Ce avantaje oferă centralele termice în condensație?

Centralele termice cu condensație au devenit în ultima vreme unul din cele mai apreciate tipuri de centrale. În Europa, mai ales în țările dezvoltate, centralele termice în condensație sunt folosite de aproximativ 70% din utilizatori. De asemenea, în Canada și în SUA, pentru că aceste centrale sunt considerate o soluție termică mult mai puțin poluantă decât alte alternative, utilizatorii lor beneficiază de condiții fiscale preferențiale.

În România pe de altă parte, centralele termice în condensație sunt încă în minoritate când vine vorba de soluții de încălzire. Dar, în ultimul timp, tot mai multe persoane care își clădesc locuințe noi sau renovează case și apartamente vechi, optează pentru ele datorită avantajelor pe care le oferă.

 

Care sunt avantajele tehnologiei de condensare?

Cu toate că din punct de vedere fizic pare imposibil, conform multor specialiști, centralele termice în condensație au o eficiență extrem de ridicată, care depășește chiar procentul de 100%. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că centralele în condensație sunt prevăzute cu un sistem special de decontare.

La capitolul eficiență, un procent extra de 8-11% se datorează căldurii care rezultă din răcirea gazelor arse și a condensului care se formează în partea rece a schimbătorului de căldură.

Astfel, în ceea ce privește avantajele tehnologiei de condensare, putem spune că, pentru utilizatori, primul beneficiu este eficiența mai mare decât în cazul altor sisteme termice. La aceasta mai putem adăuga:

 

Zgomotul foarte redus în momentul funcționării

Recomandăm tuturor persoanelor sensibile la zgomot investiția într-un cazan în condensație Viessmann datorită faptului că este foarte silențios în comparație cu alte tipuri de cazane termice.

 

Economia combustibilului utilizat

Încălzirea reprezintă una din cele mai mari cheltuieli casnice pentru majoritatea consumatorilor de energie. Mai ales în timpul sezonului rece, când este necesară și încălzirea spațiului, nu doar a apei, combustibilul consumat poate atinge valori astronomice, mai ales dacă este vorba de o locuință mai mare. De aceea, persoanele care vor să facă economii și își doresc un sistem termic care se amortizează rapid, ar trebui să investească în cazane în condensație deoarece consumă cu până la 35% mai puțin decât un cazan obișnuit.

 

Reducerea cantității de gaze nocive eliminate

Spre deosebire de cazanele pe gaz, cele în condensare elimină cu până la 70% mai puține substanțe toxice în atmosferă, lucru pentru care sunt considerate mult mai ecologice și mai potrivite în contextul societății de azi.

 

Dimensiuni ergonomice și greutate mai mică

Mai ales la bloc, unde spațiul este foarte limitat, cazanele în condensație sunt foarte căutate deoarece au dimensiuni mai mici decât cazanele obișnuite. În special în apartamentele noi, unde nu există camere speciale destinate depozitării diferitelor lucruri, centralele termice se montează în bucătărie, ocupând o bună parte din suprafața acestora. Dar când vine vorba de centrale în condensație, locul de instalare nu mai este o problemă atât de mare deoarece aceste dispozitive lasă suficient spațiu liber pentru restul obiectelor din bucătărie sau pot fi ascunse foarte simplu în piesele de mobilier, dând astfel încăperii o imagine desăvârșită.

 

Temperaturi mai mici ale gazelor arse

Centralele în condensație nu se încălzesc la fel de mult ca centralele tradiționale, motiv pentru care, la instalarea lor, se pot folosi și coșuri obișnuite de fum și nu neapărat coșuri din oțel clasic, care sunt foarte grele și dificil de montat.

 

Au centralele în condensație și dezavantaje?

Unul din principalele dezavantaje ale centralelor în condensație este prețul lor ai costisitor în comparație cu cel al centralelor obișnuite. Un cazan în condensație poate costa cu până la 30-80% mai mult decât un cazan tradițional. Dar, așa cum am spus și în rândurile de mai sus, pentru că este mai eficient și consumă mai puțin, își amortizează rapid investiția și pe termen lung ajunge să fie mult mai avantajos.

De asemenea, un alt aspect al cazanelor în condensație pe care multe persoane îl consideră un dezavantaj este faptul că, la fel ca în cazul aparatelor de aer condiționat, condensul format în interiorul acestor sisteme trebuie eliminat. Chiar și cele mai mici cazane în condensație pot produce o cantitate mai mare de 35 de litri de condens și din acest motiv trebuie instalate doar de către profesioniști pentru a putea fi folosite la maxima lor capacitate.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul