Cea mai rentabilă metodă de încălzire a locuinței luând în calcul raportul calitate / preț

În țara noastră, cel puțin la ora actuală, centralele termice pe gaz sunt considerate cea mai bună soluție de încălzire a unei locuințe. Din păcate însă, nu toți românii beneficiază de avantajele racordării la rețeaua publică de gaze naturale și acest lucru îi forțează să opteze pentru alte metode de încălzire a locuințelor lor.

Pompele de căldură, niște dispozitive moderne, care pot fi găsite și în oferta de produse Viessmann, prind având, chiar dacă necesită o investiție inițială destul de mare, însă au nevoie și de mult spațiu pentru instalare și astfel nu pot fi folosite ca metodă de încălzire decât de proprietarii de case care dispun de un teren suficient de mare pentru ele.

  

Cea mai bună soluție de încălzire a locuinței în opinia românilor

Conform unui studiu efectuat în România acum trei ai, se pare că în zonele rurale, majoritatea concetățenilor noștri încă folosesc lemnul ca principalul combustibil pentru sursele lor de încălzire a locuinței, indiferent dacă este vorba de centrale pe lemne sau de sobe. Pe de altă parte, dacă ar avea de ales, aproximativ 95% din români ar prefera să investească în centrale pe gaze naturale, asta în condițiile în care s-ar putea racorda la rețeaua de gaz indiferent de zona în care locuiesc.

Prețul gazelor a crescut mult în ultimii ani, însă, comparându-l cu alți combustibili, încă este cea mai convenabilă soluție. Dar pentru că rețeaua publică de gaze naturale din țara noastră încă are o acoperire modestă, nu putem vorbi de gaz ca cea mai rentabilă metodă de încălzire, ci doar ca o metodă selectă, disponibilă doar pentru un mic procent de cetățeni.

Recent, centralele electrice, în special cele destinate încălzirii prin pardoseală câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Dar dacă optezi pentru ele, trebuie să te aștepți la prețuri considerabil mai mari la factura de curent.

Tocmai de aceea, ca alternativă la electricitate, atât de mulți români optează pentru centralele pe lemne, mai ales dacă este vorba de persoanele care locuiesc în provincie.

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește încălzirea, soluțiile nu sunt nici pe departe unice, ci foarte diverse, în funcție de infrastructura disponibilă în anumite zone, dar și de preferințele utilizatorilor.

  

Cât de importantă este considerată energia regenerabilă în România?

Se tinde și în țara noastră către o revoluție din punct de vedere energetic. Ideal ar fi ca măcar 30% din energia utilizată în cadrul locuințelor noi să provină din surse regenerabile ca de exemplu soare sau vânt.

Astfel, un român care vrea să beneficieze de o oarecare independență față de furnizorii de energie, ar trebui să ia în calcul investiția în câteva turbine de vânt sau cel puțin un sistem de panouri solare care să-i ofere măcar o parte din energia necesară.

Românii au cultura gazului. Când vine vorba de încălzire, gazul este cea mai apreciată metodă. Dar încet încet fiecare dintre noi ar trebui să se gândească mai mult la impactul existenței sale asupra mediului înconjurător și să aleagă soluții mai verzi pentru a obține confortul pe care și-l dorește.

Chiar dacă nu dispui de suficient spațiu de instalare a unor turbine de vânt, cel puțin când vine vorba de panouri solare nu ar trebui să stai prea mult pe gânduri deoarece aceste dispozitive pot fi instalate eficient pe orice tip de acoperiș și singurul lucru de care trebuie să ții cont în legătură cu ele este gradul de înclinare la care le montezi, pentru a le face capabile să capteze cât mai multă energie solară.

Poate că resursele de care dispui nu îți permit să devii complet independent în ceea ce privește încălzirea locuinței tale. Dar dacă vrei să beneficiezi de cea mai convenabilă metodă de încălzire luând în calcul raportul calitate / preț, probabil că ar trebui să înveți să gândești în afara normelor și să încerci să combini o metodă clasică cu una verde pentru cele mai bune rezultate.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul