Cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre energia solară și panourile fotovoltaice
Cu siguranță ai aflat deja că energia solară și aplicațiile ei au devenit un subiect de discuție foarte popular pe plan internațional. Dar dacă nu te-a interesat în mod direct acest aspect, cel mai probabil mai multe de învățat până să te convingi și tu de potențialul extraordinar al acestui tip de energie. De aceea, în acest articol de la Viessmann, ți-am pregătit o listă cuprinzătoare cu lucruri pe care trebuie să le știi neapărat despre energia solară și panourile prin care ea poate fi convertită în energie pentru casa ta.
Primul panou solar a fost inventat în anul 1941
În anul 1839, Alexandre Edmond Becquerel a descoperit efectul fotovoltaic, cunoscut și ca abilitatea de a crea curent electric din energia razelor de soare. La puțin timp după aceea, Russel Ohl a inventat primul panou solar în anul 1941, iar primul panou solar cu caracter comercial a părăsit linia de producție a laboratoarelor Bell în anul 1954. Istoria panourilor solare se scrie chiar și în ziua de azi, când companii precum Viessmann fac tot posibilul pentru a oferi clienților lor moduri mai eficiente și mai profitabile de a folosi acest tip de energie.
O oră de lumină este echivalentul unui an de energie pentru întreg pământul
Energia solară, așa cum îi spune și numele, este un tip de energie produs de soare. Când soarele strălucește, razele sale pot fi captate și stocate în panouri solare. Aceste panouri solare convertesc energia solară în două moduri diferite: fotovoltaic - pentru a produce curent electric și termic - pentru a produce căldură.
Energia soarelui este cea mai bogată resursă de care dispune planeta Pământ. Dacă am colecta toată energia pe care ne-o oferă soarele în decursul unei ore, atunci am putea alimenta cu energie întreg pământul timp de un an. Iar acest lucru este destul de impresionant, mai ales dacă ne gândim că energia solară este gratuită și disponibilă oricui.
Dintre toate statele ale Americii, California profită cel mai mult de energia solară
Statul California este cel mai mare consumator de energie solară din întreaga Americă, cel puțin conform datelor furnizate în anul 2017, comparativ cu alte state. Statul California are instalate suficiente sisteme solare pentru a alimenta peste 3.7 milioane de case. Pe următoarele locuri în acest top sunt Carolina de Nord, Arizona, Nevada și New Jersey. Dar pe măsură ce popularitatea energiei solare crește și accesul la ea devine tot mai facil, cu siguranță tot mai multe state americane, dar și multe țări din întreaga lume își vor îndrepta atenția către acest tip de energie în detrimentul altora.
Panourile solare pot produce energie chiar și fără a fi luminate direct de soare
Soarele este principala sursă de combustibil folosită de panourile solare pentru a fabrica energie termică sau electrică, dar asta nu înseamnă că razele de soare trebuie să cadă perpendicular pe ele. Panourile solare pot capta lumina soarelui chiar și atunci când se întâmplă ca cerul să fie înnorat sau soarele să nu fie chiar în înaltul cerului, ci la răsărit sau la apus. Bineînțeles, eficiența lor nu este aceeași ca în orele de vârf, dar asta nu înseamnă că atunci când soarele nu strălucește la maxima lui intensitate, panourile solare nu funcționează.
O singură locuință poate reduce emisia de dioxid de carbon cu 100 de tone în 30 de ani
Chiar și o singură locuință poate reduce în mod semnificativ cantitatea de dioxid de carbon emis în atmosferă la nivel mondial dacă în loc de sursele tradiționale de energie alege să folosească energie solară. Iar acest lucru se întâmplă datorită faptului că panourile solare nu produc la fel de multă poluare ca alte dispozitive de generare de curent electric sau căldură și odată instalate se întrețin foarte ușor.
Investiția în panouri solare se amortizează rapid
Nu te gândi la valoarea inițială a investiției, ci la valoarea ei pe termen lung atunci când vrei să cumperi panouri solare pentru locuința ta. Într-adevăr, ai nevoie de un buget considerabil dacă vrei să fii verde, dar banii cheltuiți îi recuperezi rapid economisind la factura de curent.