Ce sistem de încălzire se potrivește cel mai bine casei tale?

Locuința ta trebuie să fie acel spațiu unde petreci cele mai frumoase clipe din viață, alături de cei dragi. Indiferent de anotimp, acasă trebuie să te simți perfect și să beneficiezi de un confort optim.

© Shutterstock / Robert Kneschke

Când vorbim de confortul unei locuințe, nu putem să nu aducem în discuție sistemul de încălzire din interiorul acesteia. Pe piață există diferite sisteme de încălzire, pornind de la tradiționalele cazane termice și până la aeroterme, fiecare dispozitiv are propriile avantaje de necontestat. De aceea, pentru ca tu să fii capabil să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru locuința ta, în rândurile următoare, echipa Viessmann ți-a pregătit o selecție de 7 dispozitive pe care ți le vom prezenta pe larg.

  

Centralele termice

Centralele termice, denumite și cazane termice reprezintă una din cele mai apreciate soluții de încălzire a locuințelor din multe țări cu un nivel de trai ridicat. Ele oferă un grad sporit de confort și sunt foarte eficiente.

În funcție de materia primă pe care o utilizează pentru încălzit, centralele termice sunt de patru tipuri diferite:

  

Aparatele de încălzit radiante

Aceste dispozitive folosesc radiațiile electromagnetice pentru a ridica temperatura obiectelor aflate în raza lor de acțiune. Astfel, ele nu încălzesc direct spațiul de locuit, ci obiectele din interiorul său. Din punct de vedere al felului cum arată, aparatele de încălzit radiante pot fi ușor confundate cu niște tablouri, deoarece au un aspect plat.

  

Radiatoarele

Există mai multe tipuri de radiatoare care diferă în funcție de performanțe. Unele radiatoare sunt dotate cu rezistență simplă și se comercializează la prețuri foarte reduse, dar au dezavantajul că nu încălzesc decât persoanele care se află în direcția fluxului lor termic, în timp ce altele sunt prevăzute cu cuarț și halogen și sunt superioare radiatoarelor clasice deoarece încălzesc și camera unde sunt amplasate.

  

Aerotermele

Mulți confundă aerotermele cu niște aparate de încălzire radiante, dar în realitate ele se diferențiază de ele prin faptul că utilizează convecția forțată pentru a genera căldură în întreaga încăpere. De asemenea, aerotermele se pot monta pe suprafața unui perete, fiind în același timp și foarte ieftin de achiziționat. Dar au și un dezavantaj și anume faptul că produc mult zgomot în timpul funcționării, ceea ce poate fi considerat un mare inconvenient.

  

Caloriferele

Caloriferele sunt niște dispozitive foarte populare datorită eficienței lor extrem de avansate. Ele au în general un design clasic și sunt relativ ușor de montat, mai ales pentru un specialist. În plus, emit multă căldură schimbând aproape instant ambientul dintr-o încăpere. Pe de altă parte, în funcție de materialul din care sunt confecționate, caloriferele pot avea o durată de viață relativ scurtă așa cum sunt caloriferele din oțel sau să necesite o îngrijire specială, așa cum este cazul caloriferelor din fontă.

Există de asemenea și calorifere din aluminiu, care arată foarte bine, nu implică costuri mari de achiziție sau montaj și oferă rezultate absolut remarcabile în ceea ce privește căldura emisă. Pe de altă parte, se pot îndoi rapid și se răcesc la fel de repede pe cât se încălzesc.

  

Șemineele pe lemne

Șemineele pe lemne au un randament foarte mare dat de arderea lemnului folosit pentru punerea lor în funcțiune. Ele sunt dotate cu o ușă termorezistentă care le sporește siguranța și au un focar de ardere închis. Ca avantaje, putem spune că ele emană multă căldură în încăperile unde sunt montate și pe deasupra oferă acestora și o atmosferă deosebită. Pe de altă parte, ca să poți folosi un astfel de șemineu trebuie să ai suficient spațiu de depozitare a lemnelor.

  

Boilerele

Există mai multe tipuri de boilere, pe care le poți alege în funcție de combustibilul de care dispui. Dacă ai acces la rețeaua publică de gaze naturale, atunci poți alege cu încredere un boiler pe gaz, dar dacă nu, este mai înțelept să optezi pentru unul electric. Boilerele pot fi folosite și pentru încălzirea apei menajere, dar și pentru crearea unui ambient plăcut în cadrul unei locuințe, pe timp de iarnă.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul