Încălzirea cu lemne - încălzire ecologică și economică

Foto: © Krasula / Shutterstock.com

Dintre toți combustibilii pentru încălzire, lemnul are de departe cea mai lungă istorie. Din cauza schimbărilor climatice și a tranziției energetice care rezultă din acestea, precum și din cauza creșterii prețurilor materiilor prime pentru gazele naturale și păcură, oamenii optează din ce în ce mai mult pentru încălzirea cu lemn. Nu în ultimul rând datorită tehnologiei moderne, sistemele de încălzire cu lemne, cunoscute și sub numele de cazane cu combustibil solid, oferă o serie de avantaje față de alte sisteme de încălzire. Ca și combustibil, lemnul este deosebit de durabil. Este o resursă regenerabilă și are o evaluare foarte bună a ciclului de viață. În timpul arderii, acesta emite doar atât de mult CO₂ cât a absorbit în timpul creșterii sale. Dacă ar fi lăsat să se descompună în mod natural, ar elibera aceeași cantitate de CO₂. Încălzirea cu lemn este relativ ieftină. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, combustibilul provine direct din pădurile locale, ceea ce elimină emisiile de CO₂ rezultate din rutele lungi de transport.

Nu în ultimul rând, tehnologia inovatoare de ultimă generație de la Viessmann pentru încălzire asigură o ardere foarte eficientă a lemnului, ceea ce face ca acest combustibil să fie și mai economic. Toate sistemele de încălzire sunt realizate din materiale durabile, stabile și robuste și sunt optimizate pentru încălzirea cu lemne. Pe lângă faptul că sunt foarte eficiente, acestea oferă un nivel ridicat de siguranță și sunt comode de utilizat. Datorită dispozitivelor sofisticate de control și de siguranță, acestea sunt atât eficiente, cât și fiabile.

Tipuri de sisteme de încălzire cu lemne

Sistemele de încălzire pe lemne au suferit mai multe transformări în ultimele decenii. În prezent, consumatorii pot alege dintr-o gamă largă de tehnologii de încălzire foarte eficiente pentru a se potrivi tuturor nevoilor. Odată ce v-ați hotărât asupra unui sistem de încălzire pe lemne, următoarea întrebare este aceea de a ști ce tip este cel mai potrivit pentru dumneavoastră și pentru proprietatea dumneavoastră. Sistemele de încălzire pe lemne, denumite și sisteme de încălzire pe biomasă, sunt de mai multe tipuri:

  • Cazane cu bușteni
  • Cazane pe peleți
  • Cazane cu așchii de lemn
  • Cazane combinate (care pot arde bușteni, peleți și/sau așchii de lemn)

Cazanele cu bușteni reprezintă cea mai convențională formă de încălzire - arderea bucăților de lemn de esență tare sau moale. Acestea pot funcționa și cu brichete. Acestea sunt resturi de lemn care sunt comprimate în bucăți de o formă consistentă. Acestea au un conținut energetic mai mare decât buștenii. Cazanele cu bușteni sunt de obicei încărcate manual și ating o eficiență ridicată prin tehnologia de gazificare a lemnului. Neavând nevoie de o zonă specială de depozitare sau de un dispozitiv de transport, cazanele cu gazeificare a lemnului sunt ieftine în comparație cu alte sisteme de încălzire. Tehnologia în sine a fost deja dovedită de-a lungul mai multor ani, stabilindu-se astfel fiabilitatea acesteia. Sistemele de încălzire pe bază de biomasă pentru arderea buștenilor sunt disponibile în mai multe game de putere și sunt potrivite atât pentru proprietățile noi, cât și pentru cele existente.

Sfat pentru depozitarea combustibilului: Buștenii sunt ușor de depozitat. Dar pentru a asigura o ardere eficientă, conținutul lor de umiditate trebuie să fie sub 20 %. Prin urmare, este recomandabil să le depozitați timp de mai mulți ani.

Cazanele pe peleți sunt disponibile în diferite clase de putere și pot fi instalate atât în clădiri noi, cât și în cele existente. Acestea funcționează cu peleți de mici dimensiuni, obținuți din reziduuri de lemn provenite din silvicultură sau din industrie, fiind printre cele mai ecologice materii prime. De asemenea, aceștia au un conținut energetic deosebit de ridicat și, datorită formei lor uniforme, pot fi alimentați automat către generatoarele de căldură, astfel încât nu este nevoie să se umple manual aceste încălzitoare pe biomasă. Sistemele de încălzire pe peleți sunt mai costisitoare la achiziție și instalare decât alte forme de încălzire, din cauza sistemului de depozitare a combustibilului și a sistemului de transport necesar. Acestea sunt necesare pentru a se asigura că peleții ard eficient și eliberează cât mai multă energie. Pentru depozitarea și alimentarea cu peleți, există cinci metode:

  • Cameră de depozitare și alimentare a cazanului cu peleți prin intermediul unui sistem de vid
  • Siloz de peleți și alimentare a cazanului de peleți prin intermediul unui sistem de vid
  • Cameră de depozitare cu alimentare a cazanului de peleți prin intermediul unui transportor cu șurub flexibil
  • Siloz de peleți cu alimentare a cazanului de peleți prin intermediul unui transportor cu șurub flexibil
  • Cutia de peleți - camera de depozitare flexibilă și compactă pentru peleți
  • Puteți găsi informații detaliate despre aceasta la secțiunea Depozitare și alimentare cu peleți.

Sfat pentru cumpărarea combustibilului: Asigurați-vă că peleții utilizați sunt conforme cu standardul de calitate de marcă, cum ar fi ENplus-A1 sau EN ISO 17225-2 A1 quality. La fabricarea peleților din lemn se folosesc numai resturi de lemn 100 % netratate, conform standardelor ENplus și ENISO 17225-2.

Cu excepția dispozitivului de transport, cazanele cu așchii de lemn funcționează în mod similar cu cele cu peleți. Cea mai importantă diferență: Acestea nu funcționează cu peleți, ci cu așchii de lemn. Acestea constau din reziduuri uscate și tocate din silvicultură și industrie, precum și din lemn de derivă. Deoarece sunt mai simplu de produs, așchiile de lemn natural sunt mai ieftine decât peleții. Acestea nu au o formă fixă și au un conținut energetic ceva mai mic și mai puțin consistent. De asemenea, depozitarea lor necesită mai mult spațiu decât alți combustibili din biomasă. Cazanele cu așchii de lemn pot fi utilizate atât în clădirile noi, cât și în cele mai vechi și sunt potrivite în special în regiunile în care combustibilul poate fi produs la prețuri reduse din reziduuri de lemn de pădure.

Cazanul combinat pe lemne este un sistem de încălzire pe bază de biomasă cu totul altceva. Este potrivit atât pentru încărcarea manuală cu bușteni sau brichete de lemn, cât și pentru funcționarea automată cu peleți de lemn sau așchii de lemn. Încălzitoarele universale pe lemne sunt disponibile în diverse game de putere și sunt potrivite pentru încălzirea atât a clădirilor noi, cât și a celor existente. În comparație cu generatoarele de căldură care funcționează cu un singur tip de lemn, costurile de achiziție ale cazanelor combinate cu bușteni/pepite de lemn sunt mai mari.

Avantajele încălzirii cu lemne pe scurt

Un cazan pe peleți de lemn permite o funcționare complet automatizată, un cazan cu bușteni asigură o căldură confortabilă, precum și apă caldă la un cost de investiție redus, iar un cazan combinat combină punctele forte ale tuturor sistemelor de încălzire cu lemne. Avantajele încălzirii cu lemne sunt diverse. Încălzirea cu lemne plătește o contribuție valoroasă la protejarea climei noastre și rezervă și alte avantaje. Aspectele economice sunt, de asemenea, importante. Acestea depind în mare măsură de scenariul de instalare a sistemului și de alți factori. Cu o planificare și o implementare profesionistă, proprietarii de sisteme beneficiază, de obicei, de următoarele avantaje ale încălzirii cu lemne.

Încălzirea cu lemne este considerată cea mai veche formă de generare a căldurii prin arderea biomasei. Lemnul a furnizat oamenilor căldură timp de multe secole. Tehnologia a fost optimizată din nou și din nou de-a lungul timpului și, prin urmare, este considerată foarte matură. De asemenea, sistemele de încălzire pe lemne sunt construite foarte solid. Cu grătarul lor solid din fontă, unele cazane cu bușteni, de exemplu, pot face față șuruburilor sau cuielor înfipte în lemnul de foc fără a se deteriora. Acestea sunt proiectate pentru o durată de viață lungă. În plus, sistemele avansate pe biomasă sunt complet automate și echipate cu dispozitive de control și de siguranță pentru o funcționare fiabilă, eficientă și sigură.

Cazanele pe lemne Viessmann pot fi exploatate eficient atât în regim mono cât și dual. Pe lângă furnizarea de apă caldă menajeră, aceste cazane pot oferi, de asemenea, o căldură plăcută în lunile de iarnă. Dimensionat corect, cazanul funcționează în funcție de cerere în fiecare domeniu de aplicare și previne astfel pierderile nedorite de căldură. Controlerul de combustie încorporat asigură, de asemenea, un consum economic de energie și, în același timp, reduce emisiile.

În contextul creșterii prețurilor la combustibilii fosili și al creșterii gradului de conștientizare a problemelor de mediu, producția de energie curată devine și mai importantă. Guvernul german, de exemplu, și-a stabilit obiectivul de a crește ponderea energiei regenerabile la 60% până în 2050. Unul dintre avantajele încălzirii cu lemne este că poate fi combinată cu alte sisteme, cum ar fi cel solar. Folosirea ambelor tehnologii ajută utilizatorii sistemului nu numai să protejeze mediul înconjurător, ci și să își crească semnificativ gradul de autosuficiență energetică.

Așa cum am menționat deja, pe lângă aspectele economice, există și multe avantaje ecologice atunci când proprietarii optează pentru încălzirea cu lemne. Două avantaje remarcabile ale acesteia sunt, pe de o parte, independența față de tipurile de combustibili fosili și, pe de altă parte, sursa durabilă.

Prețurile la petrol și gaze sunt puternic afectate de fluctuațiile economice și politice și sunt greu de prevăzut. Cu toate acestea, tendința generală este de creștere, nu în ultimul rând pentru că petrolul și gazele sunt resurse limitate. Pe de altă parte, lemnul este foarte eficient din punct de vedere al costurilor și, fiind un combustibil autohton, nu este supus fluctuațiilor extreme de preț.

Este adevărat că și gazul combustibil poate fi produs din energii regenerabile. Cu toate acestea, această dezvoltare progresează doar încet. Independența față de prețurile fluctuante ale combustibililor fosili este, așadar, unul dintre numeroasele avantaje ale încălzirii cu lemn.

Atunci când lemnul este ars, se eliberează doar atât CO₂ cât au absorbit copacii pe parcursul vieții lor. De aceea, încălzirea cu lemn este neutră din punct de vedere al emisiilor de CO₂. În plus, combustibilul provine de obicei din silvicultura regională și nu trebuie transportat pe distanțe mari. Deoarece încălzirea cu lemne a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, unele companii au început să importe combustibil lemnos din străinătate. Acest lemn ieftin este uneori de proastă calitate și nu arde bine. De asemenea, nu este întotdeauna posibil să se stabilească dacă combustibilul lemnos provine din exploatări forestiere ilegale sau din păduri gestionate în mod durabil.

Prin urmare, ar trebui să acordați întotdeauna atenție originii sale și să preferați produsele de lemn de foc de proveniență locală ori de câte ori este posibil. Certificările, cum ar fi EN Plus pentru peleți, reprezintă un bun ghid pentru alegerea combustibililor lemnoși. Cumpărarea de la comercianți locali ușurează în cele din urmă povara asupra mediului, precum și susținerea economiei regionale.

Pe lângă avantajele de mediu și de cost, sistemele de încălzire pe lemne oferă o siguranță ridicată a aprovizionării. Pe de o parte, încălzirea cu lemne este singura sursă de energie regenerabilă capabilă să furnizeze căldură de la -25 la +20 grade Celsius. Iar acest lucru se întâmplă indiferent de vreme. În plus, materia primă, lemnul, crește la nivel local. Acest lucru face ca proprietarii unui sistem de încălzire pe lemne să fie independenți de situațiile de criză la nivel mondial.

Ciclul CO2: descompunerea lemnului (stânga), fotosinteza (centru) și arderea lemnului (dreapta)

Economii posibile folosind Vitoligno 300-C ca exemplu

Vitoligno 300-C este o soluție eficientă pentru construcțiile noi, proiectată în conformitate cu standardul de consum redus de energie. Generatorul de căldură se caracterizează printr-un consum redus de energie, ceea ce face ca încălzirea cu peleți să fie foarte convenabilă. Aproape totul este automatizat, de la încărcare până la curățare. Tabelul următor ilustrează potențialul de economisire.

Tehnologie Economii de gaz Economii de CO₂/an Economii de costuri energetice/an
Cazan pe peleți Vitoligno 300-C* 100 % 70 % €1990
Cazan pe peleți Vitoligno 300-C + pompă de căldură pentru apă caldă + sistem fotovoltaic + acumulator de energie* 100 % 78 % €2190

* Valorile indicate au fost determinate prin simulări care presupun profiluri standard de gospodărie pentru situl Potsdam. Casă unifamilială cu o gospodărie de 4 persoane (existentă cu cazan pe gaz), 150 de metri pătrați de spațiu de locuit și un consum de gaz de 2500 de metri cubi. Costuri de consum rotunjite folosind valori standard (EID). Pentru calculul eficienței economice au fost utilizate prețurile la energie ale Oficiului Federal de Statistică. Costuri de investiții: Prețul brut de listă Viessmann plus costurile medii de instalare la nivel național (pot varia în mod individual).

Notă: Calculele noastre sunt exemple teoretice bazate pe diverse ipoteze și dependente de anumite condiții generale. Nu ne asumăm nicio răspundere pentru corectitudinea și transferabilitatea la sistemele reale. Costurile reale și economiile posibile pot fi diferite și trebuie calculate în fiecare caz în parte, pe baza specificului locației respective și a condițiilor generale de acolo.

Informații detaliate privind posibilele economii sunt furnizate în broșura noastră "Modernisation Compass", care este disponibilă aici în format PDF:

Sfaturi pentru a cumpăra: Date cheie

Un punct important de luat în considerare atunci când cumpărați un sistem de încălzire cu lemne este cererea de căldură. Pentru a vă asigura că un sistem va funcționa eficient, acesta trebuie să fie dimensionat corect. Un sistem de încălzire cu lemne prea mare va consuma o cantitate inutilă de energie. Unul care este prea mic s-ar putea să nu fie capabil să furnizeze cantitatea de căldură necesară. Acestea vor duce fie la costuri de încălzire excesive, fie la o pierdere de confort. Puterea de încălzire necesară poate fi determinată cu ajutorul unui calcul al sarcinii termice. Un antreprenor calculează sarcina termică necesară pentru a încălzi o clădire până la intervalul de temperatură specificat. Acest calcul ia în considerare, de asemenea, pierderile de transmisie și de ventilație, precum și capacitatea de încălzire de stimulare. Alte puncte importante:

Spațiul disponibil: Atunci când cumpără un cazan pe lemne, proprietarii de locuințe trebuie să acorde atenție cerințelor de spațiu. În funcție de tipul de încălzire, unele sisteme vor necesita mai mult spațiu pentru echipamentul de alimentare cu combustibil și pentru depozitarea acestuia.

Costurile de achiziție: Costul unui nou sistem de încălzire pe lemne este, de asemenea, un aspect important. În general, sistemele de încălzire cu bușteni sunt mai ieftine decât cele cu peleți și așchii de lemn. Cu toate acestea, ele necesită adăugarea manuală a combustibilului lemnos.

Furnizori: Ca și în cazul multor produse, puteți cumpăra cazane pe lemne online. Cu toate acestea, experții vă sfătuiesc să nu o faceți. Este logic să solicitați unui antreprenor de încălzire să vină la fața locului. Aceștia vă vor putea oferi sfaturi detaliate și vor putea determina rapid dimensiunea și tipul de încălzire de care aveți nevoie. De asemenea, antreprenorul vă va consilia și va reacționa rapid în cazul în care apar probleme odată ce sistemul este instalat.

Puteți găsi sfaturi și informații suplimentare în ghidul privind încălzirea cu lemne pe heizung.de.

Viessmann Vitocal 200-A

Întrebări frecvente despre încălzirea cu lemne

Încălzirea cu lemne poate fi folosită eficient peste tot? Ce este mai bine: bușteni sau peleți? De unde pot cumpăra combustibil pe bază de lemn? În această secțiune, am adunat cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre sistemele de încălzire pe lemne.

Cazanele pe lemne Viessmann sunt atât de comode de utilizat încât pot alimenta cu căldură practic orice casă individuală sau clădire de apartamente. O cerință importantă este o cameră de depozitare uscată, deoarece umiditatea reziduală din lemn este unul dintre factorii cruciali care influențează calitatea arderii. Transformările, de exemplu ale coșului de fum, nu sunt în general necesare.

Sistemele de încălzire pe lemne de la Viessmann sunt, de asemenea, un companion perfect pentru sistemele de încălzire cu petrol și gaz.

(foto: © gualtiero boffi / Shutterstock.com)

Buștenii sunt alegerea perfectă pentru cei care pot obține singuri combustibilul, de exemplu de la exploatările forestiere locale. Lemnul trebuie să fie condimentat corect, adică depozitat până când are cel mai mic conținut de umiditate reziduală posibil. Peleții sunt făcuți din rumeguș și creați sub presiune. Datorită conținutului scăzut de umiditate reziduală, aceștia au o valoare calorică netă ridicată. Peleții sunt mai ușor de livrat și de depozitat. Furnizarea și dozarea lor către sistemul de încălzire cu lemne este automată și convenabilă.

Deoarece ambii combustibili lemnoși au punctele lor forte și punctele slabe, nu se poate răspunde la această întrebare în termeni generali. Ceea ce este important este ca cazanul să fie potrivit pentru clădire și să satisfacă cât mai aproape posibil cerințele de încălzire ale tuturor ocupanților. Un antreprenor de încălzire poate oferi, de obicei, sfaturi detaliate și personale.

Un cilindru tampon preia căldura generată de cazan și o stochează. Acest lucru are două avantaje: Asigură o alimentare continuă cu căldură și previne necesitatea repornirii procesului de ardere la intervale frecvente. Acest lucru mărește durata de viață a cazanului și permite o ardere foarte eficientă. Utilizarea unui cilindru tampon poate fi o condiție prealabilă pentru obținerea de subvenții guvernamentale.

Un cilindru tampon ocupă ceva spațiu, dar în majoritatea cazurilor asigură funcționarea eficientă din punct de vedere al combustibilului a sistemului de încălzire.

Combustibilii pe bază de lemn, în special peleții de lemn, sunt acum combustibili standard pentru majoritatea comercianților de combustibil. În mod similar cu păcura, aceștia sunt "pompați" în camera de depozitare. Acest lucru se realizează rapid și simplu. Multe fabrici de cherestea și întreprinderi de prelucrare a lemnului oferă, de asemenea, peleți. Puteți obține bușteni la prețuri avantajoase de la operatorii forestieri sau de la fermele cu întreprinderi forestiere atașate.

Atunci când cumpărați, căutați produse de înaltă calitate. Acestea sunt ceva mai scumpe, dar au de obicei un conținut energetic mai mare și proprietăți de ardere mai bune. Acest lucru se amortizează cel târziu în timpul arderii. Puteți recunoaște peleții de înaltă calitate și după certificatul DIN Plus sau EN Plus.

Multe clădiri mai vechi au deja o cameră a cazanelor. Aceasta poate fi folosită și pentru a depozita combustibilul lemnos. Acest lucru face ca încălzirea cu lemne să fie o alegere ideală pentru clădirile mai vechi. Cu toate acestea, puteți încălzi, desigur, și clădirile noi cu lemne. Aici, alegerea sistemului este importantă pentru a asigura eficiența acestuia. Dați click pe Solicitați o consultanță de specialitate pentru a primi consultanță de specialitate gratuită și fără obligații cu privire la sistemele de încălzire cu lemne Viessmann.

 

Nu există un moment optim pentru a cumpăra un sistem de încălzire cu lemne. În practică, majoritatea proprietarilor de locuințe profită de lunile calde de vară pentru a-și instala noul sistem de încălzire. Motivele sunt evidente: vara, practic nu este nevoie de încălzire centrală și nici de apă caldă. Perioada bună de timp până la următorul sezon de încălzire permite o planificare precisă.

 

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul