Prevenirea mucegaiului - ce măsuri ajută?

Solicitați o consultație gratuită
Imagine © ivan_kislitsin / Shutterstock.com

În special în sezonul de încălzire, mucegaiul poate deveni în curând o problemă. Pentru a se dezvolta, mucegaiul are nevoie de umiditate, iar în lunile de iarnă, în special, nu se elimină suficientă umiditate din casă în exterior. Locuitorii produc ei înșiși o cantitate mare de umiditate (de exemplu, prin transpirație, duș, baie, uscarea rufelor și respirație) - până la 12 litri pe zi în total. Dar temperatura și prezența unei baze nutritive contribuie, de asemenea, la dezvoltarea mucegaiului. Așadar, ce putem face pentru a înăbuși acest proces din fașă?

Infografic: Umezeala eliberată într-o gospodărie de 4 persoane

Prevenirea mucegaiului: Cunoașteți cauza și acționați din timp

Dacă doriți să opriți mucegaiul înainte ca acesta să se răspândească, trebuie mai întâi să aflați cum se dezvoltă în primul rând. După cum s-a arătat mai sus, trei factori sunt cruciali: umiditatea, temperatura și nutrienții.

Nici măcar nu este necesar să se formeze condens. O umiditate de doar 80 la sută pe o suprafață sau 65 la sută într-o cameră este suficientă pentru ca sporii de mucegai să se colonizeze. Aerul umed se condensează în locurile reci din încăperi (cunoscute sub numele de punți termice). Dar se întâmplă rapid și în zone precum tocurile ferestrelor sau balcoanele. Deosebit de înșelătoare sunt toate acele locuri din case în care nu circulă aproape deloc aer, cum ar fi în spatele dulapurilor, perdelelor sau chiar sub acoperitoarele de podea.

Pe lângă umiditate, mucegaiul se simte deosebit de bine la temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade. Suprafața nu este un factor deosebit de important. Betonul, cimentul, lemnul, gips-cartonul și tapetul pot fi terenuri de reproducere la fel de mult ca și vopseaua sau plasticul.

Video: Prevenirea mucegaiului

Faceți clic pe butonul de redare pentru a viziona videoclipul. Vă rugăm să rețineți că, atunci când vizionați videoclipul, vor fi transmise date către Youtube. Puteți găsi detalii despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Sfaturi simple pentru prevenirea mucegaiului

Este important să țineți cont de faptul că aerul normal conține întotdeauna câțiva spori de mucegai. Cu toate acestea, prezintă un risc doar atunci când concentrația depășește un anumit nivel. Cu toate acestea, trebuie împiedicat ca sporii să se depună pe o suprafață interioară și să se răspândească. Acest lucru poate fi realizat doar printr-o ventilație și o încălzire corespunzătoare.

Ventilația, în special, este adesea neglijată în timpul iernii. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni se tem că aceasta va duce la scurgerea și risipirea unei cantități prea mari de căldură. Cu toate acestea, este mai degrabă o chestiune de a deschide complet ferestrele timp de cinci până la zece minute în mod regulat. În mod ideal, ferestrele opuse și ușile interioare ar trebui să fie deschise, astfel încât să aibă loc un schimb complet de aer. Pentru a menține pierderile de căldură la un nivel cât mai scăzut posibil, reduceți radiatoarele în acest timp.

Ventilația înclinată, pe de altă parte, are adesea efectul opus. Se pierde căldură în mod inutil, iar camerele se răcesc considerabil în timpul zilei. Acest lucru nu numai că înseamnă că este nevoie de mai multă energie pentru a încălzi din nou încăperile, dar duce și la o diferență de temperatură prea mare între suprafețele răcite și aerul de încălzire. În astfel de cazuri, în jurul ferestrelor se formează adesea zone cu mucegai.

Dar nici încălzirea corespunzătoare nu trebuie neglijată. Acest lucru se datorează faptului că aerul cald absoarbe mai multe molecule de apă decât aerul rece. Factorul decisiv în acest caz este reprezentat de încăperile în cauză și de timpul pe care oamenii îl petrec în ele. În camerele de zi, se recomandă o temperatură medie de 20 până la 22 de grade Celsius. În alte încăperi, vă puteți descurca cu o temperatură puțin mai scăzută.

Prevenirea mucegaiului cu ajutorul sistemelor de ventilație mecanică

În clădirile mai vechi, schimbul de aer se producea în mod natural prin intermediul scurgerilor, de exemplu, la ferestrele din lemn. Totuși, acest lucru se schimbă din ce în ce mai mult. Acest lucru se datorează faptului că fiecare măsură de renovare se asigură că se pierde cât mai puțină energie de încălzire prin ferestrele, ferestrele sau ușile cu scurgeri. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să se renunțe la renovări, ci mai degrabă că ventilația trebuie adaptată la noile condiții. Ventilația de impact ar trebui să fie efectuată mai frecvent în timpul zilei pentru a transporta umiditatea în exterior. Construcțiile noi devin, de asemenea, din ce în ce mai etanșe la aer. Ventilația este deosebit de importantă în acest caz. Dar, în multe cazuri, aceasta nu poate fi realizată manual, deoarece în timpul zilei ocupanții sunt la serviciu, la universitate sau la școală. Ventilația mecanică controlată oferă o soluție adecvată în acest caz.

Cum previn sistemele de ventilație apariția mucegaiului?

Ventilația mecanică controlată asigură un climat interior sănătos în mod constant și suficient aer proaspăt, fără a pierde căldură. Cu recuperarea integrată a căldurii, este chiar posibil să se recupereze căldura din aerul extras și să se utilizeze pentru încălzire. Schimbarea mecanică a aerului asigură, de asemenea, că umiditatea este transportată din interiorul locuinței în exterior. O altă formă de protecție sunt filtrele din sistemele de ventilație, care împiedică pătrunderea murdăriei și a particulelor în interior odată cu aerul exterior.

În acest fel, atât sistemele de ventilație descentralizate, cât și sistemele de ventilație mecanică centralizată protejează împotriva apariției mucegaiului nu numai prin limitarea simptomelor sau efectelor unei astfel de infestări, ci și prin prevenirea cauzelor.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul