Ce este un sistem solar termic?

În principiu, un sistem solar termic este un sistem solar care poate fi folosit pentru prepararea apei calde și suport pentru încălzire. Datorită energiei solare care este disponibilă gratuit, economisiți nu numai energie fosilă. Investiția într-un sistem solar termic se amortizează de la sine în câțiva ani. Aceasta înseamnă că nu există costuri pentru o sursă de energie.
Pentru a putea folosi energia solară, colectorii sunt obligați să capteze aceste raze. Pentru aceasta, Viessmann a dezvoltat colectoare cu tuburi și plăci plate. Ele absorb razele soarelui și le transformă în căldură utilizabilă.
Pe lângă colectoare, un sistem solar termic constă dintr-un circuit solar, un lichid solar sau mediu solar. Când razele lovesc colectoarele, această energie este transformată în căldură în colector. Mai întâi este pompat în rezervorul tampon sau boilerul de ACM și de acolo distribuit prin circuitul din gospodărie - fie ca suport pentru circuitul de încălzire, fie pentru încălzirea apei de serviciu. Căldura este mai întâi transportată la rezervorul de stocare corespunzător cu ajutorul unui mediu - fluidul solar. Din boilerul de ACM, căldura ajunge apoi la robinete, sub formă de apă caldă, după cum este necesar.

Pentru a începe videoclipul faceți click pe butonul de redare. Rețineți că redarea videoclipului va transfera date pe YouTube. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați politica noastră de confidențialitate.

Cum funcționează un sistem solar termic?
Cum funcționează un sistem solar termic?

Diferențierea în funcție de posibilele utilizări

În principiu, aveți opțiunea de a folosi energia solară pentru a încălzi ACM și a susține sistemul de încălzire. În orice caz, economiile la petrol sau gaze sunt considerabile: cu un sistem solar, folosiți o energie cu 60 la sută mai puțină pe an, care altfel ar fi necesară pentru prepararea apei calde pentru uzul zilnic. Dacă combinați încălzirea ACM, economiile anuale sunt de aproximativ 35 la sută din energia totală necesară.

Solar termic pentru încălzire apei calde menajere

Inima acestei soluții este cilindrul bivalent de apă caldă, cum ar fi Vitocell 300-B. Când există suficientă radiație solară, mediul solar din sistemul solar încălzește apa din boilerul de ACM prin schimbătorul de căldură inferior.
Dacă temperatura scade din cauza extragerii apei, de exemplu la baie sau la duș, cazanul pornește dacă este necesar pentru încălzire suplimentară prin al doilea circuit.
Cu gama de produse Vitocell, energia solară termică poate fi completată cu ușurință, iar apa caldă poate fi încălzită cu energie solară și apoi stocată temporar. Acest lucru asigură un nivel ridicat de confort. Sunteți binevenit să utilizați boilerele Vitocell 100-U/W sau Vitocell 100-W cu mod dublu, boilerele combinate și rezervoarele tampon pentru apă de încălzire, cum ar fi Vitocell 360-M. Oferim boilerul de apă caldă potrivit pentru fiecare nevoie. Toate pot fi conectate cu ușurință la sistemul solar termic.

Sistem solar cu boiler bivalent de apă caldă

Ce ar trebui să luați în considerare în avans atunci când proiectați?

Regula de bază pentru amenajarea unei case cu una sau două familii este: Dacă suprafața colectorului este orientată între sud-est și sud-vest, 1,5 m² de colector plat sau 1,0 m² de suprafață a colectorului cu tuburi pot se presupune la 100 de litri de volum de depozitare. Pentru a compensa randamentele reduse cauzate de orientarea sau inclinarea nefavorabile, zona colectorului poate fi ușor mărită.

Solar termic pentru încălzirea și suportul apei calde menajere 

Mediul solar încălzit în colectoarele solare poate fi folosit nu numai pentru încălzirea apei potabile, ci și pentru încălzirea suplimentară a apei de încălzire.
Pentru a face acest lucru, circuitul de încălzire folosește apa din rezervorul de stocare solară, care este încălzită continuu de către colectorii solari, prin intermediul unui schimbător de căldură. Controlerul verifică dacă temperatura dorită a camerei poate fi atinsă. Dacă temperatura este sub valoarea de referință, se pornește și centrala.

solare_trinkwassererwaermungheizungsunterstuetzung.jpg

Puteți combina și energia solară termică cu calorifere convenționale?

O neînțelegere larg răspândită constă în ipoteza că energia solară termică pentru susținerea încălzirii este posibilă numai cu încălzirea prin pardoseală. Pot fi folosite si calorifere clasice. Randamentele sunt doar puțin mai mici în medie pe parcursul anului și sunt determinate în primul rând de temperaturile ușor mai ridicate pe retur de la calorifere.


Cum funcționează un sistem solar?

Pentru a începe videoclipul faceți click pe butonul de redare. Rețineți că redarea videoclipului va transfera date pe YouTube. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați politica noastră de confidențialitate.

Cum funcționează un sistem solar termic?
Expertul nostru Carsten Kuhlmann explică cum funcționează un sistem solar termic.