Cum funcționează boiler de apă caldă menajeră

Solicitați o consultație gratuită

În termeni simpli, funcția unui rezervor de apă caldă menajeră este de a stoca temporar apa care a fost încălzită în prealabil și de a o elibera din nou doar atunci când este necesar. Acest lucru asigură că apa care curge de la robinet este disponibilă la temperatura potrivită cât mai repede posibil. De obicei, un boiler de apă caldă menajeră este izolat termic, astfel încât căldura să fie stocată pentru o perioadă lungă de timp. În acest scop sunt utilizate diferite metode, uneori combinate. Pentru înveliș se utilizează adesea spumă rigidă și fleece. În plus, se atașează panouri de vid pentru a crește performanța izolației. Acestea obțin același efect ca și un termos, cu care sunteți familiarizați. Ca urmare, boiler avansate de apă caldă menajeră funcționează aproape fără pierderi de căldură.

Diferența dintre încălzirea directă și cea indirectă

În ceea ce privește boiler de apă caldă menajeră și funcția acestora, trebuie să se țină seama de distincția dintre încălzirea directă și cea indirectă. Domeniile de aplicare și gradul de izolare variază, în funcție de tip. Eficiența economică a acestor boiler de apă caldă menajeră este, de asemenea, legată de acest aspect.

Boiler de apă caldă menajeră cu încălzire directă și modul în care acestea funcționează

După cum sugerează și numele, apa din acest tip de boiler este încălzită direct. Opțiunile includ o flacără sau un serpentin indirect acționat electric. Un cilindru de apă caldă menajeră încălzit direct este adesea numit un boiler cu stocare de apă caldă. Este, ca să spunem așa, un boiler de apă și un rezervor de stocare a apei calde într-unul singur. Aceste aparate au de obicei o izolație termică minimă - iar în unele cazuri, chiar deloc. Acest lucru înseamnă că pot fi utilizate separat de sistemul de încălzire existent. Boiler de apă caldă menajeră cu încălzire directă sunt utilizate în principal pentru încălzirea descentralizată a apei calde menajere. Puteți citi mai multe despre celelalte caracteristici ale acestui tip de boiler și despre situațiile în care este economic să folosiți unul pe pagina următoare: Încălzitoare electrice cu acumulare de apă caldă.

Cazan mural cu gaz în condensare Vitodens 200 cu Vitocell 300-W

Boiler de apă caldă menajeră cu încălzire indirectă și modul în care acestea funcționează

Un rezervor de apă caldă menajeră încălzit indirect funcționează destul de diferit față de omologul său direct. În loc de electricitate sau flacără deschisă, apa de încălzire de la generatorul de căldură trece prin serpentina indirectă integrată. Apa de încălzire își eliberează căldura în acest proces, iar temperatura apei din butelia de apă caldă menajeră crește în mod constant. Apa de încălzire curge prin serpentina indirectă până când este atinsă temperatura necesară. Apa caldă menajeră produsă în acest mod este apoi extrasă din secțiunea superioară a cilindrului de apă caldă menajeră. Important: apa de încălzire nu se amestecă niciodată cu apa caldă menajeră. Atât cazanele convenționale, cât și pompele de căldură pot fi utilizate ca generatoare de căldură.

Moduri de funcționare mono și dual în boiler de apă caldă menajeră

În cazul în care apa dintr-un preparator de apă caldă menajeră este încălzită de un singur serpentin indirect și de un singur generator de căldură, experții numesc acest preparator de apă caldă menajeră în regim mono. Cu toate acestea, deoarece este mai economic și mai responsabil din punct de vedere ecologic să lași o mare parte din procesul de încălzire a apei calde de consum în seama unui sistem solar termic, un boiler cu mod dual este aparatul de alegere. Există două serpentine indirecte în interiorul unui boiler de apă caldă menajeră cu mod dual. În acest caz, serpentina indirectă din secțiunea inferioară încălzește apa cu ajutorul energiei provenite de la sistemul solar termic. În cazul în care energia solară disponibilă nu este suficientă pentru a aduce apa la nivelul de temperatură necesar, se pornește cel de-al doilea serpentin indirect. Cu ajutorul unui generator de căldură, aceasta se încălzește până când se atinge temperatura necesară.

Subdiviziune în boiler de apă caldă menajeră cu sau fără ventilație

Pe lângă încălzirea directă/indirectă și modelele cu mod mono/dual, mai există un alt criteriu distinctiv: și anume sistemele ventilate și cele neventilate. Principiul de funcționare al cilindrului de apă caldă menajeră în sine - adică procesul utilizat pentru a încălzi apa din acest cilindru - joacă, de asemenea, un rol.

Experții fac distincția între boiler de apă caldă menajeră ventilate și cele neventilate. Un rezervor de apă caldă menajeră cu aerisire, cum ar fi un boiler electric cu stocare de apă caldă, este independent de presiunea din conducta de apă. Atunci când apa caldă menajeră este evacuată, supapa de apă caldă menajeră deschide intrarea pentru apă rece. În acest proces, apa rece curge în cilindru și deplasează apa caldă mai ușoară, împingând-o în sus spre punctul de tragere. Sistemele de apă caldă menajeră cu ventilație sunt destinate doar punctelor de prelevare individuale.

În cazul boiler de apă caldă menajeră fără ventilație, situația este diferită. Acestea pot alimenta mai multe puncte de prelevare în același timp. În interiorul acestui tip de cilindru de apă caldă menajeră există o presiune constantă în conducta de apă care împinge apa caldă către punctele de prelevare. Pentru funcționarea unui cilindru de apă caldă menajeră fără aerisire nu sunt necesare fitinguri speciale fără presiune. Pe de altă parte, în cazul boiler de apă caldă menajeră ventilate, utilizarea fitingurilor sub presiune disponibile în comerț poate duce la o nepotrivire a presiunii și poate provoca daune materiale. Prin urmare, alegerea unor fitinguri adecvate este de mare importanță.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul