Cum să plătești mai puțini bani pentru apa caldă pe care o folosești?

Pentru mulți români, apa caldă curentă este un lux. De aceea, atunci când investesc pentru prima oară într-o centrală termică, ce le oferă apă caldă când vor ei și cât vor ei, se lasă duși de val și folosesc mai mult decât este necesar, ajungând să plătească sume exorbitante la factura de energie termică.

Din fericire însă, există și soluții prin care poți optimiza consumul de apă caldă fără să renunți deloc la confort, iar primul lucru pe care te sfătuim să-l faci este să alegi încă de la început o centrală termică performantă.

Portofoliul de produse Viessmann cuprinde o mulțime de centrale termice ce pot fi folosite atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru alimentarea cu apă caldă a acesteia. Iar după ce îți alegi produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bifezi investiția într-o centrală termică performantă, poți trece mai departe și pune în aplicare următorii pași care te vor ajuta să-ți optimizezi cât poți de mult cheltuielile.

  1. Folosește robinete cu cap de termostat
    După instalarea unei centrale termice de înaltă calitate, înlocuirea robinetelor cu unele cu cap termostat este unul din cele mai bune lucruri pe care poți să le faci pentru a plăti mai puțin la apa caldă. Chiar dacă inițial investiția ți se pare puțin cam costisitoare, costul acestora este infim în comparație cu economiile pe care vei face.

  2. Închide complet robinetele de apă în perioadele în care ești plecat pentru mai mult timp din apartament
    Ca să nu riști o inundație din cauza unui robinet defect sau a unei țevi mai vechi și să plătești mult pentru apa consumată, pe lângă reparațiile pentru parchet, mobilă și pereți, închide complet robineții de apă ori de câte ori părăsești apartamentul chiar și pentru o noapte întreagă. Paza bună trece primejdia rea și decât să repari, întotdeauna este mai ieftin să previi.

  3. Gândește-te la ce vrei să faci înainte de a da drumul la apă
    Nu ți s-a întâmplat niciodată să deschizi ușa la frigider, să aprinzi aragazul sau să dai drumul la apă și abia apoi să te gândești la ce vrei să faci? Dacă nu, înseamnă că ești o persoană foarte ordonată. Iar dacă da, scapă cât mai repede cu putință de acest prost obicei deoarece te costă bani grei.

  4. Nu lăsa să se piardă nicio picătură de apă din cauza instalațiilor defectuoase
    Știai că dacă ai un robinet care picură pierzi aproximativ 17 litri de apă pe zi și 504 litri de apă pe lună? De asemenea, un rezervor de WC stricat îți poate aduce pierderi de aproximativ 1000 de litri de apă pe zi și 30.000 de litri de apă pe lună. Din fericire însă, nu este foarte dificil să-ți dai seama dacă ai o astfel de defecțiune în locuință. Iar dacă este prea mică încât s-o observi cu ochiul liber, cu siguranță îți vei da seama de ea la prima factură pe care va trebui s-o plătești pentru apă deoarece vei fi nevoit să plătești mai mult decât ai consumat.

  5. Renunță la băi și fă mai des duș
    Este adevărat că puține lucruri sunt mai relaxante decât o cadă plină cu apă caldă și spumă din belșug, dar cu siguranță această activitate nu ți s-ar mai părea atât de relaxantă dacă ai pune costurile ei pe hârtie. Iar aici nu ne referim la produsele de îngrijire personală pe care le folosești, ci pur și simplu la costul apei calde necesare pentru o baie în toată regula.
    Dacă ar fi să comparăm băile cu dușurile, o baie cu o cadă plină este la fel de costisitoare ca un duș lung de 18 minute în care apa este lăsată să curgă fără întrerupere, sau trei dușuri normale. Cu alte cuvinte, dacă faci o dată baie, consumi atât de multă apă cât este necesară pentru trei persoane care fac duș. Iar dacă factura ta la energia termică ar fi unica problemă, atunci lucrurile probabil nu ar fi atât de grave, dar consumul mare de apă din timpul băilor prelungite este foarte dăunător și pentru mediul înconjurător
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul