Ce este o pompă de căldură și cât de eficientă este ea ca sistem termic?
Unele din cele mai apreciate produse Viessmann la nivel internațional sunt pompele de căldură. Aceste sisteme termice asigură un grad înalt de confort extrăgând căldura din sol, apă sau aer și transferând-o apoi în instalația termică a locuinței.
Se poate extrage căldură din aer rece?
Din punct de vedere fizic, căldura este o mărime care măsoară viteza de mișcare a moleculelor. Astfel, cu cât moleculele au o viteză de mișcare mai mare, cu atât este mai cald. De asemenea, cu cât viteza de mișcare a moleculelor scade, cu atât se face mai frig.
Moleculele încetează să se mai miște la temperatura de -273.15 grade Celsius, temperatură care se mai numește și zero absolut.
Singurul loc din univers descoperit până acum în care moleculele nu se mișcă deloc este nebuloasa Bumerang, iar cu excepția acestuia se consideră că oriunde în lume există suficientă energie termică în aer pentru a putea extrage căldură.
Pompele de căldură extrag căldura folosind o tehnologie de comprimare a vaporilor, la fel ca și frigiderele. Pentru a putea face acest lucru, ele sunt prevăzute cu:
- un compresor;
- un vas de expansiune;
- un vaporizator;
- un condensator
Diferite tipuri de colectoare ale pompelor de căldură
Colectorul de suprafață
În perioada caldă a anului, solul stochează căldura solară. Această căldură poate fi captată direct de pământ, sau preluată din apa de ploaie sau aerul de la suprafața sa.
Din sol, pompele de căldură pot extrage căldura cu ajutorul unui sistem de tuburi fabricate din plastic și îngropate adânc în pământ. Prin acest sistem circulă o emulsie de apă și glicol, care nu îngheață.
Pentru că au în componența lor o cantitate foarte mare de apă, cele mai potrivite soluri pentru acest sistem termic sunt solurile mlăștinoase.
Principala condiție pentru ca un astfel de sistem să funcționeze la maxima sa capacitate este ca spațiul de deasupra sa să fie lăsat liber, neacoperit de beton sau clădiri.
Colectorul vertical cu foraj
Sub stratul de suprafață al solului, există stratul geotermal care poate fi privit ca o sursă constantă de căldură. Cu ajutorul sistemului potrivit, această sursă de căldură poate fi folosită pentru încălzirea oricărui tip de spațiu, indiferent de dimensiunile sale.
Pentru că sunt instalate la adâncimi mai mare decât sistemele de colectare de suprafață, colectorul vertical cu foraj se mai numește și puț de apă.
Un mare avantaj al colectoarelor verticale este faptul că nu necesită la fel de mult spațiu de instalare precum colectoarele de suprafață care se întind pe orizontală și nu pe verticală.
Colector de căldură din apa din pânza freatică
În locurile unde poate fi accesată apa din pânza freatică, aceasta poate fi folosită ca sursă de încălzire / energie datorită faptului că temperatura ei este aproape constantă, de 7-12 grade Celsius, pe toată durata anului.
Pe de altă parte, dacă se dorește utilizarea unui sistem termic prevăzut cu un colector vertical mai lung de 15 metri, nu se recomandă executarea forajelor de captare a căldurii acesteia pentru locuințe cu o singură familie sau două familii, deoarece costurile de instalare necesare pentru un asemenea sistem termic sunt mult prea mari.
Dacă se optează pentru un sistem colector din apa din pânza freatică, este foarte important să se țină cont de lăsarea unei distanțe de 10-15 metri între punctul de colectare a apei și punctul de deversare deoarece, în caz contrar, există riscul ca apa deversată să revină înapoi în puțul de extragere.
Și acest sistem este foarte potrivit pentru locuințele care nu dețin mult teren și astfel nu dispun de mult spațiu pentru instalarea sistemului termic.
Cum se poate alege cel mai bun sistem termic cu pompă de căldură?
Nu există așa ceva ca cel mai bun sistem termic, ci cel mai potrivit. Fiecare locuință are propriile sale caracteristici în ceea ce privește nevoia de căldură, dar și spațiul de instalare disponibil pentru un sistem termic și de aceea ar fi greșit să credem că există vreun sistem termic care să poată fi considerat bun în orice fel de condiții. În plus, totul depinde foarte mult și de bugetul de investiție al locatarilor și de aceea, pentru alegerea celui mai potrivit sistem recomandăm întotdeauna consultarea unui expert în domeniu.