În ce scop și cum se poate utiliza energia solară?

Soarele este o sursă inepuizabilă de energie pentru viața de pe Pământ. Iar manipulată cu folos, energia sa poate fi utilă în diferite moduri. De fapt, dacă ne gândim bine, soarele ne oferă două tipuri de energie: lumină și căldură, care pot fi folosite pentru diferite activități.

© Shutterstock / loreanto

Plantele sunt unii din cei mai mari consumatori de energie solară, pentru că prin construcția lor o pot prelucra și folosi direct, prin procesul de fotosinteză. Bineînțeles, și corpul uman este un avid consumator de energie solară întrucât, în lipsa ei, nu ar putea sintetiza vitamina D, atât de necesară în procesul de supraviețuire. Dar acum, mai nou, de când au fost inventate panourile solare încoace, energia solară are și niște aplicații mai ușor de analizat, care se pot observa cu ochiul liber.

Hai să discutăm în continuare, în acest material marca Viessmann, despre 4 aplicații foarte importante ale energiei solare în viața noastră de zi cu zi.

 1. Electricitatea solară
  Producerea de energie electrică este una din cele mai importante aplicații ale energiei solare. Prin intermediul panourilor solare tot mai mulți oameni aleg să devină independenți față de furnizorii de energie electrică și să-și construiască un stil de viață în perfectă armonie cu natura și mediul înconjurător.
  La momentul de față, energia solară nu este încă utilizată la scară foarte largă în lume, dar câștigă repede fani întrucât numărul de utilizatori ai panourilor solare crește foarte rapid. În țările dezvoltate, priveliștile cu case, clădiri industriale sau chiar sedii de companii cu panouri fotovoltaice montate pe acoperiș devin din ce în ce mai comune.
  Un mare avantaj al energiei electrice produse cu ajutorul soarelui este faptul că ea se poate folosi direct în interiorul locuinței sau clădirii pentru care a fost produsă sau pompată în rețeaua publică de electricitate astfel încât proprietarul sistemului să-și scadă costurile de pe factura de curent.

 2. Încălzirea apei
  Un al doilea obiectiv pentru care omul modern utilizează energia solară este încălzirea apei. Tot prin intermediul unor panouri solare, se poate capta energia soarelui în vederea încălzirii apei din interiorul unei locuințe.
  Pentru acest lucru, beneficiarul trebuie să instaleze un sistem solar tot pe o suprafață mare a proprietății sare, de preferat pe acoperiș pentru a nu ocupa spațiul din curte sau din grădină și să capteze energia solară pentru a o folosi în vederea încălzirii apei dintr-un rezervor.
  Apa respectivă o poate folosi mai departe pentru încălzirea locuinței sau pentru spălat, ca apă menajeră.

 3. Încălzirea solară
  Așa cum am spus și la punctul anterior, energia solară poate fi utilizată și pentru încălzirea unui spațiu. În acest sens, pe lângă sistemul solar de care am amintit mai devreme, mai ai nevoie și de un sistem special de încălzire, ca de exemplu o rețea de țevi montate sub pardoseală, care vor prelua apa din cazanul încălzit cu ajutorul energiei solare și o vor distribui în întreaga locuință.
  La proiectarea unui astfel de sistem, beneficiarul trebuie să aibă în vedere și poziția ușilor și ferestrelor, dar și gradul de izolare a locuinței, pentru ca întregul sistem să aibă un randament cât mai mare.

 4. Ventilare solară
  Energia solară se poate folosi și pentru a alimenta  sistemele de ventilație montate de exemplu într-o mansardă. Dacă nu vrei să consumi mult curent electric pentru răcorirea propriei locuințe sau a unui spațiu comercial, atunci poți să folosești un sistem de ventilare solară, foarte modern, special gândit pentru proprietarii care nu dispun de suficient spațiu pentru instalarea unui sistem solar fotovoltaic.
  Sistemele de ventilare solară sunt mai puțin pretențioase în ceea ce privește spațiul utilizat și astfel, dacă acoperișul tău nu este suficient de generos pentru a putea instala un sistem fotovoltaic care să te scape de factura la curent sau orientarea casei tale nu este una favorabilă pentru producerea energiei electrice folosind energia solară.
  În concluzie, există foarte multe aplicații ale energiei solare. Cu tehnologia potrivită și apelând la o echipă de specialiști în domeniu, majoritatea proprietarilor de case și orice persoană care dispune de suficient spațiu pentru instalarea unui sistem solar poate beneficia de avantajele oferite de energia solară.
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul