Cum să-ți încălzești locuința într-un mod convenabil?

Acum, la venirea primăverii, probabil că încălzirea locuinței nu este primul lucru la care te gândești. Dar așa cum spune o vorbă din bătrâni, gospodarul serios își face iarna car și vara sanie și de aceea, dacă vrei să-ți încălzești locuința într-un mod convenabil, exact așa ar trebui să procedezi și tu.

© Shutterstock / lovelyday12

Pentru a-ți încălzi locuința fără să plătești o avere în fiecare lună, primul lucru de care trebuie să ții cont este izolația casei. Dacă îți construiești singur casa și vrei s-o izolezi corespunzător încă de la început, ar fi bine să ai pe sol o placă de cel puțin 15 cm. De asemenea, dacă este vorba de pereții exteriori, conform legislației, un minim de 15-20 cm este absolut necear. La acoperiș pe de altă parte, trebuie să ai în vedere un minim de 30-35 cm.

Nu uita nici de geamuri pentru că dacă ferestrele nu sunt bine izolate, acolo se pierde cea mai mare cantitate de căldură. Pentru confort maxim, alege geamuri cu triplustrat sau ceva chiar mai bun de atât dacă bugetul îți permite.

Nu este ieftin să-ți izolezi casa într-un mod optim, dar dacă o faci așa cum trebuie, vei reduce considerabil costurile de încălzire și astfel, câștigi mult pe termen lung. Ca o paralelă, gândește-te la cum stau lucrurile când vine vorba de haine. Atunci când te îmbraci bine, cu haine groase și călduroase, consumi mai puțină energie pentru a-ți încălzi trupul. ȘI la fel este și cu casele.

  

Merită încă să investești într-o centrală pe gaze naturale?

Centralele pe gaze naturale sunt fără îndoială cele mai apreciate tipuri de centrale în țara noastră. Pe de-o parte, ele sunt foarte comod de folosit în comparație cu centralele pe lemn, iar pe de altă parte, factura la încălzire când optezi pentru o astfel de centrală este mult mai mică decât atunci când alegi una electrică.

Pe de altă parte, costul gazelor naturale s-a mărit din ce în ce mai mult în ultimii ani și se pare că tendința este de creștere, mai ales dacă luăm în calcul evenimentele curente. Astfel, ca dispozitive, centralele pe gaz au rămas niște opțiuni ieftine în comparație cu alte sisteme, dar din păcate costul utilizării lor este din ce în ce mai mare.

Ca să răspundem la întrebarea noastră, încă merită să investești într-o centrală pe gaz pentru încălzirea unei locuințe. Dar nu putem garanta că această afirmație va mai fi valabilă și peste un an, doi sau zece.

  

Pompa de căldură - viitorul românilor în privința încălzirii locuinței

Cererea pentru pompele de căldură a devenit din ce în ce mai mare în România ultimilor ani. Am putea spune chiar că românii care au renunțat la centrale pe gaz s-au orientat către pompe de căldură pentru încălzirea locuințelor lor.

Pompele de căldură sunt niște dispozitive de încălzire foarte eficiente, durabile și versatile, ce pot fi găsite și în oferta de produse Viessmann, dar care necesită o investiție inițială destul de mare.

Există pompe de căldură geotermale, indiferent dacă vorbim de relația sol-apă sau apă-apă și pompe de căldură aer-apă. De asemenea, mai există și pompe de căldură cu unitate externă și pompe de căldură cu unitate internă, ca majoritatea celor implementate în România la ora actuală.

Specialiștii în domeniu consideră că pompele de căldură se vor transforma rapid în soluția preferată a românilor deoarece, așa cum am spus și mai sus, prețul gazelor naturale continuă să crească. În plus, chiar dacă investiția într-o pompă de căldură este aproape dublă față de investiția într-o centrală pe gaz, această diferență se amortizează în doar câțiva ani de la instalarea dispozitivului.

Nu în ultimul rând, pompa de căldură se potrivește de minune cu încălzirea prin pardoseală, în timp ce centralele pe gaz funcționează în general cu radiatoare. Iar cum toți cei care își construiesc o locuință nouă își doresc să beneficieze și de cât mai mult spațiu, atunci pompele de căldură se transformă brusc într-o variantă mai bună.

Pe de altă parte, ca să instalezi o pompă de căldură pentru locuința ta, ai nevoie de mult spațiu. Însă, dacă suprafața terenului tău îți permite și dacă ești o persoană care se gândește mereu pe termen lung atunci când face o investiție, atunci pompa de căldură este exact ceea ce îți trebuie.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul