Vitosol 200-T de la Viessmann furnizează energie solară pentru alimentarea cu apă caldă menajeră a întregii clădiri.
Încălzire și răcire eficiente cu energie solară
Căldura este furnizată de o rețea de încălzire urbană operată de compania locală de furnizare a energiei electrice. De la centrul de încălzire din subsolul clădirii, sistemele de încălzire prin pardoseală distribuie căldura către unitățile rezidențiale. Apa caldă este produsă printr-un sistem solar termic care utilizează colectoare cu tuburi sub vid de tip Vitosol 200-T de la Viessmann. Pe acoperișul clădirii de 16 etaje au fost instalați 60 de colectoare cu o suprafață totală de 180 de metri pătrați.
Acest tip de colector este conceput în special pentru instalarea orizontală a sistemelor mari pe acoperișurile plate ale clădirilor de apartamente. Absorbantele pot fi rotite la 45 de grade pentru a reflecta traiectoria soarelui fără a crește umbrirea. Suprafețele absorbante integrate în tubul de vid nu sunt susceptibile la contaminare, permițând o utilizare optimă a energiei. Izolația termică extrem de eficientă din carcasa colectorului reduce la minimum pierderile de căldură primăvara, toamna și iarna. Sistemul solar termic este controlat în mod convenabil prin intermediul unității centrale de control solar Vitosolic de la Viessmann. Aceasta se asigură că energia solară obținută este utilizată cât mai eficient posibil. Comunicarea cu telecomanda fără fir Vitotrol 200-RF are loc prin intermediul stației de bază fără fir Viessmann (KM-BUS).
În lunile mai calde, randamentele solare sunt transformate în energie de răcire. Acest lucru este realizat de o unitate de refrigerare prin absorbție alimentată cu energie solară, care transformă randamentul solar de la colectoarele solare de pe acoperiș în energie de răcire prin intermediul unor schimbătoare de căldură. Acest lucru permite răcirea unităților rezidențiale într-un mod responsabil din punct de vedere ecologic: căldura obținută prin intermediul colectoarelor cu tuburi vidate este transferată prin intermediul unui cilindru tampon de apă caldă menajeră către generatorul unității de refrigerare prin absorbție. Pentru a evita formarea nedorită de vapori pe suprafețele colectorilor și în zona înconjurătoare, căldura este disipată printr-un turn de răcire hibrid închis. În plus față de geamurile extinse, o mare parte din fațadă este, de asemenea, închisă. Astfel, plăcile de perete nu numai că reduc pierderile de căldură în timpul iernii, dar servesc și ca un mediu de stocare important pentru a asigura un mediu interior confortabil.