Lotte World Tower Seoul, Coreea de Sud
Lotte World Tower este situat în centrul orașului și găzduiește apartamente și birouri, precum și magazine și restaurante. Alimentarea cu energie ecologică provine de la 12 pompe de căldură Viessmann de mari dimensiuni.
Un zgârie-nori al superlativelor
Lotte World Tower din Seul, capitala Coreei de Sud, a fost finalizat în 2016 și are o înălțime de 555 de metri. La momentul deschiderii, zgârie-norii care definește superlative erau cei mai înalți din Coreea de Sud și al cincilea cel mai înalt din Asia și din lume.
Turnul face parte din Lotte World, care este situat în cartierul Jamsil din sudul Seulului, pe un amplasament situat chiar în centrul orașului, pe malul râului Han. "Orașul vertical" oferă o mulțime de spații pentru uz privat și public. Repartizate pe 123 de etaje se află apartamente, magazine, birouri, un hotel de 7 stele și diverse facilități de agrement, inclusiv o piscină la etajul 85, un restaurant în vârful turnului și o punte de observație la etajul 123, cu o priveliște uluitoare asupra capitalei sud-coreene. Învelișul său exterior cuprinde sticlă colorată, precum și elemente metalice care accentuează clădirea. Firma internațională de arhitectură Kohn Pederson Fox Architects, cu sediul în New York, a fost implicată în planificarea complexului timp de 13 ani. Obiectivul arhitecților a fost acela de a combina cu stil eleganța contemporană cu arta tradițională coreeană. Proiectul a fost implementat de departamentul de construcții al Lotte Group, un conglomerat multinațional care are peste 56.000 de angajați în Coreea de Sud.
Alimentarea cu energie responsabilă din punct de vedere ecologic cu pompe de căldură mari de la Viessmann
O tehnologie deosebit de responsabilă față de mediu se ocupă de alimentarea cu energie: douăsprezece pompe de căldură mari de la Viessmann sunt responsabile pentru furnizarea părții regenerabile a încălzirii și climatizării pentru această clădire colosală. Șase pompe de căldură sol/apă, fiecare cu o putere de încălzire de 1,7 MW și o capacitate de răcire de 1,9 MW, sunt alimentate de 720 de sonde geotermale înfipte la 200 de metri în pământ. În plus, au fost instalate șase pompe de căldură apă/apă, fiecare cu o putere de încălzire de 2 MW și o capacitate de răcire de 1,7 MW. Acestea utilizează apa din râul Han, care trece pe lângă turn. Apa râului este mai întâi filtrată și trecută printr-un schimbător de căldură în afara pompelor de căldură. Aici, căldura este transferată într-un amestec de sol și apoi este transportată la pompele de căldură. Această etapă intermediară asigură faptul că numai apa curată trece prin evaporator, garantând astfel o fiabilitate operațională ridicată a pompelor de căldură.
Cele douăsprezece pompe de căldură de mari dimensiuni funcționează în cascadă într-un centru de încălzire de 8000 de metri pătrați, controlat de un centru de control de rang superior. Puterea totală de încălzire este de 22,2 MW; capacitatea de răcire este de 20,4 MW.