Cum să economisești la factura pentru energie termică?

Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, cu puțină ingeniozitate și un minim de cunoștințe în domeniul spațiilor de locuit, și tu poți economisi bani la factura pentru energia termică.

© Shutterstock / kozirsky

Pentru început, trebuie să ai o centrală termică performantă, așa cum sunt cele din portofoliul companiei noastre Viessmann, iar apoi, poți pune în practică rând pe rând sfaturile de mai jos testând totodată ce merge cel mai bine pentru tine și familia ta:

  1. Reglează temperatura din casă în funcție de destinația fiecărei camere
    Dacă ai posibilitatea, reglează temperatura din fiecare cameră ținând cont de destinația acesteia. În dormitorul copiilor poți face mai cald, dar fără să depășești temperatura de 22 de grade Celsius. Pe de altă parte, în camera de zi, sunt mai mult decât suficiente 21 de grade Celsius. În baie, ca să nu răcești după ce intri în apă, cel mai bine ar fi să fie aproximativ 23 de grade Celsius. Iar în bucătărie, unde gătești, te poți descurca și cu 18 grade Celsius. Pentru dormitoare, se recomandă ca temperatură ideală aproximativ 19 grade Celsius. Iar în încăperile nelocuite și pe holuri în cazul în care și acolo poți regla temperatura, nu ai nevoie de mai mult de 15 grade Celsius. Inițial poate părea destul de solicitant ca timp să reglezi diferit temperatura în fiecare cameră. Dar, în medie, chiar și un grad mai puțin în întreaga locuință te poate ajuta să plătești cu 6-7% mai puțin la energia termică.

  2. Reglează temperatura din casă în funcție de perioada din zi
    Știai că poți avea un somn mai profund și mai odihnitor dacă te culci într-o cameră mai puțin încălzită? Oamenii de știință recomandă o temperatură maximă de 19 grade Celsius în dormitoare pe timpul nopții, în timp ce ziua pot fi și 21 de grade. Astfel, vei putea dormi mai bine, dar și plăti cu 3-6% mai puțin la energia termică.

  3. Etanșează ușile și ferestrele
    O bună parte din căldura unei locuințe se pierde prin golurile apărute la montarea ușilor și ferestrelor. De aceea, montarea unor uși solide și etanșe și a unor ferestre de tip termopan te poate ajuta să păstrezi căldura în interior și să plătești cu 20-30% mai puțin pentru a te încălzi.

  4. Asigură-te că aerul cald nu stagnează, ci circulă liber
    Dacă sistemul tău termic este prevăzut cu calorifere, atunci fă în așa fel încât să nu le acoperi pe acestea cu piese de mobilier sau perdele. Orice obiect așezat în fața caloriferului împiedică aerul cald să circule optim prin încăpere și astfel ta face să consumi mai mult și implicit să plătești mai mult ca să te încălzești.

  5. Nu folosi caloriferele pentru uscarea rufelor umede
    La fel ca în cazul pieselor de mobilier amplasate în dreptul caloriferelor sau a perdelelor voluminoase și lungi care le pot acoperi, ar fi bine să eviți și uscarea rufelor pe calorifer. Dacă usuci rufele pe calorifer, vei avea nu doar o casă mai rece, ci și mai umedă, un mediu prielnic pentru dezvoltarea mucegaiului și bacteriilor. Dacă aveai acest obicei, nu mai usca rufele pe calorifer deoarece este și mai ieftin, dar și mai sănătos să folosești uscătoria blocului sau să usuci direct pe balcon.

  6. Verifică instalația termică la perioade regulate de timp
    Orice tip de instalație termică trebuie verificată din când în când de un specialist care să se asigure că ea funcționează în parametri optimi. În cazul instalațiilor termice Viessmann, ca utilizator, poți folosi o serie de aplicații foarte utile în ceea ce privește uzul unor astfel de dispozitive. Dar chiar și în cazul lor, imediat ce observi ceva neobișnuit la modul lor de funcționare sau ți se pare că ai atins un consum de energie termică mai scump decât te așteptai, este bine să nu amâni și să ceri ajutorul specialistului. Centralele termice Viessmann sunt extrem de fiabile și au o durată lungă de viață, motiv pentru care, majoritatea defecțiunilor se limitează la niște probleme de setare. Dar decât să plătești mai mult decât folosești, este bine ca întotdeauna să fii precaut și să ai telefonul unui expert la mereu la îndemână.
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul