Gresie sau parchet: ce trebuie să alegi dacă vrei să optezi pentru încălzire prin podea?

Nimic nu se compară cu senzația pe care o ai atunci când te trezești dimineața în mijlocul unei luni de iarnă, afară ninge viscolit, iar în casă, când pășești, te cuprinde o toropeală plăcută. În astfel de momente mintea ta percepe ca ceva paradoxal căldura de sub tălpi, în timp ce privirea îți cade pe țurțurii de la fereastră. Scenariul pare unul desprins dintr-o carte cu povești, dar în realitate, în secolul XXI, așa ceva este posibil oricui prin intermediul unei centrale termice Viessmann special create pentru încălzirea prin podea și bineînțeles, pardoseala potrivită.

Un spațiu de locuit modern cu un sistem de încălzire Vitodens 343-F

De ce să investești într-un sistem de încălzire prin podea?

Dacă imaginea descrisă mai sus nu te-a convins să investești într-un sistem de încălzire prin podea, atunci trebuie să mai adăugăm faptul că centralele pentru acest tip de încălzire au un aspect mai modern și de asemenea, sunt mai convenabile în ceea ce privește consumul. Iar în condițiile în care facturile la curentul electric și gaz nu fac decât să crească, puțină economie fără a sacrifica starea de confort este binevenită oricând.

Pentru că nu trebuie să atingă o temperatură la fel de mare precum caloriferele, sistemul de conducte instalate în podea consumă mai puțin și este mai eficient. Dar pentru eficiență maximă, este foarte importantă alegerea unei pardoseli din materiale de construcții compatibile cu acest tip de încălzire.

 

Gresie sau parchet, aceasta este întrebarea!

Deoarece gresia și parchetul sunt cele mai comune tipuri de materiale când vine vorba de pardoseli, orice utilizator care investește într-un sistem de încălzire prin podea se întreabă în ce ar trebui să investească pentru a profita cât mai mult de această tehnologie. Răspunsul însă este ceva mai complicat deoarece fiecare tip de material are avantajele și dezavantajele sale.

Încălzirea prin podea este recunoscută ca un proces mai lent decât încălzirea prin calorifere. Dacă sistemul funcționează corect, o locuință dotată cu calorifere se încălzește în doar câteva ore, în timp ce una dotată cu încălzire prin podea are nevoie chiar și de o zi pentru a atinge o temperatură optimă.

De aceea, mai ales pentru familiile cu copii mici, unde fiecare oră contează, recomandăm gresia deoarece ea este un material de construcție cu o rată de transfer termic mai bună decât parchetul. Gresia se încălzește mai rapid decât parchetul și chiar dacă, așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, sistemul termic instalat sub ea nu atinge temperaturi impresionante, se simte mai plăcut la tălpi. Dar pe de altă parte, gresia se și răcește la fel de repede pe cât se încălzește și astfel, dacă ai gresie în toată locuința, ești nevoit să ții mereu în funcțiune sistemul tău termic,

Mai mult, cu excepția zilelor toride de vară când ai face orice să găsești un loc unde să te răcorești, gresia nu este neapărat plăcută la atingere, dându-ți o senzație neplăcută de frig.

Parchetul însă, se încălzește mai greu, dar are ca avantaje faptul că reține mai bine căldura și în plus, se simte mai plăcut în restul anului, când nu ai nevoie de încălzire.

 

Trebuie să investești în materiale speciale dacă ai instalat un sistem de încălzire prin podea?

Sistemele de încălzire prin podea, degajă căldură în mod constant și chiar dacă temperaturile pe care le ating nu sunt la fel de mari ca în cazul caloriferelor, unele tipuri de pardoseli se pot avaria în timp din cauza lor.

De aceea, orice producător sau instalator de sisteme de încălzire prin podea recomandă utilizarea exclusivă a unor materiale speciale, compatibile cu acest tip de încălzire. Pe lângă faptul că sunt mai rezistente, aceste materiale cresc și viteza transferului de căldură eliminând astfel cheltuielile nejustificate cu energia. În ceea ce privește parchetul, cele mai importante condiții pentru ca el să poată fi montat deasupra unui sistem termic sunt stabilitatea dimensionala și eficiența transferului termic. Iar în cazul gresiei, se ia în considerare în primul rând grosimea plăcilor.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul