Smart Home - casa inteligentă

Solicitați o consultație gratuită
Foto: © visivastudio | Shutterstock.com

Când vine vorba de digitalizare, un termen apare în mod repetat: Smart Home. Este un termen care nu are o definiție simplă. Prin casă inteligentă, majoritatea oamenilor înțeleg o casă inteligentă în care obiectele comunică între ele și pot fi controlate prin intermediul unor dispozitive mobile cu acces la internet, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și asistenții vocali. Cu toate acestea, există mult mai mult decât atât. O casă inteligentă permite, de asemenea, ca lucruri precum fluxurile de energie să fie măsurate în mod optim și observate în timp. Acest lucru poate ajuta la identificarea unor potențiale economii pentru dumneavoastră. Dar cum funcționează de fapt o casă inteligentă și cum pot fi integrate în ea sistemele de încălzire?

Ce este Smart Home? Funcția explicată în termeni simpli

Smart Home se bazează pe principiul: intrare, procesare, ieșire. Cum arată acest lucru în practică este cel mai bine explicat folosind ca exemplu aplicația Viessmann ViCare.

Introducere: aplicația este pornită cu ajutorul unui smartphone sau al unei tablete. Interfața cu utilizatorul se deschide și afișează numeroase funcții, inclusiv setarea temperaturii dorite. Prin atingerea interfeței relevante, utilizatorul aplicației poate emite o comandă.

Procesare: fiecare casă inteligentă are un centru de control Smart Home. În cazul aplicației ViCare, acesta se numește și interfață de internet. Comanda emisă prin WiFi (trebuie să fie atinsă temperatura dorită) este primită și procesată de acest centru de control. Pe lângă WiFi, dispozitivele Smart Home folosesc și alte standarde de transmisie, cum ar fi Bluetooth, Z-Wave și KNX, acesta din urmă fiind o soluție cu fir.

Ieșire: după procesare, comanda este executată cu ajutorul unui dispozitiv de ieșire. În exemplul nostru, acesta este sistemul de încălzire, care va transporta apa de încălzire către radiatoare până când se va atinge temperatura dorită specificată. În funcție de dispozitivul de ieșire, utilizatorul aplicației va fi informat cu privire la progresul și rezultatul comenzii.

Beneficiile unei case inteligente

Pe lângă exemplul de mai sus, există și alte domenii de aplicare pentru dispozitivele Smart Home în practică, cum ar fi becurile, sistemele de muzică și ușile de intrare. Alte exemple sunt aspiratoarele robot, mașinile de spălat inteligente, camerele de supraveghere și chiar aparatele de cafea. În utilizare, proprietarii de locuințe urmăresc mai multe obiective, dar printre cele mai importante se numără economisirea energiei, creșterea confortului și a siguranței.

Economisirea energiei cu ajutorul casei inteligente

Există multe modalități de a economisi energie. Unul dintre acestea este utilizarea unei tehnologii de încălzire inteligente și eficiente. Potențialul de economisire în acest caz este considerabil, deoarece o parte semnificativă din cererea de energie a unei gospodării este reprezentată de generarea de căldură.

Sistemele de încălzire inteligente de la Viessmann nu se caracterizează doar prin niveluri  avansate de eficiență și durabilitate. Ele sunt, de asemenea, concepute pentru a fi utilizate într-o casă inteligentă. Pentru că WiFi este deja integrat în toate soluțiile de încălzire actuale. Trebuie doar să instalați aplicația ViCare pentru controlul sistemului de încălzire. Dacă sistemul dvs. de încălzire nu are încă o interfață de internet integrată, puteți pur și simplu adăuga una ulterior cu Vitoconnect. Acest lucru face posibilă chiar și conectarea la internet a sistemelor de încălzire mai vechi în doar câțiva pași și transformarea lor într-un sistem de încălzire digital.

Gestionarea inteligentă a energiei în casa inteligentă creează condiții optime pentru economisirea energiei. Thomas Heim, Chief Sales and Marketing Officer la Viessmann (în prezent CEO), explică beneficiile pe care le oferă acest lucru.

Thomas Heim, director de vânzări și marketing la Viessmann (în prezent CEO), pe tema gestionării energiei.

Control de la distanță prin intermediul aplicației

Cu ajutorul unui smartphone sau al unei tablete, proprietarii de sisteme pot opera intuitiv sistemul de încălzire și pot regla puterea de încălzire în funcție de nevoile lor. Numeroasele moduri, cum ar fi funcția de asistență cu timpi de comutare diferiți pentru fiecare zi sau modul în mișcare, contribuie la reducerea costurilor energetice pe termen lung. De asemenea, energia poate fi economisită cu ajutorul unui sistem de iluminat inteligent. Acesta se asigură, de exemplu, că lumina este aprinsă doar atunci când cineva este acasă. Când nu este nimeni acolo, lumina este stinsă automat.

Confort sporit datorită telecomenzii

Pe lângă economiile de costuri, casa inteligentă sporește, de asemenea, ușurința de utilizare. Acest lucru înseamnă că sunt necesare mai puține mișcări ale mâinilor pentru operare. De exemplu, rezidenții nu mai trebuie să rotească termostatul pentru a seta temperatura dorită. Pentru a prelungi încălzirea pentru mai mult timp decât era planificat, este suficientă o singură comandă pe smartphone.

Pentru cei care petrec timp pe drumuri, dar care apreciază confortul încălzirii la întoarcerea acasă, controlul de la distanță prin intermediul smartphone-ului, independent de locație și de timp, este o soluție ideală. Alternativ, tehnologia de încălzire poate fi, de asemenea, combinată cu alte sisteme Smart Home care acceptă geofencing. În acest caz, sistemul utilizează datele GPS de la smartphone-ul conectat pentru a recunoaște locul în care se află în acel moment rezidenții. Atunci când aceștia se apropie de casa lor inteligentă, camerele sunt încălzite automat la temperatura dorită.

Programul potrivit pentru fiecare ocazie

Sistemele Smart Home pentru iluminat și divertisment contribuie, de asemenea, la creșterea confortului. De exemplu, aceste sisteme permit ca luminile să fie controlate în funcție de necesități cu o singură comandă. O lumină mai slabă pentru o seară de film sau o lumină mai puternică pentru lectură, toate executate cu ajutorul comenzilor vocale. Un sistem de muzică sau un televizor pot fi, de asemenea, setate pentru a reda piesa sau programul potrivit pentru fiecare ocazie. Comenzile trebuie să fie setate o dată în prealabil pentru a se asigura că totul funcționează fără probleme.

(Imagine: © goodluz | Shutterstock.com)

Securitate prin sisteme inteligente Smart Home

Pe lângă economisirea costurilor și creșterea confortului, sistemele Smart Home, cum ar fi un sistem de încălzire inteligent și digital, sporesc în primul rând fiabilitatea operațională. În cazul sistemului de încălzire, programele de aplicații atent studiate, cum ar fi ViCare, îi țin pe rezidenți la curent în permanență și îi informează prompt ori de câte ori este nevoie de intervenții. De exemplu, în cazul în care este necesară întreținerea, fundalul aplicației devine galben. Dacă acesta devine roșu, sunt afișate automat datele de contact ale instalatorului. Acest lucru reduce la minimum riscul de defecțiune în timpul sezonului de încălzire.

Alte sisteme Smart Home oferă, de asemenea, un plus de securitate. De exemplu, ușile și ferestrele pot fi echipate cu senzori. Dacă există o mișcare sacadată neobișnuită, se declanșează o alarmă. În același timp, proprietarii primesc un mesaj pe smartphone-urile lor, astfel încât să poată reacționa rapid. Camerele de supraveghere pot fi, de asemenea, conectate în rețea în mod inteligent. Utilizatorii le pot activa de la distanță și pot verifica dacă totul este în regulă. Sistemele de iluminat inteligent pentru zona de intrare protejează împotriva riscurilor de împiedicare și descurajează în același timp potențialii spărgători.

Puteți găsi informații detaliate despre programele de aplicații Viessmann pe pagina Încălzire și aplicații.

Pompa de căldură inteligentă pentru casa conectată

Folosind ca exemplu noua pompă de căldură Vitocal, puteți vedea mai jos cum tehnologia inteligentă a sistemului de încălzire poate crește eficiența în casa dumneavoastră:

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul