Sistem de ventilație - confort și protecție a structurii clădirii

Foto: © Suriya KK / Shutterstock.com

Un sistem de ventilație asigură în primul rând schimbările de aer necesare în spațiile de locuit. Acest lucru este necesar din mai multe motive: Pe de o parte, pentru a menține în permanență calitatea aerului și, pe de altă parte, pentru a crește confortul. La urma urmei, calitatea aerului este, de asemenea, o măsură a calității vieții. Pe lângă aspectul de sănătate, ventilația are un alt fundal important. În viața de zi cu zi, umiditatea este creată într-o clădire în diferite moduri. Aceasta trebuie eliminată pentru a preveni deteriorarea umidității și formarea mucegaiului.

Reglementări legale privind ventilația în clădiri

Reglementările mai stricte pentru construcțiile noi de case și apartamente au dus la progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce privește economiile de energie și eficiența energetică a clădirilor rezidențiale. În timp ce o clădire existentă necesită încă o medie de peste 200 de kilowați oră (kWh) pe metru pătrat pentru cererea anuală de energie, în cazul clădirilor noi această cifră este mai mică de o treime. Cererea anuală de energie se referă la energia termică care trebuie furnizată, ținând cont de pierderile cauzate de transmisie și ventilație.

În special, Legea germană privind energia în construcții (GEG) prevede că învelișul unei clădiri nou construite trebuie să fie permanent impermeabil la aer. Ventilația naturală prin intermediul golurilor de scurgere de la uși și ferestre, așa cum se întâmplă frecvent în clădirile existente, nu mai are loc în clădirile noi. Cu toate acestea, trebuie să se asigure rata minimă de schimbare a aerului necesară pentru protecția sănătății și a clădirii. Acest lucru poate fi demonstrat cu ușurință prin elaborarea unui concept de ventilație în conformitate cu DIN 1946-6. Proprietarii clădirilor existente trebuie să prezinte, de asemenea, un concept de ventilație atunci când realizează o modernizare care să includă:

  • Înlocuirea a mai mult de o treime din ferestrele unei clădiri de apartamente.
  • Înlocuirea a mai mult de o treime din ferestre sau etanșarea a mai mult de o treime din acoperișul unei case individuale.

În acest sens, sistemele de ventilație Viessmann îndeplinesc toate cerințele DIN 1946-6 "Ventilație pentru clădiri rezidențiale".

Funcția de ventilație mecanică explicată

Experții fac o distincție în primul rând între ventilația naturală și cea mecanică sau mecanică controlată (CVC). Ventilația prin ferestre este una dintre cele mai cunoscute și mai vechi forme de ventilație naturală sau liberă. Există, de asemenea, ventilația prin goluri, ventilația pe acoperiș și ventilația prin puțuri. Procesul de ventilație este posibil datorită unor forțe naturale, cum ar fi diferențele de presiune dintre aerul interior și cel exterior, curentul termic ascendent și, nu în ultimul rând, vântul. Cu toate acestea, în multe clădiri, ventilația naturală nu este suficientă pentru a asigura protecția împotriva umidității.

Aici intervine ventilația mecanică, care funcționează independent de influențele externe și de utilizatori. În acest context, trebuie explicați patru termeni care joacă un rol important în această funcție:

  • Aer exterior: Acesta se referă la aerul exterior proaspăt care curge către aparat sau este aspirat.
  • Aer de alimentare: După ce aerul exterior a trecut prin aparat, acesta este transmis în încăperi ca aer de alimentare.
  • Aer extras: Acesta este volumul de aer care se află în încăpere și care curge către aparat sau este aspirat în mod activ în timpul procesului de ventilație.
  • Aer de evacuare: Odată ce aerul extras a trecut prin aparatul de ventilație și a ajuns în exterior, acesta se numește aer de evacuare.

În ventilația mecanică controlată, se face o distincție generală între sistemele centrale și cele descentralizate. În funcție de domeniul de aplicare, ambele sisteme au avantajele lor individuale. Ambele sunt capabile să recupereze căldura și, astfel, să reducă semnificativ cererea de căldură pentru ventilație. O distincție fundamentală între sistemele de ventilație constă în proiectarea individuală a acestora. Care sistem de ventilație este în cele din urmă cel mai potrivit pentru fiecare clădire în parte poate fi determinat prin consultanță de specialitate.

Cum funcționează un sistem de ventilație centrală?

În cazul ventilației mecanice centrale, un singur aparat alimentează încăperile cu aer proaspăt. În acest scop, o unitate de ventilație centrală este instalată în perete sau în tavan. Ventilația este asigurată prin intermediul unui sistem de distribuție a aerului conectat, care este de obicei ascuns în structura podelei sau a tavanului. În cea mai simplă concepție, un astfel de sistem de ventilație are doar un sistem de extragere a aerului care evacuează aerul viciat în exterior. Aerul proaspăt pătrunde în casă doar în mod pasiv, prin învelișul ermetic al clădirii care prezintă scurgeri, prin fantele ușilor, prin golurile de la ferestre sau prin pasajele de aer exterior.

Alternativ, aerul de alimentare intră în zonele de alimentare cu aer (camere de zi, camere pentru copii sau dormitoare) pe o parte, iar aerul extras este aspirat din zonele de extracție (bucătărie, baie sau WC) pe cealaltă parte. Sistemele centrale sunt utilizate în principal în construcțiile noi, deoarece este necesar un efort de planificare mai mare. Dar ele pot fi utilizate și în clădirile mai vechi. În cursul modernizării, de exemplu, sistemul poate fi găzduit într-un tavan suspendat.

Cum funcționează un sistem de ventilație descentralizat?

Spre deosebire de un sistem central, întreaga zonă de locuit nu este alimentată de un singur aparat. În schimb, mai multe unități de ventilație sunt folosite pentru a alimenta camerele individuale cu aer proaspăt. De obicei, unitățile sunt instalate direct în peretele exterior al încăperilor care urmează să fie alimentate. Nu este necesară instalarea de conducte de aer. Din acest motiv, sistemele descentralizate sunt deosebit de potrivite pentru modernizare, deoarece este nevoie doar de o gaură în peretele exterior și de o sursă de alimentare. Cu toate acestea, ventilația mecanică descentralizată poate fi instalată și în cazul unei construcții noi. Această opțiune este deosebit de interesantă în cazul clădirilor de apartamente (doar anumite camere) sau în apartamentele pentru bunici.

În funcție de construcție, se face o distincție între funcționarea continuă și funcționarea push-pull. Un sistem de ventilație cu funcționare de tip push-pull funcționează alternativ în modul de extragere sau de furnizare a aerului. Pentru instalarea unui astfel de sistem sunt necesare două unități cu două deschideri de perete. Cele două unități comunică prin intermediul unui controler comun. În sistemele cu funcționare continuă, ambele fluxuri de aer trec printr-o singură unitate fără întrerupere. Pentru instalarea unui astfel de sistem, este necesară doar o deschidere în perete sau o gaură forată.

Informații detaliate despre diferențele și asemănările dintre ventilația centralizată și descentralizată pot fi găsite în secțiunea Comparație între ventilația mecanică centralizată și descentralizată.

Ventilație mecanică cu recuperare de căldură

Recuperarea căldurii este o caracteristică specială a ventilației mecanice controlate. Fie că este vorba de un sistem centralizat sau descentralizat, un schimbător de căldură încorporat extrage căldura din aerul extras deja încălzit și o transferă la aerul exterior, de obicei mai rece, care intră din exterior. Aerul exterior nu trebuie să fie încălzit în aceeași măsură, ceea ce reduce semnificativ cererea de căldură pentru ventilație a clădirii.

Inima unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură este schimbătorul de căldură. Unitățile de ventilație centrală Viessmann utilizează schimbătoare de căldură cu contracurent încrucișat. Acestea sunt construite în așa fel încât aerul extras și cel de alimentare - separate unul de celălalt printr-un număr de straturi de polimer - trec unul pe lângă celălalt. Nu există nici un amestec al celor două fluxuri de aer și doar căldura este transferată. Pentru mulți proprietari de locuințe care doresc să achiziționeze un sistem de sistem de ventilație centralizat pentru locuinţe cu recuperarea căldurii această funcție este foarte importantă.

Schimbătorul de căldură entalpică este un schimbător de căldură cu contracurent încrucișat care poate recupera umiditatea din aerul extras, pe lângă căldură. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei membrane semipermeabile. Membrana permite doar umiditatea și căldura să treacă prin ea, în timp ce mirosurile și murdăria sunt reținute. Utilizarea unui schimbător de căldură entalpică este deosebit de utilă iarna, când aerul exterior este relativ uscat.

Care sunt avantajele ventilației mecanice controlate?

Indiferent de normele de construcție pentru spațiile de locuit prevăzute în Legea privind energia din clădiri, avantajele ventilației mecanice sunt numeroase.

Pentru o calitate a aerului constant ridicată, întregul aer din toate încăperile trebuie schimbat la fiecare două-trei ore. După cum s-a menționat deja, învelișul ermetic al clădirilor noi și modernizate împiedică acest lucru să se producă în mod natural. Rata necesară de schimbare a aerului nu poate fi garantată prin intermediul ventilației prin ferestre, în special atunci când utilizatorii sunt absenți. Cu toate acestea, ventilația mecanică este capabilă să aprovizioneze încăperile cu suficient aer proaspăt în orice moment al zilei - independent de utilizator.

Ventilația clasică a ferestrelor este considerată ineficientă, în special dacă este utilizată în mod incorect. Mulți oameni au tendința de a lăsa ferestrele înclinate, crezând că, în consecință, căldura nu va scăpa din încăpere. Cu toate acestea, se întâmplă exact contrariul. Aerul cald din interior scapă nestingherit prin fereastră. Acest lucru duce la costuri mai mari de încălzire. Ventilația mecanică controlată cu recuperare de căldură furnizează la fel de mult aer proaspăt cât este necesar și, de asemenea, recuperează energie valoroasă pentru încălzire.

Un risc subestimat al ventilației incorecte a spațiilor de locuit se referă la eliminarea insuficientă a umidității. În cursul unei zile, mai mulți litri de apă sunt eliberați în aerul interior sub formă de vapori de apă. Într-o gospodărie de 4 persoane, până la 15 litri sunt produși zilnic prin gătit, duș, uscarea rufelor sau udarea florilor. Acest lucru crește umiditatea relativă. Dacă nu este eliminată, această umiditate se poate condensa pe suprafețele pereților și poate duce astfel la formarea de mucegai - în cel mai rău caz, provocând deteriorarea structurii clădirii. Ventilația mecanică controlată elimină umiditatea independent de utilizator, protejând astfel structura clădirii și asigurând că proprietatea își păstrează valoarea.

Imaginea prezintă un aragaz, un duș, o mașină de spălat și o instalație pentru a ilustra ce și câți vapori de apă sunt produși și care trebuie eliminați de sistemul de ventilație.

Alte avantaje ale ventilației includ faptul că filtrele sunt integrate în sistemele de ventilație. Pe de o parte, acestea protejează sistemul împotriva contaminării, iar pe de altă parte filtrează particulele din aerul exterior și protejează astfel ocupanții. Filtrele pentru polen sunt disponibile pentru persoanele care suferă de alergii.

Un sistem de ventilație aduce aer proaspăt din exterior în zonele de alimentare cu aer și, în același timp, elimină aerul viciat din zonele de extracție a aerului. În plus față de schimbările constante de aer, mirosurile neplăcute din zonele de aer extras nu pătrund în spațiul de locuit.

Un alt avantaj al ventilației mecanice controlate este deosebit de evident în apropierea unei străzi aglomerate, unde există mult zgomot și poluare atmosferică. Dacă ferestrele rămân închise, nivelul de zgomot scade. Aerul exterior este curățat de filtre înainte de a intra în încăperi.

Pentru ventilația naturală, ferestrele trebuie să rămână deschise. Dar chiar dacă acestea sunt doar înclinate, există un risc semnificativ mai mare de efracție. Un sistem de ventilație mecanică, reduce semnificativ acest risc. Ferestrele pot rămâne închise. Un sistem de ventilație instalat și reglat corespunzător previne, de asemenea, curenții de aer.

Întrebări frecvente privind ventilația mecanică controlată

În ghidul nostru privind ventilația mecanică, am compilat pentru dumneavoastră cele mai frecvente întrebări și răspunsuri pe această temă.

Legea privind energia din clădiri nu interzice ventilația naturală, cum ar fi ventilația prin ferestre. Cu toate acestea, în practică, utilizarea sistemelor de ventilație arată că ventilația manuală nu mai este necesară. Dacă doriți să simțiți o briză proaspătă din când în când, puteți, desigur, să deschideți ferestrele în orice moment.

În funcție de locul în care este instalată unitatea de ventilație și unde sunt amplasate difuzoarele de aer, sistemele de ventilație pot genera zgomot. Cu toate acestea, zgomotul este redus în mod semnificativ prin planificarea și reglarea corespunzătoare a ventilației mecanice. Acest lucru este asigurat, de asemenea, de componentele integrale optimizate din punct de vedere al fluxului și al sunetului. De asemenea, sunt disponibile și amortizoare de zgomot care pot fi instalate în conductele de aer individuale. Un sistem central de ventilație mecanică este, de obicei, ceva mai silențios decât un sistem descentralizat. Dar acest lucru nu îl face automat mai bun.

Deoarece aerul exterior nu este lipsit de praf și impurități, toate sistemele de ventilație Viessmann au filtre de aer exterior încorporate. În funcție de domeniul de aplicare, se utilizează filtre de diferite calități. De regulă, acestea sunt fie filtre grosiere, fie filtre fine. Acestea din urmă sunt numite și filtre de polen. Pentru a proteja sistemul de distribuție a aerului pe partea de aer extras, filtrele de aer extras sunt inserate în gurile de ventilație din băi, bucătărie și WC. Acestea împiedică în mod fiabil pătrunderea depunerilor de murdărie în unitatea de ventilație și în sistemul de distribuție a aerului. Unitățile de ventilație au un indicator de schimbare a filtrului care indică momentul în care este necesară schimbarea acestuia. Dacă este necesar, sistemul de distribuție a aerului poate fi, de asemenea, curățat.

Într-o casă eficientă din punct de vedere energetic, aerul proaspăt nu intră aproape niciodată în mod pasiv. Sistemele de ventilație sunt proiectate pentru a aduce în mod continuu în clădire doar atât aer cât este necesar. Prin urmare, un sistem de ventilație ar trebui să funcționeze 24 de ore pe zi. Cu toate acestea, atunci când rezidenții sunt absenți, sistemul poate fi operat la un nivel redus.

Descărcări și link-uri pentru ventilație mecanică Viessmann

În broșura de mai jos veți găsi tot ce trebuie să știți despre ventilația mecanică. Aflați mai multe despre caracteristicile și funcțiile speciale ale sistemelor de ventilație mecanică centralizată și descentralizată. Pe ultimele pagini veți găsi datele tehnice ale unităților individuale rezumate în mod clar și ușor de înțeles.

Îndeplinește aparatul individual cerințele pentru utilizarea într-o clădire rezidențială? Cât de mari sunt intervalele de reglare a debitelor de aer și ce clasă de eficiență energetică are aparatul? Găsiți informațiile relevante pentru dvs. în următoarele fișe tehnice pentru fiecare dintre produse.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul