Economisirea energiei și reducerea costurilor cu încălzirea

Ventilația corectă, temperatura optimă a încăperii, echilibrarea hidraulică - și multe alte sfaturi pentru a economisi energie. Aflați acum cum puteți economisi bani și energie cu doar câțiva pași simpli.

© Shutterstock / kozirsky

Aerisirea radiatoarelor si alte sfaturi profesionale de economie

Studiile de specialitate dovedesc: echilibrarea hidraulică a unui sistem de incălzire creste eficienta energetică cu pană la 15 %.

Imediat ce sistemul de incălzire „bolborosește“, distributia căldurii in radiatoare nu mai este uniformă deoarece apa nu mai circulă corect. In acest caz, corpurile de încălzire trebuie aerisite.

Articulațiile etanșe la ferestre și uși sunt esentiale pentru o operare economică a instalatiei termice. Inainte de sezonul cald verificati si înlocuiti garniturile, dacă este cazul.

Conductele de încălzire se izolează ușor și cu niște cheltuieli rezonabile și astfel puteti economisi mai tarziu.

Capacitatea de funcționare trebuie verificată regulat. Un termostat greu accesibil sau imobil diminuează puterea termică a radiatorului.

Incălzire economică = Reducerea costurilor

Dacă reduceti temperatura camerei cu 1 °C, costurile de încălzire se reduc cu aproximativ 6%. Cel mai bine este să reduceti temperatura pe timp de noapte cu aproximativ 5 °C Puteți să o faceti chiar cu două ore înainte de culcare.

Temperatura nocturnă a radiatoarelor trebuie doar redusă, nu complet oprită, astfel încât camera sa nu fie complet răcită. Un spațiu complet răcit are nevoie la reîncălzire de un debit mai mare de agent termic. Daca in fata caloriferelor se află perdele sau mobilierul este foarte aproape de acestea, circulatia căldurii în spațiu va fi ingreunată. Incălzirea nu poate avea efect complet și trebuie să se consume mai mult. Costurile de încălzire vor creste.

Când aerisiti trebuie să deschideti ferestrele în întregime pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ 5 minute), în loc sa le basculati mai mult timp. Ferestrele înclinate lasa sa intre aerul curat, dar lasă o cantitate mare de căldură sa iasă afară. Opriți incălzirea in timp ce aerisiți.

Verificati etansarea adecvată a ferestrelor/usilor, altfel o cantitate mare de căldură scapă afară. Perdelele, jaluzelele și obloanele trebuie să fie închise pe timp de noapte. Aceasta reduce pierderea de căldură și păstrează frigul in exterior.

Atenție la următoarele temperaturi recomandate: camera copiilor,camera de lucru și livingul 20-22 °C, bucătăria si dormitorul aproximativ 18 °C, coridorul 15 °C.

Consum economic de apă caldă = Reducerea costurilor cu încălzirea

Utilizarea sistemelor de "clătire" economice la toaletă reduce consumul de apă. Un rezervor convențional consumă de trei ori mai multă apă decât un rezervor cu buton de economie (la o clătire se consumă circa 9 litri). Robinetele care picură trebuie reparate imediat, în caz contrar se generază un consum suplimentar de apă.

Dușurile și robinetele economice sunt recomandate. Faceti dusuri in loc de băi. Pentru o baie completă consumul de apă si de energie este de trei ori mai mare.

Când vă spălați pe dinți ar trebui să utilizați o cană și sa închideți robinetul în timp ce va spălati. Trebuie sa încărcati mereu complet mașina de spălat, sa renunțati la prespalare și să spălati la 60 °C în loc de 90 °C. Prespălarea este necesară doar pentru rufele foarte murdare. Utilizati programele de economice dacă mașina de spălat dispune de aceasta functie.

Un uscător de rufe are un consum de energie dublu fată de o mașina de spălat, cu aceeași cantitate de rufe. Prin urmare, dacă este posibil, cel mai bine e sa uscati rufele în camera de uscare sau în aer curat.

Intreținerea regulată si profesionistă asigură o operare fără probleme a instalației de incălzire

© Shutterstock / A. and I. Kruk

O intretinere regulată prelungește viața sistemului de incălzire și asigură funcționarea în condiții de siguranță și corectă. Doar asa energia utilizată este folosită eficient și emisiile sunt reduse. Aceasta protejează mediul și economisește costurile de încălzire.

Cazanele, arzătoare si unitatea de control formează un sistem similar motorului unei mașini. Dacă mașina ar avea același timp de functionare ca si cazanul, acesta ar acoperi peste 100.000 km pe an. Este firesc pentru fiecare proprietar de masină sa efectueze o revizie la intervale regulate. Sistemul Dumneavoastra de incălzire ar trebui, prin urmare, la fel ca si masina, să fie verificat cel puțin o dată pe an.

Aproximativ cinci milioane de sisteme de încălzire în Germania se intretin nu doar in caz de reclamație. Cu toate acestea, întreținerea periodică este una dintre atribuțiile operatorului autorizat conform normelor ISCIR.

Privire de ansamblu asupra avantajelor unei intrețineri regulate

  • Eficiență mai mare și durată de viață extinsă a instalatiei de incălzire asociate cu o mai mare fiabilitate
  • Reducerea costurilor de încălzire și conservarea resurselor prin utilizarea eficientă a energiei utilizate (potențialul de economisire este estimat de către experții de la aproximativ 5 - 7%)
  • Confort constant ridicat de incălzire și prepararea a apei calde
  • Emisii cu un nivel redus de CO2 prin funcționarea ecologică, cu un consum redus de carburant

Pentru întretinere este necesară o revizie periodică efectuată de catre un operator autorizat, deoarece acesta verifică intr-un mod profesional toate componentele  de vicii sau uzură. Aceasta include si controlul funcțiilor legate de siguranță și de performată tehnică.

Se recomandă o verificare anuală a sistemului, bazată pe un contract de service, deoarece aceasta în cele din urmă ajută la reducerea costurilor - nu doar prin cresterea eficienței- avaria instalatiei de incălzire generand de obicei costuri mai mari decât întreținerea preventivă.

Pentru informatii si consiliere detaliate  vă rugăm să contactați distribuitorul local Viessmann.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul